Header Ads

Pelajar perempuan dirogol, dicampak dari bas

2012 Tahunku Yang Kacak
Kejadian seorang pelajar perempuan berusia 23 tahun dirogol, dipercayai oleh empat lelaki, dalam sebuah bas di sini Ahad lalu mencetuskan kemarahan di seluruh India.

Kejadian itu turut membangkitkan kemarahan di kalangan ahli Parlimen hari ini, yang mendesak agar undang-undang sedia ada dipinda untuk mengenakan hukuman mati. Polis telah menahan empat orang termasuk pemandu bas.

Dua lagi masih dicari. "Apa yang kerajaan lakukan untuk menangani kes-kes rogol di ibu negara?" kata Sushma Swaraj dari parti pembangkang, Bharatiya Janata. "Perogol hari digantung, kita perlukan undang-undang yang ketat untuk menghentikan kejadian rogol," kata beliau lagi.

Pada hari kejadian, pelajar perempuan itu dan rakan lelakinya yang sedang dalam perjalanan itu dipukul, dilucutkan pakaian dan dicampak keluar dari bas. Menurut polis, pasangan itu diserang oleh sekurang-kurangnya empat lelaki.

Ketua Polis Delhi, Neeraj Kumar memberitahu pemberita hari ini bahawa pelajar itu dan rakannya menaiki bas di kawasan Munirka, yang terletak di selatan Delhi. "Kawan lelaki pelajar perempuan telah melawan lelaki-lelaki yang menyerang mereka untuk menyelamatkan pelajar perempuan itu, tetapi dipukul dengan teruk.

"Pelajar perempuan untuk juga menyelamatkan kawannya, tetapi turut dipukul dan dirogol di bahagian belakang bas. "Kemudian, kedua-dua mereka dicampak dari bas," kata Neeraj. Pasangan itu dimasukkan ke hospital dan wanita itu dipercayai berada dalam keadaan kritikal. Polis sudah menahan pemandu bas dan beberapa yang lain bagi membantu siasatan.

Angka kejadian rogol di New Delhi lebih tinggi berbanding di bandar lain. Sebanyak 572 kes dilaporkan di New Delhi tahun lalu. The Times of India mendakwa insiden yang berlaku itu menyebabkan mereka melabelkan New Delhi sebagai kawasan rogol India.

Ketua Menteri Delhi bagaimanapun memberitahu pemberita, kes terbaru ini sesuatu yang paling luar biasa. “Kami ingin memastikan bahawa pesalah tidak akan dibenarkan untuk diikat jamin walau apa keadaan sekalipun. Pesalah akan dihukum dengan hukuman yang setimpal dengan kesalahan mereka," katanya. Kata Ketua Menteri, pihaknya akan menimbang semula keperluan untuk menubuhkan mahkamah ‘fast track’ bagi memastikan keadilan yang pantas dapat diberikan kepada mangsa

3 comments

Sifu wan said...

Kejam. Sebak bila membaca berita tu. Di negara kita dah nampak bibit-bibit kejadian rogol kejam berlaku. Hukuman mati mandatori perlu dikuatkuasa. Dala hal ini, kaum wanita janganlah mengundang kejadian rogol, jaga cara berpakaian dan pergaulan.

wantie said...

ish.. makin menjadi jadi la sekarang ni. tu la kat sini cina cina banyak yang dok pakai singkat. kekadang mcm tak pakai kain pun ada.

kang dah naik nafsu syahwat penjahat. setan pun dok rasuk sikit menjadi la. adei..

memang dorang tu binatang kan.. gila! tak berperikemanusiaan.

ayut said...

hey la India.....tak tahu la nape ada perangai manusia mcm tak blh diterima akal perbuatan ye ni...mmm