Header Ads

Bagaimana Membuat Pages Di Blogspot

Salam Satu Blogger. Hari ini saya nak tunjukkan bagaimana hendak membuat pages dalam blogspot.
Sebentar tadi saya ada membuat entri " Bagaimana Membuat Sitemap" dan kedudukan sitemap itu harus diletakkan di pages tab.

Sekarang saya akan terangkan bagaimana membuat page di blogspot.
hanifidrus
Pada gambarajah yang pertama jika anda membuka dahsboard anda disebelah kiri terdapat beberapa item blog anda. Pilih item 'Pages"
Jika anda pilih "Pages" maka akan keluar frame sperti di sebelahnya.
Dikawasan anak panah itu anda klik "New Pages" dan akan keluar 2 item iaitu "Blank Pages" atau "Web Address"
Blank Pages - ialah pages baru.
Web Address- ialah linkkan pages anda ke website lain ( sebagai contoh bloglist anda)
Dalam kes ini anda nak masukkan sitemap, pilih Blank Pages.

hanifidrus

Jika anda klik "Blank Pages" akan  keluar pages kosong ler..hahahahahaha.
Dikatakan tadi sitemap itu mempunyai skrip yang perlu dicopy ke dalam blank pages tadi.

Dalam mana-mana post kosong terdapat 2 item disebelah kiri atas sekali iaitu :
HTML - kod HTML atau Script widget yang hendak digunakan.
Compose - Menaip perkataan tanpa HTML kod.

Untuk kes sitemap, anda mempunyai script yag perlu dimasukkan ke dalam post kosong tersebut, klik HTML.
Lepas itu copy script tersebut dan pasatekan di balnk post---Siap.
Namakan tajuk pages anda - Saya namakan Sitemap.Dan Save.
Kemudian buka blog anda dan lihat terdapat pages bertajuk "Sitemap" .

Saya harap penerangan ini amat jelas. Sebenarnya templates baru blogger ini amat mudah sekali terutama di bahagian "Web Address" katakan anda ada 3 blog, so anda boleh gunakan aplikasi "Web Address" ini untuk linkkan ke blog lain dari blog utama anda ini.













10 comments

dhinai adnan said...

kadang aku tersilap jugak tang sini...nak buat entry menu page ...bila publish entry tu keluar pulak dekat muka depan blog....huru hara jadinya

Raimi Syazwan ♌¹³ said...

Guide yang bagus dan langkap..
Respect bro hanif

shaiful zaidi said...

Nice info. TQ bro.

shaiful zaidi said...

Nice info. TQ bro.

teratai said...

Thanks sharing :)

boni kacak said...

wah..terbaekk..hehe

Syaz Blackrose said...

hohoho... mula tu x phm lgsg hampirjer nak letak komen "bro x phm menda nih" tapi bila baca balik dekat 3 kali gaklah.. then buat sendiri. ooooooo... baru cheq paham, gini jadinyer.. ahaks... ok nice.. good job bro... best2...

PotiaCasaDelarossa said...

nice tuto ...

Remy hazza said...

thanks bro.... harap jadi panduan utk remy nie ha....

cintaku untuk said...

macam mana bro buat 2 tabs menu and bagaimana nak update entry bnyak2 mcm bro punya,TQ