Header Ads

Jenis Entri Yang Memudahkan Komen

hainfidrus
Salam satu Blogger. Dalam dunia berblogging ini salah satu kemalasan  yang paling  utama ialah blogwalking dan kemudian mengomen di blog orang anda lawati.
Ditambah lagi jika berukband yang lajunya macam siput sedut...hehehehehehe.

Jangan risau jika anda alami perasaan malas sebegitu. Ia menandakan anda sihat dan normal...
Tapi kalau anda memang minat blogwalking macam aku  ini (puji diri sendiri) well tu kita kategorikan AWESOME atau hensem!!!hahahahaha.

Tapi sebenarnya ada beberapa entri/post yang rugi sangat kalau anda tak komen kerana entri sedemikian tak perlu nak fikir sangat..hahahhahaha
Jom lihat entri yang mudah komen:

a) Wordless Wednesday
Ianya adalah satu tema hari tanpa menulis, hanya gambar yang menceritakan segalanya..
Biasanya wordless Wednesday , para blogger akan letak gambar dengan kata-kata hikmat.
Biasanya kita akan komen....."nice entri", "saya sokong" atau Perkongsian yang menarik"

b) Entri Kaki Wayang
Ini pun entri yang agak mudah di komen. Kerana biasanya kalau cerita wayang ini kita dah faham sedikit sebanyak apa jalan ceritanya apatah lagi kalau cerita box office.
Dan lagi senang kalau kalau kita dah tonton.
Biasanya kita akan komen " Saya kena tengok ini" atau "Memang best cerita ini"

c) Entri bersegmen/Giveaway
Entri yang paling senang nak komen!!! Biasanya blogger-blogger yang baru berjinak-jinak dengan blog akan join segmen-segmen ini.
Pertama untuk menambahkan jumlah follower dan rakan blog..

Tapi maaf saya katakan, tapi kalau asik join segmen ajer dalam blog tersebut ..saya rasa ia dah lari dari konsep berblogging.
Tapi kalau join pastikan menjadi peserta yang aktif, that OK..
Biasanya kita akan komen "Good luck" atau "Selamat bersegmen" atau "Selamat Berjaya"

d) Entri bertema Lirik Lagu/Puisi
Aku sebenarnya suka puisi-puisi ini, so aku tak hadapi kesukaran kalau membaca entri yang bertema puisi atau lirik lagu.
Biasanya puisi ini akan dipost jika blogger tu tengah sedih-sedih ler...hehehhe
Biasanya kita akan komen " Lirik/Puisi Yang Menarik" atau  "Nice" atau  " Sedih ajer puisi ini"

e) Entri Bergambar/ Komik
Bukan Wordless Wednesday tapi gambar-gambar yang di tunjukkan ialah gambar dari komik atau gambar percutian blogger tersebut.
Biasanya kita akan komen " Bestnya" atau "Meriahnya" ATAU komik kita hanya perlu komen "hahahahahhaha"

Inilah sebahagian teknik untuk blogwalking yang efisien untuk entri-entri sedemikian..hahahahahaha.
Ini adalah realiti dalam blogwalking yang berhemah..

Tapi kalau setiap blogger buat entri sedemikian memang tak best gak. Terutama kalau blog mereka asyik join segmen ajer. Aku rasa aku pun tak larat nak jenguk kat sana...hehehehehehe.

Aku pada dasarnya suka baca entri-entri tips blogging, motivasi atau luahan perasaan kawan-kawan blogger tentang rakan, cinta atau kegembiraan dan sedih.
Benda-benda macam ini banyak memberi pengajaran kepada aku secara tak langsung juga.
Lagi satu ialah entri yang merapu-rapu atau kelakau..macam si Boni Kacak tu, si Korn atau si Afzalsukazuki...

Gambar kat atas tu anak kucing kot...hehehehehhehe

39 comments

ros_reeza said...

wah, macam -macam tips ni.. selalunya kepanjangan komen bergantung pada kelajuan broadband.. hihi.. makin laju broadband, makin panjanglah komen. kalau slow macam siput, ciput je lah komennya.. hihi..
terpanjang pula komen ni-> menandakan kelajuan broadband Ros.. hihihi..

Kathy Rbain said...

betul tu....kathy sokong habis semua tips2 tu...best blog hanif ni...i loikeeee... :)

Sue PeLik said...

huhuhuhu. makin best jer blog neh. makin selalu pulak aku ke sini. eh? hahaha sekang dah banyak tips laaa bro. tak segan2 nak datang sini dan komen! huhuhu. sonok2. kank dtg lagi :)
ops komen sal entry kat atas, aah betul tuh. setuju sesngat. entry3 yang dipost macam senarai kat atas tak perlu kita pk panjang2 nak komen. senang, mudah dan cepat. tapi pernah gak aku terfikir. nak komen apa laaa kat entry neh? hahaha

Sheila Salim said...

Assalamualaikum abg hanif, sheila pun suka kawan2 blogger citer pasal hal kehidupan, kelakar dan sempoi2. tapi kalau kongsi perihal agama pun bagus. buat tambah ilmu dunia akhirat! paling tak suka blog gosip artis. hehehe

Qashmere said...

Terima kasih dengan tips ni. Setuju jugak!

Mas Zull said...

assalamualaikum hanif...betul tu itulah n3 yg senang nak komen tapi kalau ada yg perlu lebih2 komen kena juga buatkn..:)

Joanna Yunus said...

bubuh le apa pun tip kalau time tu vitamin M datang tarak guna juga itu tips hehehehe.....

Haniff banyak perasan le pulak ia entry ni hehehehe....

Sifu wan said...

Wah. Ini sudah cukup bagus. Kekadang ada niat nak tinggalkan komen tapi rasa serba salah, bimbang komen yang ditinggalkan dianggap negatif.Terbaiklah bro.

As Lin said...

Setuju..huhuhu

Haryati Faizal said...

betul apa yg anip kate tu kdg2 bosan gak, sy suke pada entry yg lahir dari hati, bila kita baca tu kita bley rase apa yg dia rase...cth suka, duka, lucu... mcm2 la

miz ruha said...

betul2 entri yang mudah orang nak komen...

Bin Muhammad said...

Kalau singgah mana2 blog, komenlah walau pun sedikit. Spt: "Thx atas perkongsian ini". Walaupun pendek tapi sebenarnya ia memberi semangat dan kebanggaan kepada blogger untuk terus menghasilkan entri. Jika ada pendapat dan pandangan lagi suka. Si penulis pula jgnlah lupa membalas komen. Setiap balasan komen umpama menjawab salam...apa rasanya jika salam anda tidak berbalas...
Sekadar pandangan insan marhain.

hud aikara said...

saya setuju..!

wantie said...

wah.. banyak gak tips ni. yup saya pun suka si boni kacak tu.
sebab tulisannya memang kacak,

buat saya senyum kambing kat depan PC ni.

fatin amalina husna said...

haha..kalau xde mood husna just tinggal komen camtu jelaa..=P

Papa Mifz said...

yang penting komen kena ikhlas kan bro...hehe

Fendy said...

entri yang perlukan pendapat...biasanya banyak komen...

MaMa Rey said...

hehehe..betul tu..mudah nak komen jenis-jenis entry mcm yang Hanif beri tu..

encik pesak said...

tepat sekali! :)

3no gr33ny said...

tengok keadaan jugalah kan..kiranya mood berkobar2 memang komen pun akan panjang meleret..terkadang bunyi komen hamba macam puisi pula

myfreeminded said...

Hehehe... Pernah gak ingat nak tinggalmkomen "hahaha" aje tapi cam unfair lak.. Tapi memang ya pun, seronok tengok n3 tu tapi x de idea nak komen. Tapi kalau tentang kehidupan biasanya saya suka tul tinggalkan komen yg berjela2, iye lah bila baca n3 tu terasa cam berkait kisah kehidupan kita, so kira berboraklah kat situ. So, agak2 Hanif, tuan empunya blog tu marah tak... Hehehe.. Cam kat sini...

Miss Purple Ungu said...

perkongsian yang menarik..
#ayat kopipes kat atas :)

aQu Mad said...

bagusla entri nih.. he

Mar Haini Abdul Rahim said...

hehe setuju ngan bro hanif.. rugi x komen type entry cmni, sbb xyah fokus beriye sgt. almaklum la byk lg blog nk kena terjah hihi. psst tp yg plg penting loading yg cpt sgt mbuatkn pengunjung x jemu komen seratus kali :D

Aiisyah Roseskalerful said...

tips yang bagus.. itulah. kadang2 bila baca entry org. lepas tu xkomen sebab xtahu nak komen apa.. huhu

ALS said...

Hahaha, betul tu.. Ayat yang selalu saya dapat bila orang komen. Entry Abang ni pun senang saya nak komen.. Hihihi..

faiq said...

satu pun x kene dgn aku.hehehe..kire blog aku jenis ssh komen :)

inche hlovate said...

betul tu..bosan gak kan kalo masuk blog tu asyik post pasal GA je.

P#eoniX said...

tip yang menarik!!!!!cam skema jer ayat aku neh bro!!!!wakakakaka....lame x jengah sineh sbb bz sket...apepon terbaeklah!!!!bukan kucing lah!!!cipan kot....huhuhuhhh!!!!!

Leeza dayasari [santai leeza] said...

TIPS SGT BERGUNA ...

Miss A said...

ehh, betullah cakap awak. nice entry lah ni, serius cakap. that's why saya sekarang cuba kurangkan bercakap, dan lebih banyak take pic. hehe >w<

Nadia Johari said...

pergh klo bab netry lagu ngn puisi..err..hhahhaa..no komen..

Hayati Harun said...

wohaha..saya pun jenis yg malas nak komen...tapi kena gak tinggalkan jejak kan?

Cik Fie said...

saya suka komen entri yang camni . haha . :)

Che Rosliza Che Mat said...

banyaknya tip...

Remy hazza said...

remy setuju.......

MaYa MustWany said...

mas suka baca smpai abiz..bila part nak komen je..emm de yang mati idea..so guna ayat biasa je..hihihi

Syaz Blackrose said...

macam dah biasa je terima komen cam tu hehehe... info yang bagus untuk saya letakkan komen di blog org muahahaha

hainom OKje said...

paling tak suka komen segmen...sebab boring benda yg sama dan entri yg panjang sangat....malas nak baca ha..ha.