Header Ads

Hanif Idrus Blog Kena Spam

hanifidrus
Contoh Entri Spam
Sejak kebelakangan ini aku sering terlihat aku publish entri tentang Premium Blog dan semalam tentang Fan Box.

Aku pun hairan apasal ler , tetiba ada spam yang boleh publish entri kat blog aku ini.
Ramai kawan blogger aku yang pening-pening lalat baca entri aku ini..hehehhehe.

Tindakan pertama aku ialah aku ubah e-mail untuk publish entri aku ke blog ini. Aku rasa e-mail address publish ke blog aku ini dah tercemar..hahahhahaha.
Semalam aku dah tukar!!!

Tindakan kedua aku ubah password blog aku juga, kali ini lebih panjang sikit dan harapannya aku tak lupa dah ler...hahhahahaa.
Orang kata kalau nak buat password jangan taip yang ada kena mengena dengan kau. Mereka boleh detect password kau...
Tapi kalau taip yang tak kena dengan diri kita, mudah lupa lak......hemmmm..

Tindakan ketiga aku deleted semua post yang mengarut tu dan terpaksa deleted sekali komen-komen yang ada, kalau tak nanti keluar broken link lak...

Menyusahkan betul ler manusia-manusia yang suka spam ini. Aku pun tak tahu macam mana boleh terlepas ke blog aku ini.

Setakat ini yang aku suspek ialah e-mail address untuk publish entri aku yang terlepas, untuk password ke blog belum lagi. Itu pendapat aku ler.

Bayangkan kalau mereka tahu password aku, yang paling merisaukan aku ialah mereka meletakkan link yang bukan-bukan..aduss. Aku pun memang TAK cukup pandai tentang HTML ini..hehehehehe.

Yang pasti ini salah aku...hehehhehehe.
Rakan-rakan blogger jadikan ini sebagai satu pengajaran.

22 comments

inasazali said...

ptt la ari tu ina tgk entry hanif lain mcm je..

baby comel said...

Faham.. Tp tak faham sgt la abg hanifv

Papa Mifz said...

yup akan di jadikan pengajaran...terima kasih...:)

BaNu Syah said...

hehe patutlaa entry lain mcm hari tu haha bahaya tul..

Sifu wan said...

Patutlah...bingung juga tengok entri begitu. Tak silap 2 kali. Ingat memang entri betul,nak komen pun cam mana.

Mrs Velentine said...

buat2 faham..haha

Cikgu Fikri said...

tindakan yg bagus...
hope blog bro x di spam lg..
Amin :)

Remy hazza said...

remy ler yg pening tu... nak kata entry..... tak juga.... tapi gigih dok membaca.... he3

shaiful zaidi said...

lahmadulillah dah ok. blog saya pun pernah kena dulu...

cik amal said...

kalau saya, saya pasang security yang kalau nak log in blog jer kena guna kod.. kod tu akan dihantar ke hp.. memang leceh, tapi selamat.. SEBAB sayang blog lagi.. dia kalau kat komputer baru jer kena kod..kalau first sekali kita dah masukkan kod kat laptop tu, kali kedua dah tak payah dah... jadi kurang lah leceh tu sikit :)

Hanif Idrus said...

Thanks for info...bagus ini

seribupilihan said...

memang satu pengajaran yg amat berguna..thanks for sharing the info..:-)

seharum kasturi said...

assalamualaikum ... aduhai , bimbang gak klu saya terkena ...

itu Akhil said...

laa mslh mcm ni pun ada gak..
mintak2 la xjadi mcm ni gak..leceh nk tkar2 tu nk tkar ni..

all d best bro!

Budak Kampung said...

hhah...awek SPAM rindu kat bro hanif la 2

Mentari Minda said...

Huh....nak check juga laaa email saya... Nak set sekurity....

Isabel Diaz said...

Hahaha, blur bha saya hari tu. Tak faham nak komen macam mana. Tak penah2 Abang Hanif buat entry macam tu..

Mohd Selim Zainal said...

kesian blogger hanif kan...blogger baik2 aper hal dia orang buat spam...problem betul diaorang nie...xper, insaallah disebaik kesusahan pasti ada kesenangan (kemudahan) yang kita x tahu, mungkin lepas nie..blogger hanif lagi3 popular,,,kan. Amin,

pls: mselim3 sentiasa doakan yg terbaik buat bro hanif...

ayut said...

tu la kerja diorg...mnhantar spam..hahaha

wantie said...

thanks sharing.mana tau kita punleh kena jugak

fatin amalina husna said...

lahh..itu entry spam ka..haha husna main bedal je komen..dh la x paham satu habuk pon..igt bro hanif buat bisnes online..=P

miz ruha said...

patutla pelik aje entri ari tu...
kena selalu update password...