Bahayanya Hari Kekasih/Valentine 2013 - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Bahayanya Hari Kekasih/Valentine 2013

hanifidrus
Semenjak aku berblogging ini sudah pasti tarikh 14 Februari ini akan menjadi isu terpanas dan terhot. Kerana pada tarikh ini ialah tarikh keramat untuk muda mudi dan segelintir tua tui yang ingin  menggenggam asmara bersama kekasih mereka...hehehehe.

Dan tidak perlu aku menulis panjang lebar hukum haramnya dan sejarah tentang Valentine day ini kerana aku rasa semua rakan blogger sudah mengetahui ceritanya. Dan kalau tidak ketahui cari ajer keyword sejarah Valentine day sudah pasti beratus-ratus artikel terpampang untuk dibaca.

Jika hendak dikatakan, aku juga sebagai salah seorang penulis blogger bermusim yang pasti akan menulis tentang Valentine day ini setiap tahun. Kerana seperti aku katakan ianya keyword terpanas untuk tarikh ini sahaja!!! Rugi kalau tak tulis.....hehehehehe.

Setiap kali Hari Valentine datang menjelma dan setiap kali itu juga  ramai blogger-blogger telah cuba mendidik akan keburukan Hari Valentine ini, diharap dapat memberi kesedaran akan kepada mereka yang kurang mengetahui akan keburukannya.

Tapi sebagai manusia, kita sering dilekakan dengan kasih sayang sesama manusia. Atau bahasa manisnya CINTA MANUSIA.
Dan aku akui sebagai remaja kita tak akan dapat melarikan diri ini dari mengalami suatu perasaan yang teramat sayang, rindu dan kasih kepada seseorang.
Itulah cinta.

Bila difikirkan kembali ianya memang cukup manis sekali.

Dan apabila terluka, uhhhhhh!!! terasa dunia ini menhempap kepala kau. Nak berfikir pun tak mampu. Keyakinan diri ini terasa jatuh serta merta. Senyum pun tak lalu. Mandi pun tak basah. Sakit hati janganlah itu perkara biasa. Memang teruk gak kalau bercinta tiba-tiba frust ini. Makan masa berbulan nak pulih.
Sampai satu ketika dalam kepala fikir, tidak mahu bercinta lagi .Serik!!!

Tapi lepas dua bulan...aikkk..bercinta lagi..hahahhahaha

Minta maaf saya katakan , ramai yang mengesyorkan cinta selepas kahwin adalah amat baik.  Kahwin selepas cinta amat baik kerana ia mengelakkan maksiat semasa dalam proses berkenal-kenalan.
Tapi dalam realiti dunia masa kini, remaja sudah pastinya mahu memilih pasangan mereka sendiri.

Tapi dalam bercinta jika kita amalkan batasan-batasannya, sudah tentu kita tidak akan tersasar dari maksud tujuan kita ini.
Kita bercinta jika hendak mengahwininya sudah pasti kita akan menjaganya sepenuh hati. Itu sikap lelaki...

Kami lelaki takkan akan sentuh wanita tersebut kerana wanita yang memang hendak dikahwininya ia takkan nak sentuh-sentuh. At the end sure dapat punya.hehehehhe.

Tapi jika seorang lelaki bercinta dengan seseorang wanita itu dengan tiada tujuan mahu mengahwininya, maka saya nasihatkan berhati-hatilah..
Kepala otak mereka sentiasa fikirkan yang lain...
Pendek kata bukan semua lelaki tu jahat dan bukan semuanya baik ....

Kenapa Valentine ini Bahaya?
Memang bahaya untuk wanita!! Jika mendapat teman lelaki yang tiada tujuan mengahwini anda.
Hari Valentine sudah pasti teman lelaki anda akan berikan anda bunga dan top up sikit dengan coklat bentuk love.

Selepas itu ia akan membawa anda makan tempat spesial kan? Makan sudah tentu waktu malam kan?
Masa itu ia akan layan anda bak puteri, dengan suara yang lembut dan mula menggengam erat tangan anda dan mengatakan betapa ia cintakan anda...hehehehhehe.
Mengucapkan terima kasih atas kasih sayang yang anda berikan..bla..bla...bla... (ayat-ayat manis)

Bayangkan jika anda seorang wanita, sure layu punya.....sure...sure..sure..
Dapat bunga, dapat coklat, dapat makan spesial..time tu ler lelaki tersebut akan mempergunakan hati anda yang tengah seronok sangat tu...
Pada  masa itulah ia akan mempergunakan Hari Valentine tersebut untuk membuat maksiat terkutuk dengan anda.
Dan selepas 9 bulan mulalah keluar baby face yang baru...hahhahahaha.

Hari lain tak boleh!! sebab takkan tetiba teman lelaki anda nak beli bunga dan coklat love tanpa ada apa-apa tujuan. 
Paling best ialah Hari Valentine sebab hanya anda dan dia sahaja. Dunia milik kita...
Sebab tu dalam bulan November banyak kita dengar kes bayi dibuang!!!

Hari-hari lain yang anda patut berjaga-jaga ialah Hari Jadi anda juga....
Yang ini pula kes buang bayi selain bulan November..hehehehehe.

Kasih Sayang Bukan Hanya Hari Kekasih tetapi tiap-tiap hari...

28 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

baca sambil senyum dan gelak! :)

Cik Rongoks Ika said...

hahahaha . terbaik la :P

kasih sayang bkn hnya pada hari kekasih tapi tiap2 hari adalah hari kasih sayang :)

Budak Kampung said...

2 dia spe yg celebrate

normi nieza said...

dlu tanam bunga tahi ayam...cantik..haha

Qashmere said...

Memang betul pon tu. Tengokla lepas ni kira 9 bulan dari bulan ni. Pasti ada ramai orang buang anak......

Tak pon malam new year pon ramai jugak tersasar..

Izzat Eshak said...

Say no to valentine day!

Sheila Salim said...

Assalamualaikum abg hanif! bagus entri ni! memang sesuai sangat dibuat pedoman. ooo patutlah hujung tahun selalu dgr kes bayi dibuang. ish3, rugi je. kawin buat pahala tanak. buat dosa mahu pula. manusia manusia...

myfreeminded said...

Hebat Hanif berbicara hari ini ye.. Kesan hari valentine ni tunggulah 9 bulan dari sekarang.. :(

Budu Bilis said...

saya setuju dengan 'bercinta selepas kawin' kerana saya sudah melalui proses itu dengan jayanya..chewahhh hahaha... apa2 pun entry ni memang terbaik la..

Nur Fahz said...

gelak dulu..."TUA TUI" ea..hehhe harapnya tak ada anak2 muda serta yg tua2 beragama islam menyambutnya.

Rahmat Hidayat said...

untung aku ga ngerayain,.. karena ga ada pacar,, hhehehe
kunjungi balik yah http://forester-untad.blogspot.com/

julia abu anuar said...

saya memang tak pernah celebrate valentine's day ni. dulu waktu bercinta pn tak pernah sekali menyebut' jom celebrate' sebab ia tak memberi apa-apa makna pun bagi kita.

Remy hazza said...

dah lama lupakan hari valentine nie..... takde dlm kamus hidup..... everyday can love ma.....he3

BUNDA a.k.a KN said...

ada ke?..huhu..

ayut said...

tang yg bln nov byk kes buang bayi tak perasan plak....kena kaji ni tgk kes2x lama... :)

itu Akhil said...

setahun ada 365 hari..knape perlu pilih satu hari khusus utk raikan cinta-cintun..
ni lah bila suka mengikut membabi buta apa org barat buat..puihhh!!

wantie said...

memang bahaya. bukan islam je tentang agama hindu pun sama. tengok berita semalam

tengku nurul haziqah binti tuan yaacob said...

alhamdulilah diri ini tidak mempunyai kekasih hati lagi.. tp andai ada suatu hri nti mintak dijauhkan dri hal2 sebegini, hu3

fatin amalina husna said...

naya je kalau sapa yg kena tu..-_-

Mar Haini Abdul Rahim said...

kite pakat2 share perkongsian bro hanif ni.. hehe lagi2 untuk mudemudi yang tingkatan 2 pn xlepas lg dh sibok nak ber'boy ber'gf bagai.. hemm risau sgtt.. selamat hari suami isteri :D

Rapunzeel Cikilolo said...

dari rai hari kekasih elok aku keje. hahaha.

Zamani Abe said...

cantik punyer huraian.. hehe

NJihe.am said...

terbaik! nasihat tentang Valentine dari kaun Adam kepada kaum Hawa.. lagipun Hari Valentine sudah sah diharamkan dalam Islam dan bertentangan dengan akidah. Tak perlu nak sambut! studioous.blogspot.com

Nadia Johari said...

x pernh ingt pun trikh ni..hahaa

Nor Salmi said...

Suka dengan entri ni. Harap dapat menyedarkan banyak pasangan kekasih di luar sana. Meluahkan kasih sayang biarlah kena caranya dan betul pada tempatnya...

Norizan J said...

alamak.. kang semua yang lahir bulan November sentap pulak.. ambik yang positif sahaja dari kisah ni, analogi yang menarik

afzalsukasuki said...

aku pegang pada hakikat yang Valentine itu adalah seorang paderi, dan kenapa aku perlu ikuti dan meraikan cintanya?

andai aku ikut, bagaimana pula dengan Rasulullah yang sah2 itu nabi aku, ikutan aku, idola aku.

tak ikut pon takpe.trend sekarang ni.. apa orang sambut, kita pun turut sama sambut tanpa fikir sejarah dan implikasinya kepada akidah

hainom OKje said...

Dulu masa zaman jahil... macam best jugaklah tunggu 14 Feb... sekarang buang masa je hehe