Post Panjang Atau Post Pendek

hanifidrus
Salam Satu Blogger. Soalan tradisi juga ini...hehehehehe
Ramai blogger selalu menghadapi isu tentang dilema mana yang terbaik samada post/entri yang panjang atau post yang pendek?
Kenapa aku keluarkan isu ini kerana sejak menjak aku rasa post aku menjadi panjang sangat...hehehehe
Bila aku baca aku terasa boring lak..dan tertanya kenapa ler aku tulis panjang-panjang...hehehehehe.

Sebelum itu kita kena memahami apa itu post panjang, medium dan pendek :
Post pendek terdiri dari 150 hingga 300 patah perkataan.
Post Medium  terdiri daripada 400 hingga 750 patah perkataaan.
Post Panjang terdiri daripada 750 hingga 1250 patah perkataan.

Aku tidak mahu bercerita tentang SEO pasal post panjang atau post pendek ini . Sebenarnya tidak ada bukti mengatakan post panjang ini akan memberi kelebihan konten kepada Google.

Lainlah kalau anda buat post panjang dengan menerapkan teknik SEO dengan meletakkan keyword-keyword yang tertentu yang memberi hint kepada pencari enjin. Tapi ia akan menghilangkan nilai blog anda, hilang pembaca dan kejujuran dalam menulis post anda..

Sebenarnya......samada post itu panjang atau pendek ianya bergantung pada KUALITI. Post yang berkualiti akan membuat pembaca duduk dan membaca post anda sampai habis. Itu sahaja!!!

Aku banyak membaca tentang isu ini dan kesemuanya mengatakan kualiti post merupakan perkara penting dalam menarik perhatian pembaca,

Kelebihan post yang panjang kamu dapat deliver informasi yang lengkap tentang sesuatu isu tersebut  apatah kalau tentang kajian sesuatu isu.
Apakah isu yang kamu ingin sampaikan?
Post yang pendek pula kemungkinan besar kamu tidak dapat luahkan isi-isi penting!!

Tetapi kalau post anda terlalu panjang macam membuat novel sudah tentu ia akan membosankan. Sebab tu kalau sesuatu post yang panjang itu lebih baik kamu pecahkan kepada part by part...Sebagai contoh part 1, part 2, part 3 dan seterusnya.

Post yang panjang sebaiknya dibaca berulang-ulang dan pendekkan menjadi isi-isi penting sahaja.

Tapi adakah post yang pendek tidak berkualiti, Ianya salah!!! Post yang pendek tapi ditulis dengan baik dan menyampaikan maklumat yang baik ianya akan menjadi yang terbaik...

So mana satu yang betul ini!!!! Ramai blogger SEO kata sebaik-baiknya tulislah post melebihi 200 patah perkataan hingga 400 perkataan.

Itulah otak manusia yang boleh membaca sesuatu post itu dengan cepat dan tepat. Dan kononnya kalau bawah 200 patah perkataan nanti Google beri penalty.

Kalau tanya aku, aku suka baca post yang pendek ajer..hahahhahaha.
Terutama masa tengah blogwalking , mana ada masa nak baca semua...kikikiki.
Tapi jangan risau!!! Aku baca juga sebab nak komen nanti tak salah komen..hahahahaha.

Paling best kalau hari Rabu..tak yah baca sebab semua gambar-gambar....kan Wordless Wednesday...kikikiki.

Anda dalam kategori mana?
Aku kau tak yah tanya sebab semua post aku panjang berjela-jela.
Thanks sebab sanggup  baca post aku yang berjela.....



Tags:

Share:

29 comments