Enjin carian Google mengenai Sabah digodam penyokong Sulu - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Enjin carian Google mengenai Sabah digodam penyokong Sulu

sulu
Para penyokong kumpulan pengganas Sultan Sulu yang menceroboh Sabah baru-baru ini telah menggodam enjin carian Google.

Penggodam itu menyiarkan maklumat bahawa Sabah bukan negeri yang sah di Malaysia. Hasil keputusan carian enjin itu juga memaparkan keratan kenyataan tersebut yang diambil daripada petikan di laman web Wikipedia.

"Sabah merupakan salah sebuah daripada 13 negeri di Malaysia dan ia dikuasai secara haram," kata kenyataan tersebut dalam bahasa Inggeris. Selain itu, sebuah laman web Kolej Stamford di Malaysia turut digodam pada hujung minggu lalu apabila muka hadapan laman tersebut diganti dengan mesej yang menyatakan: "

Masanya telah tiba untuk menuntut kembali apa yang sebenarnya menjadi hak kami." Beberapa laman berita portal Filipina mendakwa sejumlah laman web di negara tersebut telah diserang oleh para penggodam pro-Malaysia.

Sebelum itu, masyarakat Malaysia telah dikejutkan dengan serangan kumpulan pengganas yang mendakwa mereka Tentera Kesultanan Sulu. Kira-kira 100 sehingga 300 orang pengganas tersebut mendarat di perairan Sabah pada 12 Februari lalu.

Pasukan keselamatan Malaysia berjaya membunuh sejumlah anggota penceroboh tersebut. Bagaimanapun, beberapa anggota polis Malaysia turut terbunuh dalam insiden tembakan yang berlaku melibatkan kedua-dua pihak. Pencerobohan itu diketuai oleh Raja Muda Agbimuddin Kiram yang merupakan adik Sultan Jamalul Kiram III yang mendakwa sebagai Sultan Sulu Artikel Penuh:

21 comments:

Monyet Rimau said...

confuse ngn tajuk artikel ni hehehe

- Admins Blog 3 Dalam 1

http://blog3dalam1.blogspot.com/

Berita Terkini Pencerobohan Lahad Datu, Perkembangan Militan Di Lahad Datu - Kisah Seluruh Dunia

Remy hazza said...

wajah baru ye bro.......
kita doakan semoga kemelut di lahad datu sgera ditamatkan.....

selipar putih said...

haish x belajar sejarah ke dorang ni...

Bin Muhammad said...

Sabah kena ceroboh...Kat alam maya pun kena ceroboh juge.
Sape2 yg pandai godam tu, ape lagi...serang le balik. Masa ni lah nak tunjuk kemahiran.
Jgn godam blog gue dah le.

ejulz said...

adehhh.. dah makin melarat dah kes ni..

Papa Mifz said...

suka2 jer dorang mengaku yg sabah hak milik dorang yer...

Faridzuan said...

Ya Allah, jahatnya dorang! T____T

Maisarah Azmi said...

mereka tak ada bukti yg menunjukkan sabah milik mereka. buta sejarah ke mereka nie?

Ibu Amirul said...

Cepat lah selesai semua ni....

Anak Pak Muin said...

dekat stamford college pny web page pon diorang godam jugak..tp by now, dah ok kot..

Normi Nieza said...

mcm2 ado....

Haryati Faizal said...

mcm makin rumit je...

Azlan Strider said...

rasanya kalau kita report kat wikipedia punya staff mereka akan remove balik article tu rsanya..hehe

Regards,
-Strider-

MyFreeMinded said...

Agaknya diaorang kemaruk tak de negeri nak dijadikan tapak pemerintahan sebenarnya kot. Iyelah, Filipina tak mengiktiraf diaorang pun kan. hehe.. pandai2 pulak saya mengandaikan ni.

Teacher Basariah said...

semoga segalanya dapat diselesaikan secara aman..kesian rakyat yang tak bersalah menjadi mangsa

MarnieyZ said...

buat geram je mereka yg buat kerja ni. tak pernah belajar sejarah.

Joanna Yunus said...

sebab tu jangan percaya sangat pada Mr google ni hehehehe

ayut said...

dikuasai secara haram...?haish org yg bt info dlm tenet ni...nk kena cepuk agknya..jom2x..pakat reramai belajar sejarah semula jom

Sheila Salim said...

Assalamualaikum abg hanif, sejarah dah lepas pun. past is past lah. kecoh je nak buat hura hara kat negara org...

baby comel said...

mcm2 angkara kan mereka ni. ish, sungguh2 tak faham apa yg mereka mahukan

hainom OKje said...

kalau ye pun janganlah sampai menceroboh...