Header Ads

KONTES PANDUAN BLOGGER - MEMBUDAYAKAN ILMU BLOG

KONTES PANDUAN BLOGGER - MEMBUDAYAKAN ILMU BLOG
Hari ini minat hendak menaip berkobar-kobar apabila terlihat kontes yang dilakukan oleh saudara Hasrul Hassan iaitu KONTES PANDUAN BLOGGER - MEMBUDAYAKAN ILMU BLOG.
Tarikh tutup pada 30.04.2013,  masih sempat lagi..hahahhahaha.

Harap-harap saudara HH masih menerima penyertaan lagi.
Terdapat 3 soalan yang perlu dijawab!!! Mari kita menjawab soalan kontes ini.


KONTES PANDUAN BLOGGER - MEMBUDAYAKAN ILMU BLOG
Apakah yang dimaksudkan dengan Google Pagerank (PR)?
 Apa Itu Pagerank atau PR sebenarnya terdapat pelbagai definisi dalam mengutarakannya:

PageRank is a link analysis algorithm, named after Larry Page, used by the Google Internet search engine that assigns a numerical weighting to each element of a hyperlinked set of documents, such as the World Wide Web, with the purpose of "measuring" its relative importance within the set.

PR is the Google logarithmic scale based on link popularity for placing importance of web pages and web sites

A ranking by the search engine Google. Ranking is from 0 to 10. Ten is best. Ranking is displayed on the Google Toolbar. PR is calculated using an algorithm that takes into account the number and quality of incoming links to a site
 A term initiated by Google to grade the value of a link from a given web page. PageRank scores range from 0 (very weak) to 10 (very strong). Web pages with high PageRank do well in the SERPs, and also provide the highest quality backlinks.

Kesimpulannya maksud pagerank ialah satu indeks yang mengira kekuatan/populariti  blog anda dalam dunia laman sesawang ini. Lagi tinggi pagerank anda bermaksud lagi mudah capaian ke blog kau.

Sebagai contoh jika anda taip nama blog Hanif ia akan muncul dalam carian yang pertama jika pagerank anda bagus. ( tapi aku punya belum lagi..hehehehehe)
Untuk mencapai ini sudah tentu ia melibatkan pemahaman dalam SEO ( Search Engine Optimize) yang asas atau lebih baik lagi.

Kenapa PR Penting Bagi Hanif Idrus Blog?
Kerana ia merupakan satu justifikasi kekuatan sesebuah blog tersebut samada dari segi SEO mahupun entrinya. Di dunia blogging, kayu pengukur sesebuah blog tersebut dinilai mahu tak mahu kita terpaksa menggunakan pengukur PR yang diguna pakai dan dipersetujui oleh semua blogger sedunia...hehehehe
Selain itu terdapat juga kayu pengukur lain seperti Alexa.

KONTES PANDUAN BLOGGER - MEMBUDAYAKAN ILMU BLOG
SEO atau Search Engine Optimization ialah satu cara untuk blog menerima trafik organik. Berikan satu (1) tips asas yang anda tahu untuk sebuah entri menepati cirian SEO ini.
  
Menurut informasi yang saya peroleh dari berbagai sumber, SEO dapat diartikan sebuah proses halaman web agar dapat dibaca dengan lebih baik oleh search engine yang bersifat crawler (Google, Yahoo, MSN, dll).


Dalam mencapai SEO yang baik dan menepati cirian SEO perkara utama yang selalu saya tekankan dan paling asas ialah keyword.

Maksud asas keyword ialah tajuk entri anda mudah dicari oleh enjin pencari, maka blog kita akan dibuka oleh pembaca...Dan apabila blog kita dibuka oleh pembaca maka traffic pun naik..Dan bila trafik naik maka anda suka hati!!!...hehehehehe.

Sudah tentu terdapat teknik-teknik untuk mendapatkan keyword yang baik.
Walaupun terdapat pelbagai asas dalam SEO saya masih mengatakan keyword entri memainkan peranan yang amat penting.

Basis SEO yang biasa kita buat dan kena tahu ialah:
a) Meta Tag
b) Keyword
c) rel= "nofollow" "dofollow"
d) Heading tag h1, h2--h6
e) Backlink
f) External link /internal link
g) Loading time
h) alt= " image" dll.

Adakah anda fikir penampilan blog penting untuk menarik pengunjung menjadi pembaca setia?
Berikan pendapat anda penampilan bagaimana yang sesuai untuk tujuan yang dikatakan?


Sudah tentu sekali!!! Kerana penampilan blog itu sendiri merupakan wajah sebenar blog kita. Dan penampilan sesebuah blog itu biasanya bergantung pada genre/niche blog kita.

Seperti sekarang ini saya menggunakan templates blog yang "dipinjam" mengikut kesesuaian blog saya ini. Yang bersifat lebih santai dan tampak macam profesional...hahahahaha.
 Sesuai dengan tema blog saya yang santai, tidak stress serta sesuai dengan umur saya juga.

Selain itu penampilan sahaja tidak menjamin pembaca setia jika blog yang anda tampilkan mempunyai loading time yang berat serta widget/gadget yang tidak perlu. Siapa yang mahu singgah ke blog yang loading time hampir seminit baru boleh dibuka...kikikiki.

Selain itu untuk menjamin pengunjung setia kita harus sentiasa memberi pilihan kepada pembaca kita membaca entri-entri kita yang terdahulu dengan menggunakan widget WAJIB seperti Popular Post, Recent Post dan lain-lain.

Siap sudah menjawab ketiga-tiga soalan dalam  KONTES PANDUAN BLOGGER - MEMBUDAYAKAN ILMU BLOG anjuran saudara HH.

18 comments

Paly said...

terbaek bro.. hehehe..

M'Rie R'Nie said...

Habislah..otai SEO sudah mari join contest.

Nurlyla said...

keep it up :)

Hanif Idrus said...

hihihihihi......join suka2 ..tajuk dia best.
Susah nak menang punya..sebab ramai lagi best....

Remy hazza said...

tu dia...detail punya contest...all the best bro.......

Bin Muhammad said...

Salam Tuan HI,
Tu dia jawapan otai...simpan sampai hari terakhir tu. Good luck Bro!

Nur Fahz said...

wah3 bersemangat! Gudluck Hanif :)

Isabel Diaz said...

Saya pun ada join tapi sekadar merapu jew.. Hahaha..

wantie said...

cam no nak join. nak kupas jawapan pun dah tergaru garu. ngeee

itu Akhil said...

gud luck bro..

my notes said...

assalamualaikum ... rajin tuh pi cari .. good luck !

❤Kamsiah❤ said...

padat dan tepat...100 markah..

Sukma Haron said...

penuh dengan fakta dan isi....

husna zahidi said...

aiyokk..memang patot lar blogger hanif join contest nih..pnuh ilmu psal SEO..haha..

goodluck!! =)

MaMa Rey said...

banyak info..baca habis..good luck Hanif..

Noridah said...

Siapa yang menang contest SEO ni?

baby comel said...

Mmg terbaik dr abg hanif.. Gudluck all the best ye :)

Cik Fie said...

gud luck :)