Komen Yang Menyakitkan Hati

Tajuk tentang komen lagi. Tempoh hari aku ada buat entri tentang komen stress dan contoh entri.

Kali ini nak cerita tentang komen yang menyakitkan hati...kikikiki.
Ini soalan bro Korn kita....
1. Wah entry yang menarik..
2. Nice entry dan seangkatan dengan nya... What do yo think?

Sebenarnya inilah pelakuan biasa yang dilakukan oleh semua blogger.

Siapa yang tak pernah buat perkara sedemikian? Saya pun pernah buat..ahakss..
Tapi secara terus terang saya pernah berjumpa beberapa blogger jika memberi komen memang padat.

Untuk saya komen sedemikian memang menyakitkan hati. Ramai blogger pun mempunyai perasaan apa yang saya rasakan. Betul tak?

Cuma ramai blogger tidak menyuarakan kerana etika berblogging yang menggari tangan ni.
Lagipun sudah cukup baik, mereka mengomen di blog.
Kalau tak, lagi sakit hati..kikikiki.

Sebenarnya terdapat beberapa sebab mereka mengomen sedemikian. Sebabnya terdiri dari kedua-dua blogger tersebut samada si pengomen dan si pembuat entri.

Sebab-Sebab

1. Entri bersifat peraduan.
Apabila seseorang blogger yang kerap menyertai segmen. Mereka sering akan mendapat komen seperti:
a) Good luck
b) Selamat bersegmen
Kadang-kadang anda naik bosan melihat komen sedemikian TETAPI inilah standard komen.
Apa yang mereka nak komen lagi...kikiki.

2. Entri bukan bidang pengomen
Kadang-kadang terdapat blogger membuat entri berkisar tentang:
a) Ilmu yang mereka belajar
b) Produk yang mereka pakai
c) Puisi
d) Keagamaan
e) Fotografi
Biasanya akan mendapat komen seperti:
a) Nice entry
b) Perkongsian yang menarik
Ini kerana mereka kurang mahir dan takut tersilap memberi komen yang bukan bidang mereka. Ini yang saya panggil komen stress untuk pengomen..

3. Pengomen tengah buat ekpress BW
Ini pun satu hal gak. Pada masa itu pengomen tengah ada mood dan buat BW ekspress untuk capai target jumlah blog untuk di BW.
So dia baca sikit lebih kurang dan komen pendek ajer seperti contoh di atas.

4. Entri Yang Panjang
Ini perkara biasalah. Adakala pembaca ini suka skip baca entri panjang lebar ni.
So jalan selamat taiplah seperti contoh diatas atau tiru komen orang  lain...
Tapi kami tahu anda tak baca entri kami..kikikiki.

5. Sikap Si Pengomen
Ini tak boleh nak buat apa-apa dehhhh.
Memang dia ni suka tulis pendek-pendek atau pun jenis sekadar melepaskan batuk ditangga.
Suka skip baca entri dan tulis ayat standard macam contoh ayat diatas...

Kesimpulan
Banyak sebab kalau saya nak tulis sebab-sebab ujudnya komen menyakitkan hati.
Kalau saya tanya sebab- sebab tambahan ramai blogger boleh tambahkan sebab ini merupakan salah satu tabiat yang kita lakukan semasa mengomen.
Hanya tuan punya diri yang lebih tahu..hahahaha.

Tags:

Share:

29 comments