Header Ads

Bagaimana Meletakkan Google Plus Di Entri Anda

Salam Satu Blogger.
Mendapat satu persoalan  dari blogger Yana Aina macam mana  nak ada button Google + pada setiap entri. Pada ketika ini kit asemua harus berterima kasih pada blogspot yang mesra Google+.
Memang pun patut mesra kan sebab blogspot pun Google yang punya...hehehehehe.

Dalam tutorial ini bukan sahaja Google + akan dishare tapi termasuk FB, Twitter, e-mail atau Blogger.

Kesilapan utama mereka yang mempunyai akaun Google + ini mereka terlupa untuk share entri mereka setiap kali publish entri yang baru. ( Di blogspot terdapat auto share Google +, setiap kali anda publish entri anda)

Dan juga setiap kali anda membuat akaun Google +, anda lupa meletakkan link blog anda di Google +.

Sebab itu kadang-kadang apabila anda linkkan blogger profile kepada Google +. Setiap kali pembaca klik blogger profile anda, ia akan direct  ke Google+. Betul tak?

Tapi disebabkan anda tak share entri anda dan letakkan link anda di Google +, maka pembaca tidak boleh pergi ke blog anda.
Siapa yang pernah kena benda macam ini?




hanifidrus
Klik pada Kawasan Ini
hanifidrus
Klik Share dan siap!!!

Cara Meletakkan Google + Pada Setiap Entri
  • Pergi ke Blogger.
  • Pergi ke Layout tab.
  • Klik Pada Post/Catatan Blog
  • Akan Keluar Menu Post
  • Klik Share Button
  • Klik Save Button dan Save Arranggement
  • Sah siap....
Selamat Mencuba...

21 comments

Asmar Arafad said...

thanks for the sharing

MarnieyZ said...

terimah kasih :) tutorial nya.

Nor Salmi said...

Ramai yg dh ada akaun Google + tapi ramai juga yg tak share entri & letakkan link di Google + . Jadi, dh tentu kunjungan tak dpt dibalas.

steffany daph said...

tgh mencuba ni.. (:

steffany daph said...

tgh mencuba ni.. (:

ayut said...

bt sudah... :) tp kdg2x tak share pon.hihihi...

yana aina said...

terima kasih ... yana dah buat byk kali. tp bila dah save. tgk kat blog takda. knp erk??? sbb template ke?

miz ruha said...

sy pernah buat macam ni... tapi disebabkan ubah coding template, benda alah tu tak keluar pun...
kena try tuto lain baru bleh letak..

M'Rie R'Nie said...

Tapi tutor atas ni valid untuk yang guna template design jer. kadang2 ada sesetengah template tak muncul pun benda alah tu even dah set aktif.

By the way selalu gak jumpa G+ user yang tak setkan link blog kat akaun G+ depa. sudahnya tak tau nak tengok blog apa. so tutup gitu jelah.

Leeza dayasari [santai leeza] said...

nice tutorial...

baby comel said...

Abg hanif, kalau kita auto post entri adakah ia akan auto share google + tu??

wantie said...

hahaha.. sapa lagi kalau bukan saya.
wakenabeb!!

Hanif Idrus said...

Betul!!! kalau guna templates yang spesial punya memang pakcik tak ler nak tolong..hehehe
Kena main coding kat HTML tu ler...heheheheh

Soalan baby comel: Ada sesiapa yang boleh jawab tak?

Wantie....siapa makan cili dia terasa pedas...hahahahah

Misz Mieza said...

Good sharing! ^^,

Remy hazza said...

mekasih.... cam blog remy tu bro betul tak????

Jna marcello said...

yey now da taw dahh TENKIYU sharinggg

beloGIsam said...

hai blogger,, iklan anda diketikk,,, im yr follower

jaakechik said...

terima kasih sebab share..jaa mmg x gheti bab ni..hihi..

hana hadi said...

rasanya blog hana ok kot.

kiranya kalau letak G+ kat setiap entry untuk memudahkan kita klik G+ kemudian nnt entry tersebut akan ada di profile? cmtu ek..

bukan entry tu automatik ada kat profile ?

p/s : baru belajar google+.hehe

MaMaRey said...

thanks info ini Hanif..:)

Ct Edzreena said...

huhuhu...sedang belajar ni...pening juga ni...mcmana nk letak profile gambar lak ek?