Header Ads

Hanif Idrus SEO- Meta Tag

hanifidrus
Salam satu Blogger. Dalam minggu ini aku akan membuat entri tentang SEO sahaja...hehehehehhe.
Aku nak berkongsi dan mencari maklumat dari rakan-rakan blogger berkongsi topik yang kita bincangkan ini.

Apa Itu Meta Tag? Meta tag adalah label yang memberitahu tentang pencari enjin maklumat tentang blog anda. dan apa kisah tentang blog anda. Memasukkan Meta Tag merupakan satu faktor utama dalam SEO ( Search Engine Optimisation) Meta Tag membenarkan pencari enjin untuk indeks blog anda dengan lebih tepat.

Pendek kata jika tanpa meta tag bermakna blog anda ini kehilangan skop dan SEO tak tahu apa sebenarnya blog anda nak ceritakan. Jika anda spesifikkan apakah skop blog anda adalah lebih mudah untuk enjin carian akan mencari blog anda anda dahulu.

Terdapat dua meta sebenarnya :
Meta Description iaitu keseluruhan apa cerita tentang blog anda.
Meta Keyword iaitu ayat-ayat penting yang menjuruskan apa cerita tentang blog kau. Biasanya para blogger meletakkan label atau tag yang selalu kau guna dalam keyword ini.

Sebagai contoh diatas, dalam kontest 2012 Tahunku Yang Kacak yang boleh membuat aku mengatasi blogger lain ialah aku menambah keyword ini dalam meta description dan meta keyword aku. So kelebihan enjin pencari mencari maklumat tentang 2012 Tahunku Yang Kacak ke blog aku adalah kuat.

Jika di Google anda menaip 2012 Tahunku Yang Kacak mungkin aku bernasib menjadi carian yang pertama jika terdapat blogger lain yang tidak menggunakan method ini. (Cuba taip kat Google..hehehehe).

Erti kata lain Meta Tag berkomunikasi dengan pencari enjin dan memberitahu maklumat tentang blog dengan indeks yang betul dan tepat.
Sekarang ni nak buat meta tag senang ajer, pergi ke sini dan isi ruang dan kemudian ikut arahan yang diberikan.
Meta Tag Auto Generator.

Dalam SEO ini kita jangan pening sangat mencari logiknya. Yang penting dalam SEO secara asasnya ialah bagaimana anda hendak Google kenal kau. Sebagai contoh, kau minat awek tu. Tentu kau akan usaha untuk menawan hati awek tu kan? Pelabagai cara kau gunakan dan jika teknik kau paling best, kau dapatlah..
Kalau teknik memikat kau ala-ala kadar ajer, so kalahlah kau.
At least untuk buat benda tu kau mesti ada sikit ilmu memikat seperti ayat power..hehehehe
Sama macam SEO...

Disini aku  ingin ulangi aku memang tak pandai SEO tapi melalui kontest SEO ini aku nak berkongsi dengan semua rakan-rakan. Dan harapannya jika rakan-rakan mempunyai ilmu yang lagi baik , jom kita berkongsi bersama!!!
Kalau nak dipikirkan, dalam pertandingan seperti ini, aku tak patut beritahu strategi aku. Betul tak..

11 comments

Belalang hijau Perisik said...

good info bro... banyak blog yg main seo skrg ni.so kena pandai2 cari apa keyword hot semasa :)

Remy hazza said...

thanks for info bro!!!!
nice

Jie Susanos said...

info menarik..good luck bro

baby comel said...

ilmu yg baik ni abg hanif.. tp saya budak baru, tak paham apa benda SEO, Meta tag ni

Mentari Minda said...

wow...bagus info nie...leh ajar kita org nie...

Mentari Minda said...

blog mana no 2 , 3 , 4 , 5 ? aku tak pandai nak check laaa

Nur chahaya abadiey said...

masih x paham n byk lgi perlu bce n pljari utk fhm ni semua..papepon.thankzz.. :)

Engku Muzahadin said...

Banyak step la pulak bila tekan link tu bro. Kalau buat tutorial nak setupkan meta tag ni scra detail pun ok gak..Hehe

Eiqa Almond said...

wahh, rajinnya share info yg macam niee :D

kaishin said...

masih dalam proses belajar camne nak main SEO

hainom OKje said...

Blur memanjang kalau pasal ni he..he...