Header Ads

Beli kucing berharga RM100,000

hanifidrus
Seorang peminat kucing dari Adelaide, Australia sanggup membelanjakan RM100,000 bagi memenuhi hasratnya memelihara seekor kucing Bengal dari Moscow, Rusia.

 Kucing betina yang bernama Polar Day itu pada awalnya dibeli oleh Julie Menadue Sancheita, 50, dengan harga RM30,000 tetapi melonjak sehingga mencecah RM100,000 apabila terpaksa menanggung kos perjalanan, insurans, kuarantin, perubatan dan makanan.

 Polar Day sempat membesar di Malaysia apabila dikehendaki dikuarantin sekurang-kurangnya enam bulan di negara transit seperti yang disyaratkan kerajaan Australia terhadap kemasukan haiwan asing. Ketika dihantar oleh pemiliknya, Svetlana Ponomareva, 50, dari Moscow Februari lalu, kucing tersebut baru berusia tiga bulan dan kini telah mencecah usia setahun.

 Kelmarin, kucing itu yang dikuarantin di pusat pemeliharaan dan pembiakan kucing di negeri ini, Cattery Kittun Katz, telah dihantar ke Australia untuk diserahkan kepada Julie.

 Pemilik Cattery Kittun Katz, Hezlin Fazrina Abdul Hadi Nor, 34, berkata, Polar Day terpaksa mengharungi perjalanan sejauh 20,000 kilometer kerana perlu melalui beberapa siri kuarantin sebelum bertemu pembelinya itu

9 comments

baby comel said...

huh kaya-kaya..

Syukri Mohtar said...

mahal gile sekor kucing -__-

teratai said...

Memang kos membela kucing ni mahal. Ada seekor kat rumah, bernama montel..kos rawatannya memang mahal!

boni kacak said...

mak aih..mahalnya...

Niza Romli said...

dah taktau nk buat apa, duit byk sgt.

Intan Norhaida said...

duit byk smpi x tau nk wat ape....ke trlalu menyayang kucing???

Mrs Velentine said...

mahalnya..

Denaihati said...

insurannya pun mesti besar giler juga ni.

DAIRI FARISHA said...

kalau kucing ni mati, sia2 je..hehe