Header Ads

Tutorial: Bagaimana Membuat Random Post Bertuah

Hari ini nak kasi turorial buat random post tapi bukan macam Link Within. Ianya macam random post, jika orang kilk ia akan pergi mana-mana post.
Cuba lihat sebelah side bar aku tu..." Kik Untuk Random Post Bertuah"
Disebabkan aku  takunyai Link Within so in pun sesuai ler...
Lagipun ia kecik ajer  tak ganggu ruangan  kau...hehehhehe
Lagipun ia ujudkan suspen kepada pembaca..hehhehe.

Copy script kat  bawah ini yek:
Tulisan warna merah tu  kau boleh ubah tajuk kau.
Pergi ke:
a) Design -Page element
b) Add A Gadget
c) Cari HTML /Java Script
d) Copy script bawah ini
e) Save lerr..hehehhehe

<div id="myLuckyPost"></div> <script type="text/javascript"> function showLucky(root){ var feed = root.feed; var entries = feed.entry || []; var entry = feed.entry[0]; for (var j = 0; j < entry.link.length; ++j){if (entry.link[j].rel == 'alternate'){window.location = entry.link[j].href;}}} function fetchLuck(luck){ script = document.createElement('script'); script.src = '/feeds/posts/summary?start-index='+luck+'&max-results=1&alt=json-in-script&callback=showLucky'; script.type = 'text/javascript'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); } function feelingLucky(root){ var feed = root.feed; var total = parseInt(feed.openSearch$totalResults.$t,10); var luckyNumber = Math.floor(Math.random()*total);luckyNumber++; a = document.createElement('a'); a.href = '#random'; a.rel = luckyNumber; a.onclick = function(){fetchLuck(this.rel);}; a.innerHTML = 'Kik Untuk Random Post Bertuah'; document.getElementById('myLuckyPost').appendChild(a); } </script> <script src="/feeds/posts/summary?max-results=0&alt=json-in-script&callback=feelingLucky"></script><span style="font-size: 80%; float:right;">Klik Untuk Dapatkan <a href="http://hanifidrus.com/2012/09/tutorial-bagaimana-membuat-random-post.html">widget</a></span>

Selamat mencuba dan jomjoin segmen saya "Hanif Idrus Segmen Terjah"

8 comments

boni kacak said...

wah..dasyat tu widget tu. memang buat orang rasa tertarik nak klik tu.hehehe

Che Rosliza Che mat said...

nice tuto...

syafiqakarim said...

errr bole thn

Raimi Syazwan ♌¹³ said...

Bagus info pasal widget random post ni. Ermm, tp blog aku ada problem skrg ni. Aku tgh cuba nak kurangkan link di homepage. Google & Bing lebih friendly bila link di homepage bawad 100.
Skrang ni aku dh brjaya kurangkan dari 230 ke 130...

Kathy Rbain said...

kathy nak share tuto ni kat blog kathy ye?nanti kathy kredit kat blog ni...

lynn kamarul said...

next time ada tutorial lg ley la war2 kan =)

teratai said...

Wah, menarik ni! Nak letaklah dlm blogku...thanks:)

Ieta Mat Saad said...

Dah letak dlm blog sy. Terima kasih ya. Sudi berkongsi tutorial :)