Blogger Popular Tidak Semestinya Blogger SEO

hanifidrus
Salam satu Blogger. Hari ini nak bercerita tentang angan-angan menjadi blogger popular..hehehehehehe
Ramai yang mengatakan untuk mejadi blogger yang terbaik haruslah juga memahami SEO.

Betul ...blogger terbaik adalah blogger yang mempunyai pagerank dan Alexa yang baik. Itu pengukur asas sebagai blogger terbaik dalam dunia blogging.

Dan ramai rakan-rakan kita termasuk aku yang beria-ria mendapatkan pagerank yang baik. Macam kami buat adjust loading time, buat heading tag, buat meta description, alt image dan macam-macam untuk mendapat status blogger terbaik!!!

Tapi nasib masih tak menyebelahi aku lagi setakat ini. Masih ditakuk pagerank 1 sejak 2 tahun ini. Lamanya...heheheheh.

Tetapi adakah anda blogger popular jika anda menjadi blogger terbaik dalam SEO? Tidak semestinya...
Kerana bagi aku blogger popular bukan bergantung pada SEO semata-mata.

Ada terbaca entri Hasrul Hassan mengenai blogger ini pageview 21 juta!! Pehh!!! Tapi SEO hancur!!
Blog ini macam produk kat kedai, manusia zaman sekarang kalau nak beli barang tu. Kalau mahal pun dia akan beli asalkan berkualiti,  harga tak jadi masalah.

Kalau tak, takkan remaja sekarang lorat nak beli handphone Samsung/ IPhone padahal handphone China lagi murah..hehehehe. Sebab apa...ianya berkualiti...!!!

Ciri-Ciri Blogger Popular.

a) Entri yang sentiasa up to date
Ini basic dalam blogging, kalau nak popular kena ler sentiasa updated entri terkini. Entri original..
Dan biasanya blogger popular ini bercerita tentang satu skop sahaja.
Kalau cerita tentang masak-masak ia akan cerita tentang masak ajer...

b) Gambar setiap entri begitu cantik dan original.
Kalau bercerita tentang makanan, gambar makanan yang diambil begitu kemas hingga kita lak berselera..hehehehe.
Kalau gambar potrait sure cantik, inilah kebiasaan yang aku tengok tentang blogger popular ini..

Dulu tak sangat, tapi sekarang ramai blogger yang dah pandai DLSR so ia satu kewajipan jugak..

c) Templates yang menarik
Templates mestilah awesome dan jika dilihat hati terus terpikat. Dalam hal ini saiz templates menjadi no 2 janji lawa dan header yang gedebak...

d) Rajin blogwalking
Biasanya blogger SEO ini jarang komen-komen blog  orang..( biasanya yekk..hehehehee.). tapi blogger popular ini memang suka jalan-jalan blogger yang kerap datang ke blog beliau.

e) Suka buat Giveaway
Ini salah satu sikap blogger popular, suka kasi hadiah...hehhehehe
Yalah!!! bila dah popular pendapatan pun baik maka buatlah giveaway..kan..kan...kan..
Ini akan memastikan blog anda sentiasa mempunyai pembaca baru

f) Punyai komuniti  tersendiri
Blogger yang popular biasanya mempunyai komuniti tersendiri, contoh macam awek-awek blogger yang join Group GST...betul kan ejaannya...hehehhehee.
Ini akan mengukuhkan lagi kekuatan blogger tersebut sentiasa popular...


Kesimpulan
Inilah ciri-cari blog popular!!! Aku rasa aku nak jadi blogger popular ajer ler.....hehehehehhe
Penat nak jadi blogger SEO ini asik gagal sahaja.....hahahahhahaha.
Tak yah pikir apa-apa cuma pikir buat entri yang ngam-ngam ajer...

Kadang kala terdapat blogger yang terbaik dari segi  SEO dan Popular. Dua-dua ia rangkul, saya suka berikan contoh blogger Denaihati.

Teknik SEO dia memang awesome dan sebagai memastikan dia sentiasa popular, ia sendiri mempunyai komuniti Denaihatinya tersendiri. Malah setiap tahun buat Giveaway iaitu yang terbaru kasi IPhone gadget..
Malahan beliau sentiasa konsisten dengan publish entrinya..
Dan kadang-kadang saya kerap melihat beliau blogwalking ke blog rakan-rakan yang lain..

Nampak tak maksud saya... tak semestinya blogger SEO akan menjadi blogger popular. Tetapi blogger popular boleh menjadi yang terbaik.

Bila popular secara automatik traffic naik dan komen pun bertambah DAN sudah tentu Pak Google melihat blog anda dan anda akan mendapat pagerank yang baik!!

Semua orang berpeluang menjadi popular!!!  Jom kita popular bersama-sama..hahahahhaha.
By the way, ilmu SEO juga harus dipelajari..

Manusia harus ada angan-angan kerana tanpa angan-angan tak tercipta impian. Jom kita sekali lagi beramai-ramai berangan-angan menjadi blogger popular...yeah!!!




Tags:

Share:

23 comments