Gangnam Style Lagu Keamanan - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Gangnam Style Lagu Keamanan

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon memuji penyanyi rap Korea Selatan kerana lagu Gangnam Style menjadi penggerak ke arah keamanan dunia.
"Saya telah menonton video tersebut (Gangnam Style)," katanya kepada agensi berita AFP kelmarin.
Ki-moon yang berusia 68 tahun merupakan rakyat Korea Selatan.
Muzik video Gangnam Style yang menunjukkan Psy menari tarian kuda telah ditonton lebih 400 juta kali di laman perkongsian YouTube sejak dimuat naik pada 15 Julai lalu.
Psy kemudian menjadi terkenal di seluruh dunia terutama di Amerika Syarikat (AS) ekoran tariannya itu.
Dia turut diundang ke AS untuk menghadiri program bual bicara dan menjadi artis yang diurus oleh pengurus penyanyi terkenal, Justin Bieber, Scooter Braun.
Tarian kudanya itu juga menjadi ikutan penduduk pelbagai bangsa, walaupun lagu tersebut dinyanyikan dalam bahasa Korea.
Pemain tenis Serbia, Novak Djokovic menari tarian itu selepas perlawanan akhir Terbuka China di Beijing pada 7 Oktober lalu.
Pada perlawanan itu, dia menewaskan Jo-Wilfried Tsonga dari Perancis dengan keputusan 7-6, 6-2.
Menurut Ki-moon, beliau bangga dengan persembahan Psy.
"Tidak ada bahasa yang diperlukan dalam dunia muzik. Ia merupakan kuasa muzik.
"Menerusi persembahan seni itu, kita akan lebih memahami kebudayaan dan tamadun bangsa lain," katanya

2 comments:

Mrs Velentine said...

tapi tariannya mengada2..ahaks..

siti fatimah said...

kalau si PSy tu menari memang ok je. bila di tambah dengan penyanyi yang seksi tu geli la tengok.

nak bagi anak tengok pun mcm ish.. tak payah la kot. tapi dia tengok jugak . tengok youtube kat note!!

mcm mana nak pantau ni. tutup lappy tengok kat note, off note tengok kat smartphone.