Kembar Kenya diberi nama Barack Obama, Mitt Romney

Seorang ibu muda Kenya telah menamakan anak lelaki kembarnya, yang baru dilahirkan kelmarin, sebagai Barack Obama dan Mitt Romney susulan pemilihan Presiden Amerika Syarikat (AS) Selasa lalu. Millicent Owuar, 20, melahirkan Obama dan Romney di hospital daerah Siaya, barat daya Kenya kelmarin, lapor Standard.

hanifidrus
Hospital tersebut berdekatan dengan kampung Kogelo, di mana ayah Presiden Obama dilahirkan dan nenek tirinya, Sarah Obama, tinggal. Penduduk di Kogela bersorak gembira dengan kemenangan Obama, yang berjaya mempertahankan jawatannya buat penggal kedua.

Obama menewaskan Romney dari Republikan. Kenya berharap pemilihan semula Obama akan menjadi permulaan baru dalam hubungan kedua-dua negara itu, lapor Reuters.

Obama melawat sub-Sahara Afrika hanya sekali dalam tempoh empat tahun pertama beliau menjadi presiden dan singgah tidak sampai sehari di Ghana. Jika Obama melawat Kenya, mungkin kedua-dua bayi itu boleh menemui beliau. Belum ada kes kembar bernama Joe Biden dan Paul Ryan, gandingan calon Naib Presiden masing-masing bagi Obama dan Romney

Share:

2 comments