Salam satu Blogger. Hari ini nak bercerita tentang permanlink atau bahasa panjang Permenant Link. Mula-mula berblogging agak malas nak belajar tentang benda ini kerana blogspot langsung tiada mempunyai kelebihan dalam permalink ini. Biasanya pemilik domain wordpress selalu menggunakan benda ini.

Tapi sekarang blogspot dah sediakan satu aplikasi permalink untuk pengguna blogspot. Apa lagi ambil kesempatan untuk guna benda ini.

DEFINISI PERMALINK
" A permalink (portmanteau of permanent link) is a URL that points to a specific blog or forum entry after it has passed from the front page to the archives. Because a permalink remains unchanged indefinitely, it is less susceptible to link rot. Most modern weblogging and content-syndication software systems support such links. Other types of websites use the term permanent links, but the term permalink is most common within the blogosphere. Permalinks are often simply stated so as to be human-readable. "

Baca definisi ini pun memeningkan kepala...hehehehehe.
Bahasa mudahnya ialah: Tajuk sesuatu post itu boleh diubah URL nya (alamat) dengan megikut kesesuaian kita. Dimana tajuk entri adalah betul tapi alamat URL anda ubahkan.

Sebagai contoh:
Tajuk Post : I LOve You
Jika tiada permenant link, alamat URL anda akan jadi seperti ini : http://hanifidrus.blogspot.com/2012/12/I-LOve-U.html
Dalam erti SEO kamu fikirkan ianya tak ada valid dan tiada carian.

Pada masa itu anda mendapat maklumat bahawa cerita tentang Aku Hensem tengah meletup. Anda tetap ingin membuat entri tentang I LOve You tapi mahukan alamat URL yang ada kena mengena Aku Hensem  yang lebih umpph.... dimana sekarang ini keyword yang panas!!

So dengan tajuk yang sama anda gunakan aplikasi blogspot kasi tu dan anda akan dapat alamat  URL: http://hanifidrus.blogspot.com/2012/12/IAku-Hensem.html - Tajuk tetap I LOve You tapi alamat berubah!!!
CONTOH ADALAH SEPERTI GAMBAR DI ATAS

Contoh permenant link ialah kat entri ini: Petani Cina Cipta Pod Penyelamat  tapi cuba lihat URLnya

Cuma satu sahaja masalah blogspot ini ialah jika anda telah postkan entri anda menggunakan permanlink ini anda tak boleh tukar-tukar lagi. Tapi kalau wordpress anyt ime. Itulah kelebihan ada domain sendiri.....

Sebenarnya kalau lihat gambar kat atas pun anda dah faham apa itu permalink... Sekarang ini aku dalam kontest SEO 2012 Tahunku Yang Kacak aku telah jatuh beberapa tangga. Adakah penggunaan permanlink ini boleh digunakan untuk membantu aku?
Loading agak berat sebab gambar besar sikit..sebab gambar kena jelas baru anda senang fahami...Sori yek