segmen

Salam satu blogger. Tempoh hari aku ada join 2 segmen sebab aku ada masa blogwalking ke blog-blog rakan-rakan segmen dan giveaway.
Salah satu segmen itu berkaitan  Segmen Bloglist Oleh Lelaki Ini dan satu lagi Giveaway oleh Wanaowen.

Sebenarnya ramai yang tag aku join segmen tapi saya minta maaf berbanyak-banyak sebab takut tidak boleh memberi komitmen pada segmen anda.
Bukan kerana aku sombong tapi pada dasarnya apabila kita join sesuatu segmen itu perkara pertama sebagai tanggungjawab kita sebagai peserta haruslah blogwalking ke blog-blog rakan seblogger.
Penat penganjur segmen buat senarai peserta blog mereka...hehehehehe.
Tugas kita hanyalah blogwalking ke blog rakan-rakan semua.

Tujuan giveaway dan segmen ini bukan sekadar memberi manfaat kepada pihak penganjur sahaja. Dimana pihak penganjur akan mengeluarkan syarat-syarat anda harus like Facebook mereka, follower gadget mereka dan paling penting buat entri di blog mereka.
Pihak penganjur akan memperolehi backlink percuma dari entri anda. Dan juga meningkat jumlah follower mereka.

Tapi sebagai tugas pihak penganjur bukannya senang. Pertama ia harus mempromosikan segmen beliau di setiap blog yang mereka blogwalking ( orang kata tag atau ajak mereka join) dan juga membuat senarai peserta segmen mereka. Penat kerja tu ..hehehehhe. Tapi kalau nak backlink dan follower yang baik terpaksa lerrrrr...hahahahahaha.

Yang sedihnya aku lihat ialah peserta segmen yang malas nak blogwalking ke blog peserta. Sebagai contoh dari 60 peserta yang saya blogwalking saya lihat hanya dalam 5 peserta sahaja yang aktif . Dan dari semua peserta yang saya kunjungi hanya 1% sahaja membalas kunjungan!!!!

Lepas tu yang malas nak blogwalking tu akan kata mereka sertai  berpuluh-puluh segmen tapi follower kurang. Aku yang blogwalking ke senarai peserta ini pun dapat habuk ajer apatah lagi yang tak blogwalking.
Ada juga aku kadang-kadang ternampak  sesebuah blog tersebut dah macam blog segmen dan giveaway sahaja...hehehehehe.
Dari awal bulan hingga ke hujung bulan, entri dia hanyalah segmen dan giveaway tapi follower ciput...

Kenapa anda sertai segmen? Untuk apa?
Saya kalau sertai sesuatu segmen tu perkara pertama sudah tentu ingin memperolehi sesuatu dari pihak penganjur kan..hahahahaha
Kedua saya sendiri akan menambahkan backlink blog aku  dengan mengajak peserta-peserta segmen bertukar bloglist dengan saya.

Dengan pertukaran bloglist ini maka secara tak langsung trafik saya akan menjadi lebih baik!!
Itulah cara saya untuk memaksimakan penyertaan dalam segmen atau giveaway.

Untuk saya widget follower itu prioriti kedua tapi kalau bertambah, baik juga kan. Sebab secara psikologi ia menambahkan semangat kita untuk berblogging walhal tiada apa-apa impak untuk trafik dan backlink.
Sebab itulah saya jarang sertai segmen atau giveaway rakan -rakan blogger. Takut tidak boleh menjalankan tanggungjawab sebagai peserta.

Pada saya segmen atau giveaway adalah sama sahaja. Pasti ada sesuatu yang akan diberikan oleh pihak penganjur samada dalam bentuk barangan, bloglist atau review blog anda.
Tapi tanggungjawab kita tetap sama sahaja. Jangan menjadi peserta pasif!!

Jangan kau orang salah faham untuk sesiapa yang terasa..hahahahahha. Tapi perkara ini perlu saya terangkan kerana penyertaan segmen sebenarnya mempunyai konteks yang lebih luas samada dari segi SEO, Pagerank dan Alexa jika anda pandai manipulasikannya.

Bukannya saya join segmen kerana saya di tag oleh rakan saya.
Bukan kerana kerana saya nak follower percuma dari rakan-rakan blogger seperti aku ini pergi ke blog anda dan klik butang follower tapi anda malas nak menjenguk aku.
Bukan kerana tak der entri nak buat so aku join segmen atau giveaway...hehehehehhe (aku dulu selalu buat gak..hahahahhaha)

Aku sedih sangat ini..huhuhuuu. Perkara yang aku sebutkan dulu ini, aku sendiri pernah buat..hahahahhaha. Biasalah bila mula-mula berblogging, semangat nak follower ini membuak so cara termudah sertai segmen atau giveaway. Tapi bila dah banyak sangat sertai segmen atau giveaway...mana larat nak blogwalking.
Entri ini cuma menasihatkan teknik yang betul apabila bersegmen. Jangan marah yek...
Selamat bersegmen.....