Taman tema tandas pertama di dunia

hanifidrus
Taman tema tandas pertama di dunia terdapat di bandar ini yang terletak sejam perjalanan dari Seoul, Korea Selatan. Tandas tradisional cangkung Korea Selatan dan mangkuk tandas seperti yang digunakan pesakit di hospital merupakan antara bahan pameran di taman tema itu.

Patung-patung manusia dan kanak-kanak yang sedang membuang air besar juga terdapat di taman berkenaan. Sebuah muzium tandas juga terdapat di bandar ini. Muzium itu mempunyai rekabentuk seperti tandas dan ia pernah menjadi kediaman pengasas Persatuan Tandas Dunia, Sim Jaek-duck. Jaek-duck meninggal dunia pada 2009 ketika berusia 70 tahun.

Beliau merupakan bekas datuk bandar ini dan pernah mendermakan tandas untuk kegunaan para peminat sukan semasa Korea Selatan menjadi tuan rumah pertandingan bola sepak Piala Dunia 2002

Minta tolong klik Google + kat entri ini. Thanks

9 comments

mcm mcm.. sampai ke tandas pun dorang pikir yer..

ad jgk gini? -_-" mgkn di sebaliknya b=nk bgtau kepentingan tandas kot..huhu

itu macam pun ada... dah takde idea ler tu......

erk? taman tema tandas pun wujud eh?
erm..macam-macam..

Datuk Bandar cam ni pun ada gak ek!