Header Ads

Earth Hour 2013

earth hour 2013
Semalam adalah sambutan Earth Hour pada 23.03.2013  yang bermula pada pukul 8.30pm hingga 9.30pm.
Ada rakan-rakan yang sambut tak?

Serba sedikit sejarah mengenai Earth Hour ini adalah ianya bermula pada 31 Mac 2007 di Sydney, Australia dimana seramai 2.2 Juta penduduk Sydney menutup lampu pada pukul 7.30 malam waktu tempatan.

Tahun 2008 pula Earth Hour diadakan pada 28 Mac 2008 di mana sebanyak 35 negara dan 400 bandar telah menyertai program ini dan menutup lampu dari pukul 8 hingga 9 malam.

 Setahun selepas itu Earth Hour diteruskan juga pada 28 Mac 2009 di mana kali ini kira-kira 88 negara dan 4,159 bandar (10 kali ganda daripada jumlah pada tahun 2008) menyertai Earth Hour.

earth hour 2013
Pada tahun 2010, Earth Hour berlangsung pada 27 Mac 2010 di mana ia dikatakan Earth Hour terbesar dengan penyertaan 126 negara seluruh dunia.

Seperti yang semua tahu, Earth Hour ni adalah global event yang dibuat oleh World Wildlife Fund (WWF) disebabkan oleh perubahan iklim yang drastik.

Tahun-tahun sebelum ini, boleh dikatakan Earth Hour ini berjaya kerana telah banyak negara turut serta dengan menutup lampu di bangunan – bangunan yang menjadi mercu tanda negara mereka.

Entri in satu sokongan pada usaha murni mereka.!!!!!!!!



10 comments

Joanna Yunus said...

tak sambut le sebab semalam tengok Malam Cinta Rasul... seronok terasa macam ada disana je... ikut berqasidah

♥ Nana BamBam ♥ said...

eh, saya tak alert pula berkenaan earth hour ni..kebetulan semalam ke konsert malam cinta rasul..huhu

Encik Zaharin said...

Bukan susah pun nak menjayakan kempen ni kan? lainlah umah buat kenduri wakakakakaka aje kelam kabut jadinya nanti..

Normi Nieza said...

xthu smlm earth hour..:)

CikLily Putih said...

tak celebrate pun. boleh terlupa plak...

anyway salam kenal...

Budak Kampung said...

xd pon support earth

Rapunzeel Cikilolo said...

tahun-tahun lepas aku sambut...

tapi this year sbb otak entah mana, aku pun lupa...

haha!

Shaiful Zaidi said...

tak perasan pulak semalam...

baby comel said...

malam tu xde tutup lampu pun kekeke

hainom OKje said...

Duk kg le masa tu...so kena buat style kg le..hehe mcm tak tau apa apa berita haha