Header Ads

Bilik darjah ala Star Trek

hanifidrus
DEBU kapur papan hitam dan timbunan buku latihan di atas meja mungkin lenyap dengan adanya bilik darjah masa depan.

Seramai 400 murid sekolah rendah di Britain berpeluang menerokai teknologi tinggi di sepanjang proses pembelajaran menerusi 'Bilik Darjah Star Trek' yang pelbagai sentuh dan bermeja pintar.
Meja pintar mereka dilengkapi perisian komputer oleh pakar di Universiti Durham, London.

Hasil kajian menunjukkan medium itu mampu meningkatkan tahap kecekapan matematik seseorang, lapor Mail Online.

Kajian membuktikan menerusi meja interaktif pintar, penggunaan kertas juga dapat dikurangkan.

"Bilik Darjah Star Trek ini membantu dalam kegiatan berkumpulan dan memudahkan guru untuk melihat sama ada pelajar mereka tidak menipu dalam pembelajaran," kata Ketua Penyelidik, Fakulti Pendidikan Universiti Durham, Profesor Liz

11 comments

Asmar Arafad said...

hebat nie

Asmar Arafad said...

hebat nie

miz ruha said...

makin maju sekarang...
tak ada dah nak main baling2 kapur dalam kelas nanti...

vidalsisah said...

Cer bygkan benda tu berlaku kat malaysia 20 atau 30 thn lg, tentu best kan.

dya bunga said...

makin canggih

Syamil Ramli said...

pastu ramai la budak2 men angry bird...hehehe
Panas!! ==>> Mari Mencari Bahan Lucah

siti fatimah said...

canggih ni. kalau anak anak kita tak dapat nikmatinya. mungkin cucu cicit nanti sempat kot.

ayut said...

lpas tu semua org sakit mata,sakit leher..tgk meja jer..hihihi

hainom OKje said...

Memang dahsyatlah teknologi negara2 maju ni!

Remy hazza said...

teknologi terkini...menarik....

hnahdy said...

hujung jari je..