Header Ads

Hanif Idrus Review Blogger Asmar Arafat

Salam satu blogger. Hari ini aku kembali review rakan blogger yang
sertai segmen saya iaitu Blogger Asmar Arafat ( AA) dengan alamat
http://asmarpunyablog.blogspot.com/
Tadi check pagerank dan Alexa Amara guna
http://www.seomastering.com/google-alexa-rank-checker.php, menunjukkan
Alexa rank 2,081,538.

Mula-mula kau buka ajer blog AA kau akan lihat header yang santai.
Membuktikan penulis ini seorang yang santai...hehehehe. betul tak...

Jom kita serbu blogger AA ini, dalam pages utama terdapat 10 entri yang
diletakkan serentak. Jumlahnya saya rasa agak banyak kecuali kalau AA
pendekkan enri dengan meletak "line break" masa buat post. Walau
bagaimana pun setakat ini apabila saya test loading time still OK dalam
5 sec ..Cuma yang melambatkan loading time tadi ialah widget follower
yang diletak antara headar dan post anda.

Pages beliau yang terdiri resepi hinggalah ke novel aku nampaknya tidak
digunakan secekap yang mungkin... Banyak lagi kekosongan. Dalm hal
sedemikian sebagai contoh resepi sebaiknya letakkan sahaja koleksi URL
yang AA pernah buat entri tentang resepi. Tidak perlu meletakkan entri
penuh dalam pages tersebut.
Ini boleh digunakan sebagai rujukan untuk AA juga dan rakan-rakan blogger.

Bloglist yang agak banyak dalam page utama akan mempengaruhi pagerank AA
nanti. Sebaiknya keluarkan bloglist dari blog utama dan pindahkan ke
blog lain atau dalam pages lain. Kalau tak agak sukar memperolehi
pagerank dan mungkin langsung tiada kerana pagejuice anda diambil oleh
URL blogger lain.

Blogger AA saya andaikan seorang blogger yang aktif dengan melihat
archivenya yang rata-rata setiap bulan melebihi 40 post. Bermaksud
setiap hari AA mengupdated entri!!! Cayok blogger AA!!!
Blogger AA juga bijak dalam meluaskan skop setiap postnya dengan
mempelbagaikan pelbagai genre dalam penulisannya samada dari skop
kesihatan , landskap dan pelbagai lagi.
Ini yang penting sebab kadang kala kita sebagai blogger ketandusan idea,
so skop-skop sebegini boleh digunakan apabila kita memerlukannya.
Macam saya pula, saya lebih suka menggunakan skop berita Global sebagai
backup entri jika tengah kering idea..hehehehhee.

Apabila senarai bloglist telah dipindahkan ( mesti dipindahkan, jangan
tertinggal URL saya lak..kikiki) saya cadangkan kekosongan ruang yang
pernah saya katakan dalam review terdahulu diisi dengan recent post,
random post atau popular post. Dan jika ada kekosongan lagi saya
cadangkan widget follower diletak di side bar anda. Dan lihatlah loading
time anda nanti...

Yang saya suka tapi saya belum buat ialah widget comment oleh semua
pengomen. Nice sekali !!!
Memang saya nak buat tapi saya hadapi kekurangan ruang di side bar..huhuhuu

Dalam penyusunan side bar, apa yang dititik beratkan ialah dahulukan
mana yang penting.
Pageview sebaiknya letak diatas dengan disusuli facebook badge dan letak
sekali Google badge.
Alahai!! kasihannya popular post diletakkat bawah sekali....
Popular post macam ada dua ajer...sebelah kat side bar dan kat bawah kan...

Saiz gambar adus besau sangat. Semua gambar kat blog ini besar-besar
belaka..hehehehehe
Gambar yang besar sesuai diletak jika melibatkan diagram yang penting
seperti entri kesihatan.
Macam entri anemia....
Tapi gambar orang seeeloknya kecikkan sikit. Ikut standard web pages dan
lagi satu jika gambar yang besar ia akan memberatkan blog..Seeloknya
saiz gambar dalam 6KB OK kot.
Tapi memang susah ler..kalau dalam 14KB atau 22KB pun dah cukup baik
Then AA cuba lihat loading time ...

Membaca entri AA menyejukkan mata saya kerana saiz tulisan dan warna
memang senang hati kau nak baca. Ini satu lagi kelebihan blogger AA.
Lain-lain tak der nak komen ler....hehehehehe

Review Peserta Pertama, Kedua ,Ketiga, Keempat, Kelima


13 comments

DAIRI FARISHA said...

komen yang sgt membina. penting utk blogger tahu apa yg xkena dgn blog mreka..sprti newbie mcm sy..huhu...mood : tunggu hanif review blog sy :)

dayteenlea said...

comel je review blog org.heehee

ayat2 kamu best haha

miz ruha said...

datang ceduk ilmu... ^_^

boni kacak said...

wah..terbaekk komen ni bro..sangat2 membina :)

mizsfatima said...

komen yang membina... dapat info yg terbaik untk blog..

Anak Pak Muin said...

hoho..aku jrg update.tp klau dpt direview pon ok gak..hehe

Che Rosliza Che mat said...

rajin review blog kawan...

Novelgurl said...

wah.terbaiklah.ad cikgu penilaian la.hehe.

Leeza dayasari [santai leeza] said...

saya mau terjah ni.. haaaaaa

yayahnasake said...

MINTA TOLONG SHARE DAN SEBAR2KAN

http://yayahnasake.blogspot.com/2012/10/manusia-kejam-apa-salah-mereka.html

Remy hazza said...

nanti kita pi terjah ramai2......

Asmar Arafad said...

Mr. Hanif thanks sebab beri banyak nasihat ttg blog AA, AA sebenarnya masih baru, berblog cuma suka2 sajer, kalau ada salah dan silap harap Mr. Hanif beri tunjuk ajar..

Jue Jaynee said...

komen yang awesome..

sempat berfikir..kalu blog aku yang kena review...haha habis2..