Header Ads

Blogspot Permudahkan "No Follow" Di Post

Salam satu blogger. Hari ini nak menerangkan tentang "No Follow" dalam dunia blogging . Ia merupakan key penting dalam dunia blogging dan merupakan salah satu impak penting dalam mencapai pagerank yang baik.

Dan kebiasaannya blogger-blogger tidak akan memberitahu teknik "no follow"ini disebabkan untuk memperolehi backlink secara tak langsung dari anda.

Dalam sesuatu post atau entri, penggunaan "no follow" amat penting untuk menghalang Google dalam index linkage orang lain ( kalau bahasa SEO panggil backlink) dalam blog kita.



Apa itu "no follow". Ia bermaksud secara ringkas ialah Google atau enjin pencari tidak akan mengira mana-mana link yang mempunyai item "nofollow" sebagai backlink samada jika ia diletak di kawasan internal atau external link. Mesti kurang paham..betul tak?..hehehehehe

Secara ringkas ialah HTML ini memberitahu robot perlu memerksa semua link yang ada tetapi ia tidak perlu check "nofollow " ini.

NoFollow amat penting  kerana mana-mana linkage dari website kamu akan menyebabkan pagerank juice kamu menurun kerana ia berkongsi dengan link-link yang lain. Bila ini berlaku maka pagerank anda akan menurun. Oleh yang demikian anda mesti mengetahui mana external link yang kamu kena kasi nofollow untuk selamatkan PR anda.


Apa kata Google:
"Nofollow" provides a way for webmasters to tell search engines "Don't follow links on this page" or "Don't follow this specific link."
Before nofollow was used on individual links, preventing robots from following individual links on a page required a great deal of effort (for example, redirecting the link to a URL blocked in robots.txt). That's why the nofollow attribute value of the rel attribute was created. This gives webmasters more granular control: instead of telling search engines and bots not to follow any links on the page, it lets you easily instruct robots not to crawl a specific link.

How does Google handle nofollowed links?
In general, we don't follow them. This means that Google does not transfer PageRank or anchor text across these links. Essentially, using nofollow causes us to drop the target links from our overall graph of the web. However, the target pages may still appear in our index if other sites link to them without using nofollow, or if the URLs are submitted to Google in a Sitemap. Also, it's important to note that other search engines may handle nofollow in slightly different ways.

Untuk mengetahui apa itu "no follow" saya pernah membuat tutorial lengkap mengenai ini:
NoFollow dalam blogspot
NoFollow dalam blogspot Part 1
NoFollow dalam blogspot Part 2
NoFollow dalam blogspot Part 3

BLOGSPOT TERSIAP SEDIA NO FOLLOW GADGET
Di blogspot telah tersiap sedia atribute ini untuk anda, anda tak perlu lagi menaip rel="nofollow" dalam setiap link yang anda ambil. Terima kasih blogspot.
Lihat pada gambarajah di bawah:
Setiap kali anda membuat post, kadangkala anda akan membuat link ke sesebuah URL blogger lain kan.
Sebenarnya secara tak langsung anda memberi pagejuice anda kepada blogger tersebut. Ini amatlah tidak baik sekali dalam erti kata SEO.

Caranya semasa anda membuat linking URL, anda kena menklik LINK button di atas post.
Anda akan melihat frame seperti gambar diatas.

Anda hanya perlu menklik button "Add  "rel="nofollow" atribute". Siap...senang sahaja kan.
Inilah kemudahan blogspot berikan pada kita.
Gunakan setiap kali anda membuat link ke blog luar atau bahasa SEO panggil external link.

Untuk pengetahuan:
Manakala bahagian "open this link in new window" ialah apabila seseorang menklik link tersebut ia akan terbuka di tab window yang lain tanpa menghilangkan entri asal anda.

Adakalanya anda perlu membuat secara manual. Ini saya dah terangkan dengan jelas dalam tutorial saya. Cuma minta maaf gambar semua saya terdeleted tempoh hari...hehehehhe

Selamat ber page rank!!!

26 comments

Asma Dinie said...

lebih baik do follow atau no follow ?

Hanif Idrus said...

Lebih baik no follow...

Sifu wan said...

salam bro.
Dah baca berkali2 tentang entri yang terdahulu berkaiatan 'no follow' termasuk yang terbaru ini. Memang bermaklumat dan perlu dibaca berulang kali untuk lebih memahami. Thanks bro.

Aqu Mad said...

ape benda do follow dan no follow ni uncle?

ALS said...

Kalau pagerank menurun maksudnya baguslah?

Sue PeLik said...

alamak! aku neh memang tak pernah faham baca dua belas kali pun tak faham2 heeeeeeeeeee! ampun broooo

Mohd Lokman Bin Ramli said...

oh.. baru tahu

amirofie said...

Thanks for sharing. This is a good info.

Warna Warni Kehidupan said...

baru tau.. sedih tak huhu

Raudzah Zahari said...

Thanks hanif for the info..It seems good but rasanya masih blur on this nofollow item..kena study lagi ni..

mysyaHHoliday said...

betul tu.. tp pilihan ada pd diri masing2.. do follow atau no follow.. yg patut done followers...

Remy hazza said...

thanks bro...remy dpt faham sikit2.......

M'Rie R'Nie said...

hehehe..i punya selalu letak nofollow jer.

HooToh TuDia said...

Saya pulak buat blog sy dofollow. nak bagi link kawan2 blogger lain diindex. blh la jugak tolong naikkan blog kawan-kwn yg lain..

itu Akhil said...

tips yg dicari2. tq bro.
skang dah jelas ape itu no follow.

inasazali said...

tq for this info..baru tau :)

kak nora said...

bunda ni slowlah...tak faham sangat bende2 ni..

Syaifuddin Alias said...

aku tak reti apa bende nya ni ..main belasah je..haha

fatin amalina husna said...

huhu..x brapa faham sgt..kna rujuk balik nih..

ayut said...

menangis bace smbil kerut2x...ala...tak reti + tak amik kisah benda ni..huhuhu.Siapa yg berusaha utk ni all the best! ^^

wantie said...

ooo... ada jugak no follow. hiksss. baru eden tau.

Mar Haini Abdul Rahim said...

tak faham tapi buat2 paham.. ahaha keyword nye klik je kat dua2 kotak bl buat link kan hehe ye ke pemahaman den neh.. :P

Nor Salmi said...

Terima kasih atas perkongsian ni Hanif.. Rupa-rupanya, semakin banyak belajar semakin banyak yang tak tahu.

Kathy Rbain said...

wah..entri yang bagus ni..

Mrs Velentine said...

baru tahu....huhu..tq..

MaMa Rey said...

kena banyak belajar lagi ni..belum faham sangat..