Header Ads

Penerangan Alexa Dan SEO Secara Santai

hanifidrus
Salam satu blogger. Ada seorang pembaca bertanya apende tu Alexa dan SEO.
Jom kita terangkan secara santai hari minggu...hihihihi.

SEO ini maknanya Search Engine Optimizer atau bahasa mudahnya mengoptimum pencarian enjin carian.

Dimana fokus kita ialah memudahkan Google mengindeks, mencari dan mengukur blog atau entri kita dengan cekap dan cepat.

Dalam erti yang lain jika seseorang menaip nama blog atau keyword sesuatu carian, jika ada persamaan nama blog anda menjadi carian pertama.

Untuk mencapai impian tersebut maka ujudlah terma-terma SEO seperti kelajuan blog, baclink, alt image, internal link dan macam-macam songeh ler..hihihi.

Hadiah atas kepakaran SEO anda ialah anda dihadiahkan pagerank atau PR. Dari serendah PR 1 hingga 10.....
Ini salah satu pengukur tahap blog anda!!!

Alexa pula senang!!  Ia juga pengukur tahap blog anda juga.
Secara santai ia menerangkan kedudukan blog anda berada diantara semua blog yang berdaftar dengan Alexa.

Katakan nilai Alexa anda 30 juta dari 50 juta blog.. So kebagusan blog anda ialah nombor 30 juta. Jauh tu...kikikiki.
Cabarannya ialah menurunkan Alexa anda secepat yang mungkin. Biasanya kalau dapat bawah 300,000, anda sudah cukup baik.

Untuk mencapai Alexa yang baik biasanya ia berkait dengan jumlah entri dan trafik blig yang anda hasilkan.
Lagi banyak entri....dan lagi tinggi trafik....lagi baik Alexa anda!!!

Penilaian pakar-pakar web seluruh dunia pada sesebuah blog berdasarkan dua pengukur ini.
Iaitu Pagerank dan Alexa.
Untuk blogger SEO suka lihat PR.
Untuk blogger marketing suka lihat Alexa.

Dan kita sudah semestinya mahukan pembaikan dalam SEO dan Alexa.
Dan perbandingan blog yang terbaik biasanya membicarakan kedua-dua pengukur ini.
Di Malaysia, kebanyakkan blogger menumpukan pada PR. Dan Alexa kurang dibicarakan....padahal kedua-duanya penting.

Namun keduanya saling berkait...biasanya jika SEO kamu baik secara automatik Alexa kamu akan menurun. Tapi kadangkala tidak juga..hihihihi.

Harap saudara freemind sudah jelas maksud SEO dan Alexa ni.
Macam mana nak dapatkan PR dan Alexa yang baik....mahu tak mahu kena belajar dan banyak-banyak bersabar..
Macam aku ni, dah hampir hilang sabar PR1 dah 2 tahun. Alexa pula OK ler...hahahaha.

17 comments

afifudinsohaini said...

awal2 dulu ina pr dengan alexa ni sama..hee...sekarang saya fokus nak naik pr..hrap2 naik la..

Mar Haini Abdul Rahim said...

makasyii ats info nya.. bru sy paham.. hihi slame ni BLURR je. hehe

Papa Mifz said...

marilah sama2 kita perbaiki PR dan Alexa yer...:)

Campoeng Cmoneng said...

Terima kasih banyak infonya ....
Blog aku trfick dah naik tapi pr gak pernah naik.... apa masalahnya bang....??

Angel Love Soldier said...

Nice sharing :)

Sifu wan said...

Berbaloi blog walking petang ni. Dapat informasi yang cukup berguna. Menghilang semua kekeliruan. Thanks bro.

Hanif Idrus said...

Trafik dan entri yang baik tak menjamin PR.
Kerana PR tak melihat tu semua...ia melihat backlink anda.

Tetapi Alexa melihat trafik dan junlah entri anda. Lagi byk trafik dan entri maka lagi baik Alexa.

Aiisyah Roseskalerful said...

hmm. lepas ni kena try naikkan pr dan alexa!

aynora nur said...

faham cikgu! t/kasih dengan info2 berkaitan SEO, Alexa & PR..dari zero to hero...

Nadia Johari said...

ok penin seketika..hehe

shaiful zaidi said...

tq...sat naik, sat turun...

Remy hazza said...

kalau remy ...mesti turun naik......
thanks for info bro....

Bin Muhammad said...

Penerangan yg mudah di fahami. Thx.

Haryati Faizal said...

tak berapa nak faham la bab2 ni...hihi

wantie said...

selalu sangat kamu bagitau menda SEO. dah semakin faham eden ni

hainom OKje said...

Baru faham.....berpuluh2 kali terang baru faham...pas lupa balik he..he..

fatin amalina husna said...

husna lebih suka tgk ranking alexa..tiap2 hari menurun je..=D

tp PR nya x naik2 pon..-.-