Salam satu blogger. Sambung lagi pasal SEO. Kali ini tentang Alternative tag/ Alternative Image/ AlternativeText .

Seperti yang semua maklum, SEO secara kasarnya ialah memberi maklumat sebaik yang mungkin kepada Google untuk mengenal pasti blog kita.

Setakat ini dalam kontest SEO 2012 Tahunku Yang Kacak aku telah menerangkan 2 perkara iaitu Meta Tag dan backlink.

Cara ketiga ialah Alternative tag ( alt tags) iaitu memberi maklumat lebih lanjut tentang gambar korang tu. Selain itu, penggunaan ALT tags yang penuh dengan keyword-keywords yang bagus dapat membantu meningkatkan frequency keywords blog anda dan akhirnya akan meningkatkan ranking blog anda.

Maksudnya traffic blog kita boleh dicari melalui carian nama gambar!!!

Biasanya kita akan namakan atau rename gambar itu mengikut keyword yang sesuai. Itu memudahkan Google mencari maklumat lebih mudah. Jangan masukkan gambar dengan nama "IMg123.jpg". Itu cara kebiasaan . Cara ini tidak mempunyai nilai SEO!!!

Tetapi terdapat juga teknik SEO alt tag iaitu kita manual letakkan HTML kod dalam gambar kita Walau bagaimana, sekali lagi kita patut berterima kasih pada blogspot kerana memudah kan kerja kita.... Dimana anda boleh meletakkan alt tg semasa anda membuat post di blogger .

Cara Manual....
"<a href="http://4.bp.blogspot.com/-smPV0u2uo98/Thb6KS7GVSI/AAAAAAAAAN4/9eyzjsqnl-E/s1600/Contohgambar.jpeg" imageanchor="1" style=""><img alt="keyword target" border="0" height="218" width="215" src="http://4.bp.blogspot.com/-smPV0u2uo98/Thb6KS7GVSI/AAAAAAAAAN4/9eyzjsqnl-E/s320/Contohgambar.jpeg" title="keywords disini"/></a>"

Taip dan masukkan gambar anda macam biasa.
Lepas tu klik button HTML.
Kemudian dibahagian gambar anda akan nampak tulisan HTML macam tu...
Tambahkan seperti yang tertera di atas.

Cara Auto Di BlogSpot
Caranya:
  • Buka 'New Post"
  • Taip entri anda
  • Masukkan gambar ke dalam post dengan menklik link gambar
  • Gambar telah dimasukkan, klik pada gambar.
  • Keluar menu pada gambar, klik pada properties.
  • Keluar menu "Title text" dan 'alt text"
  • Lepas tu Klik "OK"
Selamat Mencuba