Chavez menang presiden Venezuela - Hanif Bin Idrus

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Wednesday, October 10, 2012

Chavez menang presiden Venezuela

SEJUMLAH penyokong Chavez meraikan kemenangannya di Caracas kelmarin.CARACAS - Presiden Hugo Chavez memenangi pilihan raya presiden Venezuela kelmarin selepas berdepan tentangan sengit pembangkang yang menuduhnya menggunakan kekayaan minyak negara secara tidak adil.
Susulan kemenangannya, Chavez mendapat mandat mentadbir Venezuela untuk enam tahun lagi.
Setelah 90 peratus undi dikira, Chavez memperoleh lebih 54 peratus undi berbanding 45 peratus undi daripada pencabarnya, Henrique Capriles
Berusia 40 tahun, Capriles merupakan seorang bekas gabenor negeri yang telah menyatukan pihak-pihak pembangkang di negara Amerika Selatan itu.
Beliau mengucapkan tahniah kepada Chavez kelmarin dan menerima kekalahannya dengan hati terbuka.
"Jika anda hendak menang, anda juga perlu belajar menerima kekalahan," kata Capriles di ibu pejabat kempen politiknya di sini.
"Bagi saya, keputusan rakyat merupakan keramat. Saya seorang demokrat dan saya menghormati keputusan rakyat," tambahnya.
Sementara itu, beribu-ribu penyokong Chavez berhimpun di luar kediamannya di sini untuk meraikan kemenangan pemimpin mereka.
Pada perhimpunan tersebut, Chavez menyanyikan lagu kebangsaan Venezuela dan berikrar untuk menjadi seorang presiden yang lebih baik.
"Hidup Venezuela," kata Chavez.
Sebelum ini beliau menang pilihan raya presiden pada 2006 dan 1998.

1 comment:

Remy hazza said...

tahniah jer la....he3