Header Ads

Wordless Wednesday: Pekerja Adalah "Boss"

Gambar di atas sudah cukup menceritakan apa yang berlaku.
Biar aku transalate kepada bahasa Melayu ...
Dulu aku kerja kat China 7 tahun di Divisyen komunikasi di  cawangan PBB...hehehhehe

Gambar di atas memperkatakan pada cuti panjang Tahun Baru Cina terdapat sebuah syarikat yang akan memanggil semua TOP MANAGEMANT mereka berbaris panjang di hadapan pintu masuk kilang dan tunduk 90 darjah kepada pekerja.

Sejak 2008, mereka telah mengamalkan budaya ini dimana setiap kali cuti panjang, semua pihak atasan akan melakukan tunduk ini.
Tujuannya ialah untuk menarik hati pekerja mereka yang mereka hargai mereka.
Pekerja adalah boss!!!

Untuk aku secara peribadi, memanglah aku suka..hehehehhe.
Tapi kalau aku boss, aku memang tak suka...hahahaha.

Aku percayai  tulang belakang sesebuah syarikat bukannya top management tetapi pekerja yang menjalankan mesin, memeriksa produk atau pendek kata mereka yang mengeluarkan peluh dan tenaga mereka. Sebagai ketua kita menguruskan mereka tetapi detailed kerja adalah pekerja ini seperti operator, Material Handler, Operator mesin.

Tanpa mereka syarikat pasti tak akan beroperasi. Aku tabik 'Boss" kilang tersebut yang berada di China tuuuu..

14 comments

Normi Nieza said...

eh..btl ke ni a.hanif?..hehe

CikZaniff said...

rasa bangga la kejap kan..hihi

Bin Muhammad said...

Salam,
Ini bukan wordless dah ni...hehe
Bagus begini...Pekerja harus diberi penghormatan krn tanpa mereka xberoperasilah kilang.

Joanna Yunus said...

Tamak le kamu ni haniff....

Kalau jadi pekerja suka macam tu kalau jadi boss tak suka pulak... hish

ayut said...

ni klu bt kat malaysia ni mau kembang semangkuk pekerja yg ada..hihihi..tp mmg tak dinafikan..kejayaan sesebuah syarikat itu disebbakan pekerja bawahan..klu diorg takde sape nk jln production?hahaha

Mieza Jhaa K said...

Mmg berbeza dgn Malaysia.. dari segi menghargai

P#eoniX said...

mungkin gunakan altanatif camneh sebagai menghargai pekerja...bagos!!!huhuhuh!!!

Cheq Kaq said...

Bagus gak kalo sekali skala camni..hahaha..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum, sheila pun setuju dengan abg hanif. haha. kalau nak buat pekerja sayang kita senang je, jangan tindas dan pergunakan mereka :)

Mimie Najib said...

perkongsian yang menarik ni abg hanif.. kalau saya kan, hari2 sorang je kat pej. sampai 1 tahap rasa macam saya pula yang bos..hehehe

baby comel said...

Terbaik la. pekerja pun sayang dgn boss kalau camni kan

hainom OKje said...

dalam hati boss tu mesti cakap rasa nak terajang je pekerja tu haha

Remy hazza said...

betul.... boss cuma mengurus dan order......yg kerja keras adalah staff bawahan.....

Nadia Johari said...

pergh terbaikla