Ferrari semalam melancarkan kereta hibrid pertamanya dengan syarikat berkenaan membutikan teknologi alam sekitar masih mampu menyediakan keseronokan bagi mereka yang sukakan kelajuan.

Kereta berkelajuan tinggi itu diberi nama LaFerrari atau ‘The Ferrari’ adalah kereta paling laju pernah dikeluarkan Ferrari dan bernilai £1 juta (RM5 juta). Ia dilengkapi dengan motor elektrik yang disambung kepada enjin petrol 6.3 liter.

Dengan kelajuan maksimum 220 mph, pandu cuba yang dilakukan di sirkit Ferrari ialah bawah 1 minit 20 saat, lima saat lebih pantas daripada Ferrari Enzo dan tiga saat lebih laju berbanding F12 Berlinetta.

Syarikat itu berkata, LaFerrari, yang muncul kali pertama di Pameran Motor Antarabangsa Geneva semalam, adalah kereta terpantas dalam sejarah Maranello serta kereta hibrid pertama dalam sejarah Ferrari.

“Secara keseluruhan, kereta itu memberi jaminan maksimum kepada pemandu,” kata jurucakapnya. Dicipta untuk kersonokan, LaFerrari mengeluarkan 330g/kilometer karbon dioksida yang meskipun rendah berdasarkan standard kereta super, tetapi masih tinggi berbanding purata kereta hibrid.