Header Ads

5 Cara Tingkatkan Income Dalam Kedai Blogshop

Salam satu blogger. Tempoh hari mendapat bagaimana menambah income dalam berblogging. Terutama apabila kita membuat blog perniagaan.
Blog perniagaan/online shop berbeza dari Blog peribadi hanya satu iaitu blog personal kita updated setiap hari tapi blog perniagaan kadang-kadang.
So sesiapa yg meletak blog anda di bloglist pada dasarnya tidak begitu effisien.
So terdapat cara yang berbeza dlm promosi blogshop anda.
Terdapat beberapa cara yang profesional dan normal.
A) Upah Consultant Webmaster
Ini adalah satu cara yang paling efisien. Mereka akan membina website yang anda inginkan dan sekaligus memastikan ia mempunyai ciri-ciri SEO dan mesra pengunjung.
Kalau kita serius so inilah cara yang mudah..kikiki
B) Network sosial
Harus mempunyai sokongan dari laman web sedemikian. Dimana anda sendiri harus mempunyai akaun dan join group2 ini. Yang popular ialah FB, linkedin. Ini kerja keras yang anda harus lakukan untuk mencapai kumpulan sasaran.
C) Manipulasi Blog Pribadi
Gunakan blog peribadi anda sebagai pemangkin kepada blog online anda.
Seperti biasa letakkan blogshop anda di sidebar...hihihi.
Tapi jangan kerap membuat entri tentang blogshop di blog peribadi. Cuma updated jika ada produk atau hanya beritahu secara ringkas.
Ujud masalah ialah hendak mengendali dua blog serentak.
Disebabkan blog peribadi ini diupdated setiap hari,peluang untuk blogshop anda diterjah lebih luas.
D)Promosi Di Alam Nyata
Promosi Di alam nyata ialah member template atau kad perniagaan pada rakan atau rumah ke rumah. Letakkan URL blogshop anda sekali.
E) Giveaway kempen
Manusia suka yang percuma. Buat giveaway samada dari blog personal atau dari blog peribadi. Masa buat tu jangan lupa wajibkan follow FB pages blogshop anda.
Inilah caranya dan harap Puan Siti Rahmah memahami teknik ini. Memang berbeza blog peribadi dan blogshop dari segi pengendaliannya.
Tapi yang pasti kedua-dua jenis blog ini mempunyai persamaan iaitu masa mencemburui anda. Apatah lagi kalau anda mempunyai 2 blog.
Blogger-blogger yang biasanya membuat blogshop setelah blog peribadi mereka benar2 berjaya. Dan melalui blog tersebut mereka iklankan blogshop mereka.
Pernah kawan saya kata, setiap kerja yang kita lakukan bergantung pada kita. Mahu atau tak mahu sahaja!!!!
Dan dahulu saya ada membuat blogshop tapi atas masalah perniagaan berkongsi ini..faham2 ajerlah..saya dah stop.
Tapi saya personally pernah mendapat tender melalui blogshop saya.
Jika rakan-rakan blogger mempunyai idea, boleh komen dibawah bagi membantu rakan blogger kita.

Hanif Idrus Segmen Terjah telah ditutup secara rasminya dengan 122 perserta. Terima kasih pada semua. Nantikan review saya yekk.


 

15 comments

miz ruha said...

selamat mencuba kepada blogger blogshop~~ ^_^

Remy hazza said...

bagus tip yg bro hanif kasi nie...leh buat panduan utk semua...

cHeRyNa PiReS said...

Tips:

Jangan terlalu penuh sampai tak tau mana yg nak dijual yg mana nak ditekan.

Banyak sangat patung2an kasi pening kepala.

Cikgu Ma said...

tips berguna untuk pemilik blogshop...

tirahzairi said...

bgs utk mereka yg usahawan....hihi

TiranaAduka said...

salam bro.
Sampai juga akhirnya bro kat blog TiranatAduka..terimatkasih bro hanif

Bahasa jawa.hehehe tu je yg saya tau tulis dlm blog pician saya ni..selain kisah suka duka kehidupan saya..
Maaf bertanya bro, bro hanif ni jawa ke? Ekekeke

Ngomong2...wes madang ke?

TiranaAduka said...

terima kasih sudi kongsikan disini bro hanif.

TiranaAduka said...

drg TiranaAduka juga buat semua

TiranaAduka said...

ta sokong

Ayesha Ramlee said...

terima kasih, sangat2 membantu..

http://kidfashionista.blogspot.com/

wantie said...

good tips. I'allah akan ikut tip ni. masih belajar.

Masz Sidek said...

nice entry... berguna utk yg ada blogshop..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

pernah juga leeza terfikir nk berniaga mcm ni. malangnya tak pandai lah.
hehehe

Azlan Strider said...

walaupun aku xde blogshop tapi info nie agak berguna..memang sebelum nie adku ade jumpa a few blog yang aku tak sure itu adalah blog peribadi or blogshop..hehehe

Regards,
-Strider-

Che Rosliza Che mat said...

tip yg bagus bro...teruskan....