hanifidrus
Kebanyakkan blog biasanya mempunyai satu admin sahaja. Betul tak?
Pernahkah kamu terfikir apabila kamu sakit atau melancong untuk satu jangkamasa yang tertentu? Bagaimana kamu hendak menulis artikel dan respon pada komen atau sosial media?
Apa akan terjadi jika sesuatu berlaku pada blog anda semasa ketiadaan anda?

Frekuensi publishkan entri adalah amat penting dalam sesuatu teknik blogging untuk memastikan anda mempunyai pembaca yang tetap.
Tanpa post entri selama seminggu boleh dianggap gagal sebagai seorang blogger.

Pembaca dan komen datang dari post/entri.!! Secara tak langsung traffic dan Alexa kamu akan turun ­ Peningkan.....hehehehhehe
Bagaimana nak atasi masalah ini?

Setting Komen Blog ----Word Verification/Disable Comment.
Sebelum saya tunjukkan teknik-teknik membuat post, adalah disarankan anda disable komen atau buat word verification untuk komen.
Dimana setiap komen akan dipublish kan serta merta tanpa perlu waiting moderation. Inilah kegunaan sebenar word verification untuk komen iaitu bila anda tiada masa nak buka blog, gunakan method ini.
Kan anda sakit mana ada masa nak check komen...huhuhuhu

Bagaimana Membuat Post /Entri

Teknik pertama ialah Auto publish.
hanifidrus
Dimana anda menyediakan post lebih awal. Kebiasaannya blogger akan selalu menyediakan backup dua atau lebih entri dalam satu jangkamasa tertentu.

Auto Publish adalah perlu jika anda mempunyai hal-hal tertentu. Selain itu backup entri boleh dilakukan dengan mengambil cedukan dari berita-berita yang sensasi.

Terpulanglah pada anda, janji entri backup samada idea anda atau cedukan berita mempunyai nilai yang baik. Lepas tu anda schedulekan publish date entri anda.
Tapi anda adalah seorang yang murni..tak mahu plagiat dan pada masa yang sama tak der idea..hehehehehe. Apa nak buat?

Teknik kedua ialah Auto Pilot.
hanifidrus
Dimana anda postkan semula entri-entri lama dengan setting publish date anda mengikut kesesuaian anda.

Di blogspot sekarang pun dah ada publish button untuk ditukar kepada "Schedule".

Pilihkan post-post menarik untuk dipostkan semula...Sebaik-baiknya post yang terlama dan sensasi. Lagi senang dan tak payah pikir-pikir. Janji setiap hari ada sahaja post ..


Teknik ketiga ialah Non-blog Blogging

hanifidrusDimana anda boleh publish post anda menggunakan e-mail. Di blogspot terdapat satu alamat e-mail istimewa untuk anda postkan entri.

Gunakan alamat e-mail ini untuk postkan entri anda semasa melancong atau semasa anda berada di hospital. Sudah tentu ia melibatkan telefon pintar anda...

Dan terkini terdapat juga aplikasi android untuk blogger postkan entri.
Berblogging dimana-mana....itu konsep kita...hihihihi


Teknik keempat ialah Guest Blogging

hanifidrusJika anda benar-benar merasakan anda akan berada terlalu lama dari blog anda. Digalakkan penulis jemputan di blog anda. Bila bercerita tentang ini, sudah tentu kepercayaan diperlukan untuk memberi kebenaran untuk mereka menulis di blog anda.

Untuk aku, berikan sahaja alamat e-mail blog anda kepada penulis jemputan. So ia hanya mempunyai hak untuk menulis dan tiada kuasa untuk menyelongkar dashboard anda.
Jika tak mahu dia lagi, tukar sahaja alamat e-mail tersebut..hehehehehehe

Teknik kelima ialah Alternative Admin
hanifidrus
Teknik ini adalah hampir sama dengan guest blogging tapi melalui alternative admin anda memberi kuasa penuh kepada mereka untuk akses dashboard anda.

Ini termasuklah kebenaran untuk menggunakan sosial media anda seperti Facebook Page, Google Pages, Twitter yang berkait dengan blog anda.



Tapi ingat bila anda menggunakan penulis jemputan atau alternative admin pastikan :
a) Jangan ada artikel berkaitan politik atau agama
b) Pastikan pembaca anda tahu bukan anda yang menulis.
c) Jangan ada label/tag/kategori baru
d) Jangan ada plagiat.
Dalam teknik ini, komen anda boleh di setting semula kepada "Waiting Moderation"

Kesimpulan
Sebagai seorang blogger, sentiasa pastikan anda bersiap sedia setiap masa. Anda tidak tahu bila anda nak sakit atau tiba-tiba company anda hantar training berminggu-minggu.