Lakaran asal watak Joker dilelong - Hanif Bin Idrus

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Friday, November 16, 2012

Lakaran asal watak Joker dilelong

hanifidrus
Lakaran gambaran asal wajah Joker dalam file2m Batman yang dibuat oleh penerbit filem, Michael Uslan dilelong sejak Isnin lalu sehingga 3 Disember depan di laman ComicConnect.com.

Lakaran itu disiarkan akhbar New York Post pada 1980. Uslan menggunakan pen berwarna merah dan penanda hitam serta pemadam pen berwarna putih untuk melakar watak Joker pada muka aktor Jack Nicholson.

Dia mengubah suai wajah Nicholson yang disiarkan akhbar tersebut daripada satu adegan filem The Shining. Sebelum membuat lakaran itu, dia telah berjaya memperoleh hak untuk menghasilkan filem Batman pada 1979.

Bagaimanapun, ketika itu, dia belum memperoleh idea untuk menghasilkan wajah Joker. Joker merupakan watak jahat dalam filem tersebut. Apabila melihat gambar Nicholson di akhbar tersebut, dia kemudian mendapat idea untuk membuat lakaran pada wajah pelakon itu sekali gus menghasilkan watak Joker. Nicholson pernah melakonkan watak itu. Pelakon mendiang Heath Ledger juga pernah memegang watak Joker dalam siri Batman berjudul The Dark Knight.

3 comments:

Anisa Anuar said...

woooo giler cool

Remy hazza said...

berharga tu....... sentimental value....

Che Rosliza Che mat said...

mesti mahal..