Hari ini nak bercerita tentang dunia blog pula. Asik bercerita tentang perkara-perkara santai pun tak best juga kan..hehehhehee.

Ini merupakan tajuk entri yang penting. Sebelum itu selalunya blogger yang mempunyai join rakan blogger Gadget Follower selalunya lupa nak visible kan blogger profile anda hinggakan rakan blogger anda yang telah anda follow tidak boleh follow kembali...
Saya rasa ramai blogger pernah alami perkata sedemikian.

Tetapi dengan ujudnya Google + ini, ramai rakan blogger telah tukar profile mereka kepada Google Plus. Betul tak?

So apabila anda komen di blog rakan-rakan anda. Mereka akan pergi klik komen anda tu dan ia direct disambungkan ke Google Plus.

Kesilapan 1 : Tidak share post di Google +
a) Anda tidak sharekan entri terbaru anda di Google +, apabila mereka membalas kunjungan anda. Mereka tidak ketemui LINK URL blog anda. Kerana tiada post-post dari artikel anda di sharekan ke Goggle Plus.
Untuk atasi:
1) Melalui gambar di atas, di blogger dashboard ada tersedia satu item Google Plus dan pangkah item Prompt To Share After Posting. So setiap kali anda postkan artikel baru anda, ia akan keluarkan satu prompt dan anda kena klik share.
2) Jika terlupa nak buat ini, pergi ke blog anda anda dan lihat di bawah entri anda terdapat lambang Google Plus share. Anda klik Google Plus tersebut dan share entri anda. Ia akan masuk ke Google Profile anda nanti.


Kesilapan 1 : Tidak updated Profile
b) Katakan anda tak share, so pembaca blogger tersebut akan klik ke "About". Namun hampa kerana anda tak update URL blog anda di pages "About".
Untuk atasi:
Dalam Google Plus terdapat Other Profile dan Contributor To. Updated URL blog anda disana.
Kalau anda ada facebook page dan Twitter pun updated kat sana. ( Contoh kat bawah)


Inilah kesilapan biasa yang sering kita lakukan.
Kesilapan sebegini akan menyebabkan blog anda tiada kunjungan, tanpa anda sedari kesilapan yang anda lakukan.

Cara lain yang boleh anda gunakan ialah direct setting komentar link anda terus ke blog anda tetapi  Google +  merupakan salah satu wacana yang penting dalam mempromosikan blog anda.

Setiap kali anda share setiap entri anda, semua rakan-rakan dalam circle anda mendapat maklumat tersebut dan saya difahamkan juga Google Plus ini juga merupakan salah satu SEO yang penting bagi Google.

Terpulang pada anda, tetapi jika anda inginkan tutorial membuat komen anda bila diklik terus ke blog anda dan tidak direct ke blogger profile atau Google Plus saya tolong tunjuk ajarkan.