Kerja Sekolah Profil Keluarga Saya - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Kerja Sekolah Profil Keluarga Saya

hanifidrus

Salam satu blogger semua. Zaman sekarang ini kerja sekolah anak-anak kebanyakan ibu bapa yang kena buat...hehehehe.
Baru-baru ini cikgu anak aku beritahu suruh buat Profil Keluarga.

Yang buat aku marah sangat sampai aku nak cekik anak pompuan aku ialah Cikgu dia dah beritahu hari Khamis. Tapi hari Sabtu malam baru beritahu yang cikgu nak profil keluarga hari Isnin.
Sakitnya hati aku!!!
Bukan sekali dia buat peel macam tu, aku rasa masuk ni dah kali ketiga kot..

Malam tu aku malas nak buat. Aku memang dari dulu lagi pantang kerja last minit ini. ..hahahahaha
Hari Ahad aku buat sikit dan kemudian Mama dan Acik dia sambung buat profil keluarga..
Nasib baik mereka rajin buat benda macam ini.

Sementara mereka buat aku sambung tengok wrestling Royal Rumble....nak tengok CM Punk lawan The Rock!!
Lepas Maghrib baru siap design ganas mereka.....
Profil Keluarga

Masalah timbul ialah nak print. Kat umah aku tak der printer color. Dalam pukul 8.00pm aku ajak anak pompuan aku keluar cari Cyber Cafe yang berdekatan untuk print. Nak dijadikan cerita, kami pergi  4 kedai semua tak der print color dan akhirnya kedai kelima baru jumpa cyber cafe yang  ada print color...huhuhu.

Lepas tu  aku fikir nak binding pun kedai dah tutup. Kami pergi Tesco dan pergi kedai buku Popular beli clear file dan masukkan semua Profil Keluarga dalam tu.
Sampai rumah pukul 9.45 malam...Amik kau...!!

Sempat aku membebel dalam kereta, aku kata kat anak aku. Ini masalahnya kalau informasi lambat....1 jam setengah mencari print color...
Aku bukan marah pasal nak buat kerja sekolah dia.

Lagi kali aku rasa anak aku tak buat lagi kot. Yalah!! Satu jam lebih merayau mencari kedai print color. Dan dengar abah dia membebel  ajer..opssss   bukan membebel tapi motivasi ....hehehehehe. Pengajaran yang baik untuk dia.

Tapi sebagai ibubapa kami sentiasa mahu yang terbaik untuk anak-anak. Kalau Hanis (anak pompuan aku ) beritahu awal-awal sudah pasti  aku dan mama dia akan akan membuat yang tercantik dan terbaik untuk dia.
Ini kami mengejar masa, sudah  tentu hasilnya kurang memberansangkan...huhuhuhuhuhu.

Bila kita terkejar-kejar masa, kesempurnaan kerja itu tiada, walau pun kerja yang dibuat itu amat mudah tapi disebabkan masa yang amat mencemburui kami maka hasilnya amat mengecewakan.
Kalau buat sesuatu kerja tapi tak sempurna, saya rasa semua orang tak akan berpuas hati..

Bak pepatah Melayu berkata" Alang-alang Menyeluk Pekasam Biar Sampai Ke Lengan Tangan"

Atas dasar pepatah tu ler...mahu tak mau aku kena print projek anak aku ini. Tak pasal-pasal pergi sekolah esok, kawan-kawan dia semua bawa profil keluarga, anak aku terkebil-kebil tak bawa apa-apa. Marah pun ada...kasihan pun ada...tapi 80% marah..hahahahaha.

Walau apa pun aku rasa aku kena beli printer color gak. Dulu bukan tak nak beli tapi aku tahu perangai aku ini.Bukan anak aku yang guna  nanti, aku yang lebih-lebih ..hehehehehehe.

34 comments:

baby comel said...

Sabar ye abg hanif. Begitu emosional kta membacanya. Betul tu sbg pengajaran utk org lain jgk. Hehe. Sabar jelah. Hanis owh hanis..
Baby pun xleh buat last2 mint ni. Rasa serabut sgt kalau terkejar2 cmtu tau

Maisarah Azmi said...

emm, memang terbaiklah..perg sampai 5 bijik cybercafe.. yg penting kejenya dah settle kan. keje sekolah anak, ibu bapa pun terkena jgak buat

nini said...

hehe...kesian anis...tapi betul kerja last minute kurang memuaskan....nanti belilah printer..senang sikit...=D

Zamani Abe said...

Teringat tugasan sejarah tingkatan 1 dulu.. salasilah keluarga.. buat sehabis baik sbb nk dptkan markah tgi

Seneorita Baharin said...

kesian kat hanis kena marah...hehe..teringat plak time zaman sekolah rendah dulu, selalu berada dlm situasi hanis, tp bila dh sek menengah tu dh berubah la, jd seorang yg lebih rajin dan xbuat keja last minute sbb slalu kena marah n bebel gan parents...hehe.. :D

cik amal said...

hehe..nasib baik abahnya buat jugak, klu x, mesti sedih sebab kwn2 ada, anis xde... tapi kan, anis sama perangai mcam amal lah :D

Zira Aziz said...

..xberapa suka kalau parent tlg bt homework/tugasan anak2 A to Z..tp kalau sekadar membantu ok..sgt2 digalakkan.. :)

Sang Kerapu said...

Ha ha..kelako betul, hanif naik angin sampai rasa mcm nak cekik. Biasa la kita, mulut je bising...tapi x sampai hati. Ye tak? Sama la juga dgn Kerapu,bab last minit ni memang angin satu badan dibuatnya.

Nur Fahz said...

kerja last minute kdg2 lebih memuaskan. :)heheh anak Mr Hanif nama Hanis?sama nama dgn anak sulung Fahz :)

Etuza Ezawarna said...

kena sokong anak-anak ni ..tanda kita amat menghargai kejayaan mereka di masa depan...

Bin Muhammad said...

Salam HI,
Rasanya Hanis ni menurun perangai siape...Hehe he...Jgn tak mengaku pulak ye!
Elok sesekali di beri pengajaran, baru dia boleh ingat sampai bila2.

Mar Haini Abdul Rahim said...

hahaha tersenyum2 baca post ni.. haha cm teringat arwh ayah sy bebel2 ms zmn skolah dolu2..kalau ktorg suke bgtau last2 minit ape2 yg kena bawak g skolah ! haha maaf bapak2 kami anak2 bkn sngaja, lupa :P

Remy hazza said...

free dapat motivasi sasiah insan dlm keta......he3.... tapi dlm membebel..abh buat dan tolong jugak kan.... demi anak abh jugak...he3

shafika mazlan said...

kesian dekat hanis. tapi pengajaran buat dia jugak, biar lain kali tak bagi tahu last minute kan? alaaa, biasa laa tu budak budak, selalu bagi tahu last last minute, sebab saya pun selalu buat macam tu. mak selalu 'angin satu badan' and than 'motivasi' kan dengan ayat, 'dah nak terberak baru nak bagi tahu, asal tak berak terus je?' HAHAH! tapi kadang kadang bila ingat kan balik, kenangan yg terindah. :)

Anak Pak Muin said...

beli jangan tak beli..haha

Ash Give said...

bapak dgn mak dia pulak yg kena buat kerja sekolah anak dia haha

Mia Kassim said...

hehe ingatkan mak jak yang pandai membebel.....betul tu sebagai ibu bapa kita memang nak kan yang terbaik untuk anak2 tapi kalau dah last minit namanya....memang tak berapa oklah hasilnya.....

❤Kamsiah❤ said...

saya pun hangin jugak kalau last minit bgtau mcm tu...kelam kabut dibuatnya..nak marah kang nangis pulak sianak...

so kat rumah ni printer,photostat kena sentiasa ok..bersedia..

QasehnyaRania said...

morning..ingat lagi masa sekolah rendah.subjek kajian tempatan kena buat ghope gini la juga.. tapi panggil salasilah keluarga..
bagus mcm ni xlist boleh kenal semuanya

Azlan Strider said...

buat tugasan2 macam nie memerlukan masa yang cukup..kalau terkejar-kejar mesti tak best..anyway dah boleh laa beli printer color tu..hehe :D

Regards,
-Strider-

Monyet Rimau said...

bro..printer 3 dalam 1 murah je bro.... boleh photocopy, print..scan... hehehe x smpai rm500 pun...

Tutorial Cara Hilangkan Navbar Di Blog Anda - ez Tutorials Blog
http://blog3dalam1.blogspot.com/2013/02/tutorial-cara-hilangkan-navbar-di-blog.html

wantie said...

kes kes yg mcm ni saya pun alami jugak. sekarang dah tau. tiap tiap malam mesti kena selongkar beg sekolah anak. satu satu buku buka. make sure "tak de kerja sekolah" yg dia cakap tu betul; betul la tak de.

lagi satu kalau kat penang ni masalahnya ialah banyak betulk cyber cafe. tapi bukan cyber cafe yg berpaedah yg mesin jdui. kalau kat depan kedai tu letak motor parking smapi kita nak masuk pun tak boleh. sah le tu. dah kena banyak kali.

kedua kalau asal kita masuk ngan kertas kerja ke hape ke, semua org dok pandang kat kita wal hal kita nak tanya je pun ada ke tidak colour printer.

nak tak nak memang kena beli printer kaler.

aQu Mad said...

CM punk main tipu daa , dua kali match dah dia tipu , dari dulu lagi mad memang tak minat aar ngan CM punk , The rock terbaiik , suka tengok finisher dia yang tip top tuh , the rock bottom & the rock elbow , peh , tapi masih lom dapat kalahkan undertaker ngan Goldberg , Goldberg mampu kalahkan lawan 3 minit ja .. hehe

CikZaniff said...

pnh alami situasi last minute cmnih..tp, adik sekolah dulu la..tensen ja rsa..mlm2 nk cri kedai binding pulak..zamn wt folio la..sabarr je la..:)

Syazrin Rayhan said...

Pergh....ceramah free tu dlm keta, heheheee. Biasa la tue, bebudak skrng klu tak menyusahkan kite mmg tak sah.

Enjoy tue jln mlm2 cari cyber cafe, heheheheheee... Rasa-rasanya klu lepas ne benda sama terjadi juga mcm mana tu tuan? hehe :D

TiranaAduka said...

salam anep
Terima kasih atas doa anep pd anak ta.amin

Cikgu Ma said...

wah..dasatnya keje skolah..mungkin skolah bandar mcm tu...tmpat saya ngajar jauh dari semua kemudahan tu...huhuhu

BaNu Syah said...

kerja last minit mmg bikin semua jadi kelam kabut kan hehe

seribu pilihan said...

hehe..kami anak2 memang suka buat perangai cam nie..yg jadi mangsa parent...hehe..jgn marah klu papa,mama tolong buat homework/assingment..seribu pilihan pon memang nakal..hehe..:-)

Nadia Johari said...

haha..mak ayah kne buat kje..sbo jele..karenh ank2 sekrg mmg mcm ni

hainom OKje said...

Malam tadi OKje baru buat buku skrap tuk si kecik tu ... kajian tempatan - perayaan masyarakat Malaysia

belilah printer kat Tesco... rm269 je.. senang bila-bila boleh print hehe ..wa pun baru beli gak...hehe

ayut said...

tu dia si abah yg dedikasi melepas keluhan seketika kerana kerja last minit..hihihihi...perempuan.mmg gitu.luper :p

yana aina said...

kalau adik yana mmg dah kene duku tue .. kikiki yana mmg tak suka last minit punya kerja .. stress

itu Akhil said...

agk stress. Tp nnti taun2 mendtg itulh memori terbaik bg bro n anak2 kan..kan??

anyway teringat buat profil kluarga time form 1 dlu hehehe!!