Pembedahan selamatkan budak berpenyakit ganjil - Hanif Bin Idrus

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Sunday, November 4, 2012

Pembedahan selamatkan budak berpenyakit ganjil

Sepasukan doktor Australia semalam memuji pembedahan pertama di dunia ke atas seorang budak lelaki yang menghidap sejenis penyakit ganjil menyebabkan tekanan darah tinggi dan strok.
Dikenali sebagai autosomal recessive polycystic dan congenital hepatic fibrosis, penyakit tersebut menyerang ginjal dan hati manusia.

Budak lelaki itu, Matthew Gaythorpe, 10, menghidap tekanan darah tinggi dan pernah diserang strok pada tahun lalu selain mengalami sawan dan kelesuan.

Gaythorpe yang didiagnosis menghidap penyakit gangguan tidur kronik pada usia empat tahun juga terpaksa mengambil sekitar 30 jenis ubat sehari.
Namun, nasib kanak-kanak itu berubah selepas dia mendapat kebenaran menjalani pembedahan berbentuk eksperimen baru-baru ini.

Dalam pembedahan tersebut di Institut Jantung Monash, Amerika Syarikat, satu alat khas yang begitu halus dimasukkan ke salur darah di dalam ginjal Gaythorpe.

"Dengan menggunakan teknologi frekuensi radio pada alatan itu kami telah membuang sebilangan saraf dan tisu di sekeliling arteri ginjal Gaythorpe yang menyebabkan darah tinggi," kata pakar bedah Ian Meredith dari Institut Monash Heart.
"Pembedahan ini berjaya mengurangkan simptom dan tekanan darah Gaythorpe."

Ibu pesakit, Alex memberitahu bahawa pembedahan itu memberikan kesan menakjubkan dengan Gaythorpe kini lebih tenang manakala tekanan darahnya juga telah menurun.
"Dia kini dapat membaca buku semula (dengan selesa)," kata wanita tersebut

6 comments:

Che Rosliza Che mat said...

god job kepada pakar tersebut

Remy hazza said...

satu kejayaan yg membanggakan...... kesian kat budak tu......

Intan Norhaida said...

mungkin sbb kronik sgt, parents dia bg le jalani experimental surgery tu...kalau x kronik rasanya, mana2 parents pun x berani bg kot...

boni kacak said...

tahniah kepada para doktor :)

Raudzah Zahari said...

That's good about technology...macam-macam boleh buatkan..

miz ruha said...

tahniah atas pembedahan yang berjaya itu.. :)