Header Ads

Tutorial: Membuat Meta Tag

Apa itu Meta Tag dan kepentingannya dan bagaimana nak letakkan meta tag  di blogspot.
Meletakkan meta tag adalah amat penting untuk mendapatkan lebih baik  trafik dari pencari enjin seperti Google, Yahoo terutama Meta  Description lebih penting.

Meta tag adalah label yang memberitahu tentang pencari enjin maklumat  tentang blog anda. dan apa kisah tentang blog anda. Memasukkan Meta Tag  merupakan satu faktor utama dalam SEO ( Search Engine Optimisation) Meta  Tag membenarkan pencari enjin untuk indeks blog anda dengan lebih tepat.
Erti kata lain Meta Tag berkomunikasi dengan pencari enjin dan  memberitahu maklumat tentang blog dengan indeks yang betul dan tepat.

<head>

<meta name="description" content="Sebuah blog santai tentang kehidupan" />
<meta name="keywords" content="hanif, hanifidrus, blog, photo, santai, berita, Malaysia" />
<!-- Meta Tags Dibuat: Meta Tag Builder http://hanifidrus.blogspot.com/ -->



Tulisan berwarna merah tu kamu gantikan dengan pilihan kamu.

TITLE - nama blog anda
DESCRIPTION HERE - Tentang blog anda
KEYWORD - tentang labeling anda
Diatas adalah contoh tentang meta blog saya...


Siap dan kamu pastekan code meta tag ini dalam template HTML selepas <head>
Kamu pergi ke Templates
Kamu Klik Edit HTML
Kemudian kamu akan nampak tanda amaran--kamu klik proceed
Kemudian kamu akan nampak templates kamu dan kamu klik Expand Widget Templates
Tekan Ctrl F - akan keluar kotak carian -tuliskan <head>
Kemudian copy dan paste meta ini dalam templates selepas <head>

Penting:
Jangan isikan keyword kamu dalam description . Nanti Google dan pencari laman yang lain akan haramkan blog anda.
Manakala keyword lak jangan guna ayat yang sama lebih dari 3 kali..
Itu syarat-syaratnya...

12 comments

Yana Aina said...

kene buat nie.... TQ ^^

miz ruha said...

thanks abg hanif...

tapi kat situ semua warna hitam...
tak jumpa warna merah... :)

Bayu Putra Abuna said...

thanks bang infonya. Tapi blog gue udah kayak begitu. Tapi sangat membatu bagi yang blognya belum di maeta tag

Cikgu Ma said...

bgus utk trafik blog nih...^_^

Sue PeLik said...

wahhhhhh. kemas! SENTIaSA DENGAN INFO. huhuhuhu

Ayesha Ramlee said...

waah, first time sha masuk sini ada tuto.. sha copy ye :) tq2

boni kacak said...

dulu aku tak tau macam mana nak letak benda ni.ahaha.thanks bro.. dulu aku suka main letak suka hati.kadang2 ulang2 banyak kali

Hanif Idrus said...

Ini semua pasal aku tukar templates ler..hancus terus

MRie RNie said...

As Salam abe Hanif. Benda alah tu boleh jer disetkan kat dashboard. Kan ada setting untuk search preferences tu. Aktifkan jer kat situ. sekarang dah tak yah buat manual. Tapi terpulang kalau nak buat secara manual. Selamat Maju Jaya...

By the way..kenapa abe tukar template? bukan sebelum ni dah ok ke?

Kalau abe nak template yg mesra SEO. Abe boleh test guna template Thesis For Blogspot. template tu pun friendly design. Abe boleh ubah ikut suka abe. abe boleh sedut template tu kat thesisforblogspot.blogspot.com

Template TFB ni ada 2 version TFBv1 and TFBv2. Template ni gak ada support group dekat facebook. + tak lama lagi developer TFB ni akan release TFBv3 plak. TFB ni 100% dihasilkan oleh blogger Malaysia. owner forblogger.net

Remy hazza said...

thanks bro... remy nak kena baca byk kali baru boleh faham...he3... maklumlah...buta IT sikit.....

Che Rosliza Che mat said...

kena buat nie....thanks info..

Mrs Velentine said...

kena buat ni///tq abg