hanifidrus
Salam satu blogger. Ada seorang pembaca bertanya apende tu Alexa dan SEO.
Jom kita terangkan secara santai hari minggu...hihihihi.

SEO ini maknanya Search Engine Optimizer atau bahasa mudahnya mengoptimum pencarian enjin carian.

Dimana fokus kita ialah memudahkan Google mengindeks, mencari dan mengukur blog atau entri kita dengan cekap dan cepat.

Dalam erti yang lain jika seseorang menaip nama blog atau keyword sesuatu carian, jika ada persamaan nama blog anda menjadi carian pertama.

Untuk mencapai impian tersebut maka ujudlah terma-terma SEO seperti kelajuan blog, baclink, alt image, internal link dan macam-macam songeh ler..hihihi.

Hadiah atas kepakaran SEO anda ialah anda dihadiahkan pagerank atau PR. Dari serendah PR 1 hingga 10.....
Ini salah satu pengukur tahap blog anda!!!

Alexa pula senang!!  Ia juga pengukur tahap blog anda juga.
Secara santai ia menerangkan kedudukan blog anda berada diantara semua blog yang berdaftar dengan Alexa.

Katakan nilai Alexa anda 30 juta dari 50 juta blog.. So kebagusan blog anda ialah nombor 30 juta. Jauh tu...kikikiki.
Cabarannya ialah menurunkan Alexa anda secepat yang mungkin. Biasanya kalau dapat bawah 300,000, anda sudah cukup baik.

Untuk mencapai Alexa yang baik biasanya ia berkait dengan jumlah entri dan trafik blig yang anda hasilkan.
Lagi banyak entri....dan lagi tinggi trafik....lagi baik Alexa anda!!!

Penilaian pakar-pakar web seluruh dunia pada sesebuah blog berdasarkan dua pengukur ini.
Iaitu Pagerank dan Alexa.
Untuk blogger SEO suka lihat PR.
Untuk blogger marketing suka lihat Alexa.

Dan kita sudah semestinya mahukan pembaikan dalam SEO dan Alexa.
Dan perbandingan blog yang terbaik biasanya membicarakan kedua-dua pengukur ini.
Di Malaysia, kebanyakkan blogger menumpukan pada PR. Dan Alexa kurang dibicarakan....padahal kedua-duanya penting.

Namun keduanya saling berkait...biasanya jika SEO kamu baik secara automatik Alexa kamu akan menurun. Tapi kadangkala tidak juga..hihihihi.

Harap saudara freemind sudah jelas maksud SEO dan Alexa ni.
Macam mana nak dapatkan PR dan Alexa yang baik....mahu tak mahu kena belajar dan banyak-banyak bersabar..
Macam aku ni, dah hampir hilang sabar PR1 dah 2 tahun. Alexa pula OK ler...hahahaha.