Blog Mobile Setting Relevankah Kini? - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Blog Mobile Setting Relevankah Kini?

Blog Mobile Setting
Salam satu blogger. Hari ini nak bercerita tentang mobile setting di blog.
Mobile setting bermaksud mana-mana pembaca yang melayari internet  mengunakan telepon dan membuka blog anda, ianya hanya akan menunjukkan post anda sahaja tanpa gangguan widget lain.

Dari segi kebaikkan ianya memudahkan pembaca yang melayari blog melalui smartphone.
Kerana sedia maklum sahajalah, fungsi-fungsi smartphone tidaklah sebaik desktop. Lagipun ruangan skrin yang kecik,  adalah tidak sesuai view sesuatu blog dengan versi penuh.
Cukuplah sekadar mobile setting yang membolehkan anda membaca.

TETAPI pada zaman kini, adakah mobile setting rasional dipraktikkan.

Teknologi terkini dengan skrin yang rata-ratanya standard 5inci sudah memadai untuk view penuh sesuatu blog tanpa perlu para blogger ubah kepada mobile setting. So mobile setting tak relevan lagi.

Dahulu line internet selalu slow, kini kalau nak tonton You Tube di telepon dah takder masalah buffer lagi. Sebab tu mobile setting harus ada untuk elak  loading time sliw. So mobile setting tak relevan lagi.

Yang paling penting. Apabila kita setting blog pakai mobile setting secara automatik banner iklan dan widget tak terpampang. Satu kerugian pada tuan punya blog secara amnya.
Kesimpulannya untuk pembaca, mobile setting adalah baik kerana pembaca boleh membaca dengan tenang tanpa gangguan widget lain.

Untuk aku kalau blogwalking pakai smartphone amat senang jika blogger tersebut pakai mobile setting. Mudah!!!

Untuk penulis blog dalam kerugian kerana pada zaman sekarang 70% pembaca blog pakai smartphone so kadar nak expose iklan dan widget follower amatlah tipis.
Apa pendapat anda? Relevankah mobile setting pada blog.

16 comments:

cweet pinky said...

entahla , hehehe , CP tataw lak , jarang view blog gune mobile nih , pakai laptop je ..

gpown , enset tak ckup canggih lagik , hehehe ~

wantie said...

setuju sesangat. sy pun bw guna smartfon. sian kan kita. ada iklan kat blog pun bukan org nak klik. hehehe....

Mieza Jhaa K said...

Saya la contoh terdekat.. ni komen pakai smartphone ni.. mmg mudah blogwalking pakai sp sbb xserabut dgn widget dan iklan...

teratai said...

ada kelebihannya spt kata Hanif tiada gangguan widget lain,boleh fokus kpd post blog yg hendak dibaca dan boleh layari dimana2 malalui smartphone. Tp dr sudut lain ada kekurangannya...so terpulang kpd individu utk menilainya!

Tp jika nak kepuasan, kak pilih laptop :)

Cikgu Ma said...

x tau nak komen..sebab x reti sangat bab canggih manggih ni...pakai hp xperia jerr, tu pun taip msj, call n wasap jerr..hehehe

mama3heroo said...

btl2..ade kelebihan dan juga kekurangannyer..

Izzat Eshak said...

Masih perlu mobile setting.

Sebab loading time lebih kecil/cepat
Dan minimize theme direct untuk tunjukkan isi terus.
Jika full theme, nanti payah nak scroll kiri kanan banyak kali

Bin Muhammad said...

Salam Tuan,
Bagi saya, ianya masih relevan. Tapi Terpulanglah kepada pengguna...

Shaiful Zaidi said...

salam..

relevan coz walaupun dlm mobile setting, ia boleh ditukar ke web ikut selera pembaca.

my notes said...

assalamualaikum ... x puas rasanya guna smartphone ...

afisya afida said...

tapi kalau kite bukak dgn smartfon nape ek ade sesetengah blog tak kluar side bar ?die kluar home je..

Zira Aziz said...

xksh pn mana2... hehe

Harun Ar said...

Baik juga sih... kasih kesempatan pemakai smartphone

Leeza dayasari [santai leeza] said...

ok juga sebenarnya... kalau nk berkunjung ke laman org ok. nk tgk blog sndiri, leeza lbh suka guna yg layout spt dlm komp. sbb nk tgk bloglist. heeee

hainom OKje said...

Apa ke bendamya tu Nep....hehe...nk setting apanya....okje bw pakai hp ni...

Remy hazza said...

bw ikut hp thru mobile version lagi pantans.....senang dan mudah....