Header Ads

Hoot Suite- Mengawal Sosial Media Bisnis On Line

hootsuite
Salam sejahtera pada semua. Hari ini nak sambung tentang bisnis online method. Semalam saya ada membicarakan tentang FB customize untuk lebih mesra pengguna.
Hari ini saya nak berkongsi bagaimana anda mahu mengawal semua sosial media anda dalam satu aplikasi sahaja.

Apabila kita menjalankan bisnis online, salah satu keperluan ialah memaksimumkan penggunaan sosial media seperti Linkedin, Twitter, Foursquare, Google Page dan sebagainya.

Walaupun induk bisnis online kita menggunakan FB atau blogshop kita tetap memerlukan kepelbagaian sosial media sebagai perangsang networking bisnis online.
Dalam perbincangan bisnis online ini saya tidak akan menyentuh langsung tentang networking online kerana ia memerlukan usaha kendiri usahawan bisnis online.

HOOTSUITE adalah satu aplikasi untuk membantu bisnis on line yang menggunakan media sosial melancarkan pemasaran dan mencapai target yang ditentukan.

Definisinya:
 a) HootSuite is a website and online brand management service, which publishes to websites such as Facebook, Twitter, LinkedIn, Foursquare, MySpace, and WordPress. It is also a Twitter client
 b) A service that allows businesses, organizations, and individuals to monitor, manage, and schedule their social media marketing activity
 c) HootSuite is a web-based Twitter client. With HootSuite, you can manage multiple Twitter profiles, pre-schedule tweets, and view metrics.
 d) A tracking, monitoring and segmenting tool for Twitter that allows the user to search, follow trending topics and publish to other social networks

Maksudnya melalui satu aplikasi anda boleh mengawal semua sosial media anda tanpa perlu membuka beberapa tab di komputer anda untuk memeriksa prestasi setiap sosial media anda.
hootsuite

Pada contoh diatas memperlihatkan dalam satu aplikasi, pengguna boleh mendapatkan maklumat dari LInkedin dan Twitter dan  facebook pages.

Jika anda ingin sampaikan komen untuk kesemua sosial media ini, hanya perlu taip dibahagian atas kotak tersebut dan pilih sosial media yang hendaki. Ini termasuk link atau image yang hendaki.

Betapa mudahnya membuat bisnis online menggunakan HootSuite.
Sebagai contoh anda mempunyai produk terbaru dan ingin upload photo ke semua sosial media anda, hanya gunakan Hoot Suite ini.

Saya telah lama gunakan Hoot Suite ini sebagai ping entri blog saya ke semua sosial media saya ini.

HootSuite ini adalah aplikasi percuma tetapi ia hanya memberi 5 sosial media percuma sahaja. Jika mahu lebih, terpaksa bayar ler.

Saya rasa cukuplah lima sosial media percuma yang diberikan
Selamat mencuba untuk pengusaha bisnis online.

17 comments

miz ruha said...

menarik...

Monyet Rimau said...

tomyam masak kicap :D hehehe (datang untuk troll kat sini hehe)

- Admins blog 3 dalam 1
http://blog3dalam1.blogspot.com/

- Facebook fan page
https://www.facebook.com/MingHuiRaingerzAwesomeCollections

- Ping blog artikel @ Facebook
https://www.facebook.com/groups/kakipingdotcom/

Maisarah Azmi said...

cukup berguna info nie utk org yg buat bisnes.. sy pun baru nk start kecil kecilan

Hanif Idrus said...

Saya tak niaga bisnis on line...
Cuma suak-suka buat bantu kawan yang buat bisnis on line..
Ini pun dari kawan2 yang kasi

Zira Aziz said...

oooo baru tau..pnh nmpk rsnye bila kwn2 post kt fb, "via HootSuite"...

#rsnye gitu le..ke nmpk kat lain...hehe

intanfirdaus247 said...

nanti nak bca bagi faham betol2..:)) info yang mnaraik

M@W@R Q@SeH said...

lama x singgah sini...masih igt lagi x?

boni kacak said...

wah.. ini sangat menarik ni.. sama konsep macam mypad juga ni

afzalsukasuki said...

mak aih baru tau ni, selama ni aku bukak fb main farm ville je *org lain dah tak main aku sorang je dok main menda alah ni :P

Haryati Faizal said...

tq share ye anip

BUNDA a.k.a KN said...

menarik info ni...

MarnieyZ said...

Okay, baru pula tahu. =.=" Thanks share.

ayut said...

terbaik...bgus utk org berbisnes...

hainom OKje said...

Tunggulah bila dah ada bisnes nanti hehe

QasehnyaRania said...

terbaik tp sy tak meniaga online

Riski Syendi said...

kita juga punya nih artikel mengenai 'Network', silahkan dikunjungi dan dibaca , berikut linknya http://repository.gunadarma.ac.id/bitstream/123456789/5186/1/DOKUMEN%20PRESENTASI.pdf
terimakasih

Riski Syendi said...

kita juga punya nih artikel mengenai 'Network', silahkan dikunjungi dan dibaca , berikut linknya http://repository.gunadarma.ac.id/bitstream/123456789/5186/1/DOKUMEN%20PRESENTASI.pdf
terimakasih