Teknik Meletakkan Gambar Di Blog

Salam satu Blogger. Hari ini nak berceloteh tentang teknik meletakkan gambar di blog anda.
Situasi dilema yang sering dialami oleh rakan-rakan blogger apabila keinginan meletakkan gambar yang banyak dalam entri anda.
Terutama apabila anda baru pulang bercuti atau selepas menghadiri event-event yang gah, sudah tentu anda ingin berkongsi kegembiraan anda bersama rakan-rakan blogger.

Dan kesilapan yang sering dilakukan oleh rakan blogger apabila terlalu banyak gambar dimasukkan ke dalam sesuatu entri akan menyebabkan blog anda menjadi sangat berat dan akhirnya pengunjung akan malas nak buka blog anda.
Untuk mengatasi masalah ini anda akan compress gambar anda samada mengecilkan kualiti gambar atau mengecilkan saiz gambar.
Apabila mengecilkan kualiti gambar sudah tentu gambar tersebut macam kabur-kabur atau pecah-pecah.
Kedua kalau kecilkan saiz gambar macam selalu aku buat ini, pembaca sukar nak tengok gambar happening anda.

Sebenarnya terdapat 2 cara yang boleh digunakan di blog :

Membuat spoiler
Spoiler adalah tombol yang digunakan untuk menyembunyika teks, foto atau video dengan buka tutup. Kalau bahasa pasar macam langsir boleh buka dan tutup.
Copy Skrip ini:
Cara Membuat Spoiler di Blog
1. Login ke Blogger
2. Pilih New Post atau Entri Baru seperti membuat entri  biasa
3. Pilihlah pada mode Edit HTML.
4. Gunakan kode script berikut ini untuk membuat spoiler:
<div style="margin: 5px 20px 20px;">
< div class="smallfont" style="margin-bottom: 2px;"><b>Judul Spoiler</b>: <input value="Buka" style="margin: 0px; padding: 0px; width: 55px; font-size: 12px;" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = ''; this.innerText = ''; this.value = 'Tutup'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'Buka'; }" type="button">
< /div>
< div class="alt2" style="border: 1px inset ; margin: 0px; padding: 6px;">
< div style="display: none;">
Letakkan teks atau kode script (gambar atau video) di sini
<br>
< /div>
< /div>
< /div>
Kalau hendak melihat contoh boleh lihat disini:  Ping Table

Membuat Silde Show
Kaedah kedua ialah membuat slide show. Sebenarnya banyak website yang menawarkan perkhidmatan ini seperti PhotoBucket atau Picasa.

Kaedahnya ialah masukkan semua gambar dalam satu album yang baru dan kemudian cari Slide Show dan kemudian copy embeded Slide Show tersebut ke entri anda dalam mode HTML. Kalau anda tanya saya, apa kegemaran saya ialah Silde Show.
Kerana pembaca boleh melihat gambar anda sambil rilek-rileks gambar tu bergerak sendiri..hehehehhehe. Selamat mencuba..

Tags:

Share:

15 comments