Generasi Google hilang kreativiti - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Generasi Google hilang kreativiti

2012 Tahunku Yang Kacak
Seorang daripada pereka cipta terkemuka Britain memberi amaran, “generasi Google” yang terlalu bergantung kepada Internet untuk sebarang maklumat berdepan kemungkinan mengalami “kematian otak.”

Pencipta radio wind up (radio berkuasa manual), Trevor Baylis, berkata kanak-kanak semakin hilang daya kreativiti serta kemahiran praktikal kerana terlalu banyak menghabiskan masa di depan skrin komputer. Kata Baylis, 75, dia bimbang generasi pereka cipta akan datang akan hilang dan kebanyakan anak muda hari ini tidak mampu berusaha sendiri untuk melakukan sesuatu.

“Namun, kanak-kanak boleh mengembalikan kemahiran penting itu jika sekolah menggunakan mainan praktikal seperti Meccano,” katanya. Meccano adalah alat mainan menggunakan pelbagai jenis bahan terpakai, seperti kepingan keluli, skru dan nat. Ia perlu digabungkan antara satu sama lain bagi membina pelbagai objek.

 Kata Baylis, kanak-kanak perlu diajar melakukan sesuatu dengan tangan, bukan bergantung kepada telefon bimbit atau komputer. “Memang mereka perlu menggunakan komputer dari semasa ke semasa, tetapi ada terlalu ramai yang menggunakan alat itu secara berlebihan.

“Mereka bergantung kepada carian Google dan ramai kanak-kanak akan menjadi seperti mati otak jika terlalu bergantung kepada Internet kerana mereka tidak mampu melakukan sendiri mengikut cara lama,” katanya.

Mengenang semula bagaimana dia menjadi pereka cipta, Baylis berkata, dia bermula seawal usia lima atau enam tahun. Ketika perang, katanya, dia tidak bersekolah dan sering merayau di kawasan rumahnya di Southhall, Middlesex, untuk mengumpul bahan terbuang.

“Satu hari, saya bertemu seorang wanita yang menghadiahkan sekotak besar barang. “Dalam perjalanan pulang, rasa ingin tahu mendorong saya membuka kotak berkenaan di pertengahan jalan dan mendapati ia adalah satu set besar Meccano,” katanya

12 comments:

Raudzah Zahari said...

Yup pendapat Bayliss ni rasanya betul..sebab kadang-kadang apabila semua benda ada depan mata, memang boleh jadi malas...termasuk berfikir...

itu Akhil said...

sangat stuju bro..
nk belek buku cari info pun malas..
sket2 google.!!
ada pengajaran dlm entri ini.

TechKini.com said...

Bahaya sungguh untuk generasi muda kini...

-> ❤ TechKini.com

Remy hazza said...

ada kebenarannya.....
kanak2 dah leka dhn komputer , tab dan smart phone

wantie said...

sangat setuju....

apa apa sket google. ntah sahih ke tidak kita pun tak sure kan..

Zaim said...

biasala manusia suka perkara mudah, sebab semuanya pemalas..hahaha

Jobs View said...

Yes..sangat2 setuju..ape2pun sekarang google je..mmg senang dapat info..tapi kurangkan daya pemikiran la..

ahsfantasy24 said...

Betul..
kebergantungan yang kuat pada google akan buat kita bermasalah nanti :D

KizZ said...

Ooo..wah tak terfikir lah..TQ for sharing ye.

mselim3 said...

betul2 setuju dengan entry nie...
apabila kebergantungan keterlaluan pada alat2 gadget maka suatu masa nanti manusia itu sendiri hilang nilai kreativiti...kan.

mselim3

Hazmi Anas said...

tu la..asik bergantung dgn goggle je..

hainom OKje said...

Betul tu OKje sendiri pun...dulu no phone boleh hafal.... la ni semua dalam phone!!