Kesilapan Blogger Menggunakan Google Plus - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Kesilapan Blogger Menggunakan Google Plus

Hari ini nak bercerita tentang dunia blog pula. Asik bercerita tentang perkara-perkara santai pun tak best juga kan..hehehhehee.

Ini merupakan tajuk entri yang penting. Sebelum itu selalunya blogger yang mempunyai join rakan blogger Gadget Follower selalunya lupa nak visible kan blogger profile anda hinggakan rakan blogger anda yang telah anda follow tidak boleh follow kembali...
Saya rasa ramai blogger pernah alami perkata sedemikian.

Tetapi dengan ujudnya Google + ini, ramai rakan blogger telah tukar profile mereka kepada Google Plus. Betul tak?

So apabila anda komen di blog rakan-rakan anda. Mereka akan pergi klik komen anda tu dan ia direct disambungkan ke Google Plus.

Kesilapan 1 : Tidak share post di Google +
a) Anda tidak sharekan entri terbaru anda di Google +, apabila mereka membalas kunjungan anda. Mereka tidak ketemui LINK URL blog anda. Kerana tiada post-post dari artikel anda di sharekan ke Goggle Plus.
Untuk atasi:
1) Melalui gambar di atas, di blogger dashboard ada tersedia satu item Google Plus dan pangkah item Prompt To Share After Posting. So setiap kali anda postkan artikel baru anda, ia akan keluarkan satu prompt dan anda kena klik share.
2) Jika terlupa nak buat ini, pergi ke blog anda anda dan lihat di bawah entri anda terdapat lambang Google Plus share. Anda klik Google Plus tersebut dan share entri anda. Ia akan masuk ke Google Profile anda nanti.


Kesilapan 1 : Tidak updated Profile
b) Katakan anda tak share, so pembaca blogger tersebut akan klik ke "About". Namun hampa kerana anda tak update URL blog anda di pages "About".
Untuk atasi:
Dalam Google Plus terdapat Other Profile dan Contributor To. Updated URL blog anda disana.
Kalau anda ada facebook page dan Twitter pun updated kat sana. ( Contoh kat bawah)


Inilah kesilapan biasa yang sering kita lakukan.
Kesilapan sebegini akan menyebabkan blog anda tiada kunjungan, tanpa anda sedari kesilapan yang anda lakukan.

Cara lain yang boleh anda gunakan ialah direct setting komentar link anda terus ke blog anda tetapi  Google +  merupakan salah satu wacana yang penting dalam mempromosikan blog anda.

Setiap kali anda share setiap entri anda, semua rakan-rakan dalam circle anda mendapat maklumat tersebut dan saya difahamkan juga Google Plus ini juga merupakan salah satu SEO yang penting bagi Google.

Terpulang pada anda, tetapi jika anda inginkan tutorial membuat komen anda bila diklik terus ke blog anda dan tidak direct ke blogger profile atau Google Plus saya tolong tunjuk ajarkan.

36 comments:

Nana Liena said...

suka guna google+.. kadang2 lepas publish entry ja share kat google+..huhu.. tapi mmg dah selitkan link blog..senang nak follow balik

❤Kamsiah❤ said...

dulu ada buat,tp ada yg komen takde url blog akak kat situ..malas nak seting2..terus delete akaun..

izan mama mia said...

tq tlg ingatkan...ramao jg yg lupa letak link blog..ssh juga nk berkunjung balas

Normi Nieza said...

thanks for sharing..:)

Isabel Diaz said...

Nice sharing.. Saya dah guna google+ dah. Banyak menyumbang kepada traffik kat blog saya. Nasib baik saya rajin update profile.

seribupilihan said...

bila share kat google plus senang nak trace balik blog tu..mudah nak blogwalking..:-)

yana aina said...

ada yg masih tak perasan ... so bila kita nk balas kunjungn mereka tak boleh. sbb mrk secara tak sengaja (sbb tak tahu kot)private profile. so tak tahu mcmana nk ke blog mrk

baby comel said...

So far apa yg abg hanif ckp tu dh dibuat la. Cuma kdg2 terlewat share sbb kdg2 auto post. Thanks abg hanif utk info baik ni

afisya afida said...

salam. betul tu . sangat setuju .

Bin Muhammad said...

Salam,
Buat masa ni belum lagi terlupa utk share di google+...
Thx kerana mengingatkan.

CikZaniff said...

setuju tu..kdg tensen je bkk blogger yg ade goole +..tp, xde link entry..acane nk terjah balik..huhu

hainom OKje said...

Wah Nep...dah tukar kulit ek? baru perasan... macam korporat gitew hehe..he..
Tapi OKje selalu je link ke Google plus cuma komen tu je tak link kot...

wantie said...

nngata kite la tu.. hehehe.. teringat plak time org sedang mencari tu...

tak pe kesilapan tu pemangkin kepada kejayaan.

ayut said...

btul...2 pkara yg sentiasa melanda diri ini..huhuhu...dyorg dh tukar kpda g+ tp tak update =.="
#btukar wajah dh blog..impress jap ^^

Kathy Rbain said...

betul jugak tu..tq 4 da info..

Nurul Aini said...

Mula2 guna google plus tak suka..lama2 terlebih suka..bermanfaat untuk trafik blog.

michelle De hunny said...

betol..
michelle punya direct share bila publish entri.
tp ada gak yg guna google+ tak share ape2,susah nak jejak balik.

Mas Zull said...

assalamualaikum hanif...menarik2 ni ...:)

Shaiful Zaidi said...

salam... semakin mantop ilmu En. Hanif skrg. terima kasih kerana berkongsi.

MaMa Rey said...

tq info ini hanif..

Azlan Strider said...

yup..ade yang kekadang guna google plus tapi tak share anything..macam mana nak tau blog dia yang mana satu..adoiyai...hehehe

Regards,
-Strider-

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

tq abam hanif for the info akan tukar dgan segera..hoho.. keychain abam da dapat da tau

Mar Haini Abdul Rahim said...

emm betul2. meninggalkan link blog sgt penting walau di mana-mana kita singgah :)

*dh wajah baruu tahniahh ^^

Nor Salmi said...

Memang susah nak trace blog kalau tak share entri di google+. Kebiasaannya semasa publish terus share di g+ cuma selalu lupa jika autopublish.

Alyn Roslan said...

tak pernah lupa pun share di google+..huhu..:)

Haryati Faizal said...

betul tu anip... alhamdulillah... ada link blog kat google plus

Sang Kerapu said...

Maklumat bagus.. Tq

Remy hazza said...

betul br... byk blog yg remy jumpa camtu......

M'Rie R'Nie said...

Fuyoo dah tukar template dah...maju dah abe kito.

Mia Kassim said...

Dulu tak berapa tahu guna Google+ ni...tapi lama2 ok dah.....tq sharing...

QasehnyaRania said...

betul tu.tp ada juga blogger kadang2 terlupa bak letak url link.sampai nak jejak pon susah :)

Monyet Rimau said...

benda mudah je ni....tak kan tak tahu....ada yang aku tengok kosong je profile g+ mereka

Tutorial Cara Hilangkan Navbar Di Blog Anda - ez Tutorials Blog
http://blog3dalam1.blogspot.com/2013/02/tutorial-cara-hilangkan-navbar-di-blog.html

TiranaAduka said...

anep punya post memang tbaik..
Erm teruskan anep

amir rofie said...

"Terpulang pada anda, tetapi jika anda inginkan tutorial membuat komen anda bila diklik terus ke blog anda dan tidak direct ke blogger profile atau Google Plus saya tolong tunjuk ajarkan."

Mintak tolong ajarkan macam mana nak buat bila kita buat komen dan bila nama kita diklik, browser akan terus tuju blog kita.

Mohd Selim Zainal said...

Terima kasih atas segala tunjuk ajar yang diberikan...alhamdulilah xder masalah sebab dah update profile...

mselim3

pls:Setiap entry gi ke google plus,,,

Bahrain Ramlan said...

macam mana nak buat ea kalo orang klik nama kita terus direct ke blog, kalo terus ke profile Google+ leceh la,..pastu klik url blog lagi pastu baru jumpa...ada yang tau macam mana nak buat?