Hokkien Chinese New Year (Thni Kong Seh) 9th day of Chinese New Year

hanifidrus

Berkongsi maklumat dengan rakan-rakan tentang kebudayaan bangsa lain.
Semalam kaum Cina menyambut Hari Tebu.
Entri ini aku dah buat pada 2011, so aku keluarkan balik sebab berkongsi maklumat dengan anda semua.
Lagi satu aku tengah buat artikel internet marketing yang memerlukan masa sedikit untuk kongsi dengan rakan-rakan.
Selamat membaca.



Betul!!! Sempena Tahun Baru Cina ini aku nak menulis tentang sambutan  Tahun Baru Cina oleh kaum Hokkien atau Hoklos di negara-negara yang  lain.. Dalam bangsa Cina ada macam-macam kaum atau suku seperti Kung Fu, Hai Lam dan lain-lain.

Dulu borak-borak ngan apek kat kilang aku dia kata hari 9 (iaitu  tepat pukul 12am) kaum Hokkien akan menyambut Tahun Baru Cina..
Aku tanya kenapa?
Dia kata ni sejarah dulu-dulu. Ceritanya begini setelah aku korek dari internet:

Aku cerita sikit, kaum Hokkien ni berasal dari daerah Fujian di Selatan China. Semasa era Dinasti Ming, kaum Hokkien ini diserang oleh askar kantonis dari kejiranan Wilyah Guandong.
Rumah mereka dimusnahkan dan ramai yang mati, bagi mangsa yang  terselamat meraka survive dengan bersembunyi di ladang tebu.

Askar Kantonis yang sedang mencari mereka putus asa dan mereka beredar  pada hari ke 9 Tahun Baru Cina.
Sejak itu, Kaum Hokkien meraikan hari tersebut dengan offering batang  tebu yang dikat dengan reben merah.

Sebab itu Hari Ke 9, kita akan dapat lihat kaum Hokkien membawa tebu  dan kadang-kadang letak 2 batang tebu depan rumah. Itu kaum Hokkien..
Kata Apek tu ler....
Tapi aku dah confirm jugak ngan member Cina aku dan ceritanya juga sama...

So boleh terima pakai kata Apek tu..heheheh

Oh!! aku menganggukkan kepala, so aku nak berkongsi maklumat kepada semua rakan-rakan.
Happy Hokkien New Year to all my Hokkien friend......
For detailed can check:
breadetbutter.wordpress.com/2010/03/15/hokkien-new-year/
trekearth.com/gallery/Asia/Malaysia/West/Kuala_Lumpur/Taman_Seputeh/photo835428.htm

Share:

10 comments