Header Ads

Anda Hendak Jadi Blogger Yang Hebat

hanifidrus
Salam Satu Blogger. Huh!!! tajuk memang dahsyat. Aku bukan nak tulis pada anda yang saya ini  blogger yang hebat. Aku bukan hebat sangat pun tapi bagaimana kamu nak jadi blogger yang hebat!!
Bagaimana kita nak klasifikasikan blogger itu hebat atau tidak?
Jika ia berblogging 5 tahun anda dah boleh di klasifikasikan blogger yang hebat? Adakah usia blog itu menandakan anda blogger yang hebat?

Jika anda hendak menjadi blogger yang hebat anda kena mengetahui 2 perkara ini iaitu Alexa dan Pagerank!!
Kerana mereka berdualah yang akan menentukan samada anda ini blogger yang hebat atau tidak..
Sebagai contoh ialah jika anda mempunyai syarikat, jika syarikat anda mempunyai kelayakan ISO 9001:2008 anda dah boleh mendabik dada bahawa syarikat anda adalah syarikat yang bersistem.

Alexa rank adalah ranking atau kedudukan yang dibuat oleh Alexa berdasarkan jumlah traffic atau pengunjung pada blog. Ranking sesebuah blog itu akan berubah setiap hari berdasarkan kedua-dua kategori ini. Alexa yang semakin menurun nilainya akan dianggap baik, lagi turun lagi baik!!!

Pagerank pula dihadiahkan oleh Google. Bermaksud blog anda mempunyai backlink yang baik serta entri keyword yang telah diindex dengan baik serta SEO yang baik.
Maksudnya Google mengiktiraf blog anda ini mesra blogging atau mesra Google..tak lembab, ada linkage ( senang spider nak lompat ke blog anda)
Pagerank yang semakin meningkat dianggap semakin baik ( PR1 - PR10)

Melalui nilai yang diberikan ini anda boleh melihat potensi blog anda dari masa ke semasa. Jika Alexa anda sentiasa dalam keadaan menurun menandakan blog anda menuju ke arah pembaikan. Dimana anda seorang penulis yang konsisten dan mempunyai traffic yang konsisten. Tetapi jika sentiasa naik, blog anda semakin menurun potensinya. Ertinya anda malas berkarya..

Manakala pejuang-pejuang SEO pula akan sentiasa mengejar pagerank, kemahiran dan pengetahuan mereka akan diuji melalui pagerank yang akan diberikan oleh Pak Google. Semakin naik makna anda semakin baik dan tiba-tiba turun maknanya ilmu SEO anda belum cukup mantap.

Sudah tentunya jika anda sudah mempunyai pangkat yang baik dalam Alexa dan Pagerank hasilnya anda akan kecapi dari segi pengiklanan dari syarikat-syarikat persendirian. Penambahan dalam pendapatan yang baik!!
Jika anda mempunyai blogshop sudah tentu blogshop anda akan meletup kerana ia mempunyai pengunjung dan sentiasa berada dalam carian pertama Google!!!!
Jika anda seorang penulis, sudah tentu karya anda akan sentiasa di baca oleh rakan-rakan blogger dan pengikut-pengikut setia.

Mahukah anda menjadi blogger hebat!!!!!!!!!!!!!!!

Dalam dunia ini jangan mendabik dada anda yang terhebat..
Anda kata anda PR4 tapi ada blogger yang mempunyai PR7.
Anda kata Alexa anda bawah 10,000 tapi ada yang blogger yang bawah 6,000.
Ingin menjadi blogger yang hebat sentiasa kena usaha..dan usaha...
Yang penting blog anda sentiasa mempunyai peningkatan....

Cakap senangkan..tapi aku sebenarnya dah penat mengejar pagerank ini....huhuhuhuhu..
HanifIdrus Blog masih PR1 dan Alexa dalam 300,000.... dan menurun sikit..

17 comments

Fendy said...

btol tu...slow2 dlm dunia blog...

hainom OKje said...

Tahniah..... OKlah tuuuu.... daripada OKje yg PR 0 dan Alexa berpuluh juta ha...ha...

Intan Norhaida said...

sy confirm bukan blogger hbat....tenggelam timbul dlm blog...heheheh

Asmar Arafad said...

Saya pun nak jadi blogger yang hebat hee..hee..suatu hari nanti

yana aina said...

ermmm ... stdy2

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is besa dengaq.. tapi xnah nak xplore lebih (^___^)

wantie said...

pelan pelan kayuh... mana tau tetiba cik google terpandnag blog kamu ni.

wantie said...

page rank kita pun slow mcm siput. tak pe masih boleh di perbaiki kan..kan..kan..

:: Mrs.Eady :: said...

yup!

dya bunga said...

baru tahu pasal alexa..sblm ni xtau pape..haha..

Syamil Ramli said...

bro...aku malas nk check sbb asek kosong jer..kosong kosong..

baby comel said...

Saya xtau nk kejar pe.. Belum pernah berjuang nl kejar ni semua. Mybe soon sbb blm blh bg full komitmen dgn blog ni skg ni..
Anyway thanks utk info baik ni abg hanif. Isnyallh akan diguna pakai nanti

miz ruha said...

berusaha!!
ambil tahu juga pasal benda ni sikit-sikit... even tak tahu secara detail...

Leeza dayasari [santai leeza] said...

yeah ... kita kena usaha ... itu yg penting.. usaha...

Che Rosliza Che mat said...

semua orang berhak...kena usaha lebih...

boni kacak said...

ye...setuju tu,, jangan berhenti berusaha je.. usaha adalah lif kejayaan :)

Remy hazza said...

biarlah ia dtg dgn sendiri...... takut tak terkejar nanti...he3