hainfidrus
Salam satu Blogger. Dalam dunia berblogging ini salah satu kemalasan  yang paling  utama ialah blogwalking dan kemudian mengomen di blog orang anda lawati.
Ditambah lagi jika berukband yang lajunya macam siput sedut...hehehehehehe.

Jangan risau jika anda alami perasaan malas sebegitu. Ia menandakan anda sihat dan normal...
Tapi kalau anda memang minat blogwalking macam aku  ini (puji diri sendiri) well tu kita kategorikan AWESOME atau hensem!!!hahahahaha.

Tapi sebenarnya ada beberapa entri/post yang rugi sangat kalau anda tak komen kerana entri sedemikian tak perlu nak fikir sangat..hahahhahaha
Jom lihat entri yang mudah komen:

a) Wordless Wednesday
Ianya adalah satu tema hari tanpa menulis, hanya gambar yang menceritakan segalanya..
Biasanya wordless Wednesday , para blogger akan letak gambar dengan kata-kata hikmat.
Biasanya kita akan komen....."nice entri", "saya sokong" atau Perkongsian yang menarik"

b) Entri Kaki Wayang
Ini pun entri yang agak mudah di komen. Kerana biasanya kalau cerita wayang ini kita dah faham sedikit sebanyak apa jalan ceritanya apatah lagi kalau cerita box office.
Dan lagi senang kalau kalau kita dah tonton.
Biasanya kita akan komen " Saya kena tengok ini" atau "Memang best cerita ini"

c) Entri bersegmen/Giveaway
Entri yang paling senang nak komen!!! Biasanya blogger-blogger yang baru berjinak-jinak dengan blog akan join segmen-segmen ini.
Pertama untuk menambahkan jumlah follower dan rakan blog..

Tapi maaf saya katakan, tapi kalau asik join segmen ajer dalam blog tersebut ..saya rasa ia dah lari dari konsep berblogging.
Tapi kalau join pastikan menjadi peserta yang aktif, that OK..
Biasanya kita akan komen "Good luck" atau "Selamat bersegmen" atau "Selamat Berjaya"

d) Entri bertema Lirik Lagu/Puisi
Aku sebenarnya suka puisi-puisi ini, so aku tak hadapi kesukaran kalau membaca entri yang bertema puisi atau lirik lagu.
Biasanya puisi ini akan dipost jika blogger tu tengah sedih-sedih ler...hehehhe
Biasanya kita akan komen " Lirik/Puisi Yang Menarik" atau  "Nice" atau  " Sedih ajer puisi ini"

e) Entri Bergambar/ Komik
Bukan Wordless Wednesday tapi gambar-gambar yang di tunjukkan ialah gambar dari komik atau gambar percutian blogger tersebut.
Biasanya kita akan komen " Bestnya" atau "Meriahnya" ATAU komik kita hanya perlu komen "hahahahahhaha"

Inilah sebahagian teknik untuk blogwalking yang efisien untuk entri-entri sedemikian..hahahahahaha.
Ini adalah realiti dalam blogwalking yang berhemah..

Tapi kalau setiap blogger buat entri sedemikian memang tak best gak. Terutama kalau blog mereka asyik join segmen ajer. Aku rasa aku pun tak larat nak jenguk kat sana...hehehehehehe.

Aku pada dasarnya suka baca entri-entri tips blogging, motivasi atau luahan perasaan kawan-kawan blogger tentang rakan, cinta atau kegembiraan dan sedih.
Benda-benda macam ini banyak memberi pengajaran kepada aku secara tak langsung juga.
Lagi satu ialah entri yang merapu-rapu atau kelakau..macam si Boni Kacak tu, si Korn atau si Afzalsukazuki...

Gambar kat atas tu anak kucing kot...hehehehehhehe