PR Dan Alexa Melalui Entri Berkualiti. - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

PR Dan Alexa Melalui Entri Berkualiti.

Quality
Salam Tuan HI,Boleh percaya ke semua ni...Bila saya register jer dgn Alexa, PR saya 2 juta lebih...tapi x sampai 3 bulan dah bawah 500K dan skrg ni blum sampai 5 bulan dah bawah 200K. Kenapa penurunan begitu mendadak? PR tetap 1 dari mula lagi. Entri tetap tema yg sama, tanpa bantuan SEO...Cuma pelik juga trafik dari Google memang bertambah giler2 sejak bulan lepas. Jadi dimana relevennya PR, SEO, Alexa serta entri berkualiti...semakin pelik dan pening dgn benda2 ni semua tapi seronok utk dikaji dan dipelajari. Tuan sila jawab...

Semalam saya ada keluarkan entri bertajuk Entri Kualiti Tidak Kaitan Dengan SEO.
Menarik sekali komen yang diberikan oleh rakan-rakan blogger. Dan saya menerima soalan dari rakan blogger ni.

Salam blogger Bin Muhammad atau pemilik blog Relaks Minda soalan yang baik sekali..!!!!
Perkara yang disebut oleh blogger tersebut adalah sama terjadi pada saya. Alexa dalam 100,000 dan PR tetap PR1.

Untuk menerangkan logik PR dan Alexa ini saya terpaksa menulis panjang lebar tentang Alexa.
Saya pernah membuat analisis Alexa dan Biasanya permulaan Alexa yg tinggi amat mudah diturunkan.
Ini cartanya:
a) 3,000,000 ke 1,000,000- sebulan
b) Bawah 1 juta ke 700,000 ambil masa 1 bulan.
c) 700,000 ke 500,000 - 1 bulan.
d) Bawah 500,000-  300,000 dah susah dimana anda kena maintain entri.
e) Bawah 300,000 - dimana penurunan bergantung pada trafik.
Pada Alexa 300,000 Alexa kamu akan mengalami turun naik yang tidak stabil.
Untuk memastikan carta ni menurun anda kena memastikan ikuti syarat utama ini. Iaitu menerbitkan entri setiap hari tanpa putus.

Lagi banyak entri lagi bagus. Saya dulu sehari 4 entri sehari untuk menurunkan Alexa dari 1 juta hingga 300,000.
Bila saya mencapai bawah 300,000 saya sudah mula menerbitkan entri satu sehari kerana ingin menumpukan trafik dari entri tersebut.

Penurunan mendadak Alexa saudara kita adalah disebabkan bantuan trafik yang banyak dari Google.
Kenapa trafik tinggi. Ini adalah kerana keyword yang digunakan pada tajuk entri menepati carian di Google pada masa kini.

Atau aktiviti ping saudara ke laman2 ping juga memainkan peranan. Contoh laman ping terbaik setakat ini ping.busuk.

Dan dalam kebelakangan ini banyak peristiwa yang berlaku di negara kita ini. Seperti kes Lahad Datu, APBH, PRU13 memberi trafik yang baik kepada blog yang membuat entri sedemikian.

Sebagai contoh terbaru entri tahun lepas APBH dan entri Dato LCW naik mendadak sejak seminggu lalu. Manakala entri terbaik Sultan Sulu mendapat trafik 9,000 pembaca.
Sebenarnya sedar atau tidak kadangkala setiap penulisan kita terdapatnya teknik SEO.

Dalam teknik asas SEO penulisan haruslah:
a) Grammar yang betul.
b) Perenggan yang betul
c) Penggunaan bold dan italic yang tepat
d) Gambar dengan tajuk yang betul.
e) Tajuk entri pendek dan tepat.

Jika kita sebagai penulis yang serius pasti kita akan aplikasikan asas penulisan sebegini.
Ini juga menyumbang carian enjin pencari mudah ke blog anda.
Dan bagaimana entri kita terpilih dalam carian Google ni sebenarnya kalau nak cerita panjang..kikiki.

Pendek kata di Google terdapat Spider yang akan crawled untuk mencari entri kita.
Sebab itu saya katakan jumlah entri dan trafik tidak langsung pengaruhi PR anda.
Buktinya jelas pada soalan saudara dimana Alexa menurun dan trafik naik tapi PR tetap 1.
Sama seperti saya...hahahaha.

Untuk mencapai PR yang baik tanpa SEO. Kualiti entri haruslah dipertingkatkan dimana kita mengharapkan entri kita ini dikongsi/share oleh pembaca lain.

Seseorang pembaca akan kongsi sesuatu entri jika ia memberi kepuasan maklumat untuk mereka.
Lagi banyak entri kita di share oleh ramai pihak. Secara tak langsung kita akan membina backlink untuk blog kita.

Rahsia SEO sebenarnya berkisar tentang baclink. Backlink bermaksud pihak lain menggunakan link entri kita dan diletakkan di blog  atau sosial media mereka.
Inilah yang saya sedang buat. Mencari backlink untuk setiap entri yang dibuat.

Tidak mudah!!!!  Mungkin makan tahun untuk mencapai kuantiti baclink yang diperlukan oleh Pak Google.
Tapi apa mahu takut!!! Selagi kita membuat entri berkualiti sudah pasti ada pihak yang akan berkongsi entri kita. Dan sekaligus menaikkan PR kita bukan kerana teknik SEO tapi kerana kualiti entri kita.

Kesimpulannya Alexa dan PR adalah dua perkara berbeza. Tidak boleh disatukan. Alexa hanya melihat jumlah entri dan trafik blog.
Manakala PR melihat teknik SEO.

Logiknya dengan entri yang berkualiti kita akan dapat menarik trafik dan sekaligus menurunkan Alexa.
Dan dengan entri berkualiti juga. Entri kita akan dikongsi dan ia memberikan backlink kepada blog kita sekaligus menaikkan PR kita. Kerana teknik SEO yang utama ialah baclink.

Saya berharap saudara Bin Muhammad berpuas hati dengan penjelasan ini..
Saya dengan saudara memang hadapi masalah yang sama. Struggle mencari backlink.

Sebab itu saya tukar templates saya ini dengan meletakkan FB, twitter, Google + serta widget share untuk memudahkan pembaca kongsi entri saya. Dengan harapan dapat backlink.
Tengoklah macam mana bulan Jun ini bila Google updated PR dia.

18 comments:

Paly said...

"Kesimpulannya Alexa dan PR adalah dua perkara berbeza. Tidak boleh disatukan. Alexa hanya melihat jumlah entri dan trafik blog.
Manakala PR melihat teknik SEO."

tepat sekali ^^Y

baby comel said...

OK, paham dah. terima kasih abg hanif. erm, agak berat jugak eh peranan kita dlm dunia blogging ni. kalau dah terjun kena la berenang betul2. kalau tak nanti lemas,
~cuma sy nak kejar Alexa dan PR tu memang jauh la nak digapai. sebab komitmen tu pun mampu even for 50%. masih mencari2 masa, ilmu dan peranan yg betul dlm dunia ni. Anyway thanks sifu :)

Hasri Anis said...

pening jugak kepala baca tentang perkara ni.. tak mahir sangat dalam bab SEO ni.. hehe

hainom OKje said...

Nampaknya semakin menjadi jadi glemernya Nep....hehe
Dah jatuh merudum nampaknya mak dlm carta pengomen ni huhu

Remy hazza said...

penjelasan yg panjang lebar dari bro hanif....remy pun turut memahaminya....... susahkan kalau kita nak maintain semua tu..... tapi kita boleh berusaha kalau yg menjadi taruhan kita.......

cari keywood dan pengisian entry perlulah seiring dgn isu semasa..

miz ruha said...

ok. faham dengan penerangan diatas... thanks... ^_^

Normi Nieza said...

xtahu apa2 ttg SEO or Alexa.Thu tlis apa yg keluar dr otak yg brapa kreatif nie..haha

selipar putih said...

alea saya dah naik balik dah..lepas seminggu tak update ae exam..adoi..

TiranaAduka said...

salam anep
Pr,alexa dan seo masing-masing ada peranannya tsendiri.

tenku butang said...

teman pun x arif pasal kedua2 ni...hu2

Mieza Jhaa K said...

Ooo..faham faham faham... amat2 berterima kasih atas ilmu yg berharga ni.. ∩__∩

Bin Muhammad said...

Salam Tuan HI,
Panjang lebar tuan memberi huraian... Terima kasih. Yang penting di sini, hasilkanlah entri berkualiti dan di ingini ramai. Segala2nya adalah bergantung pada pembaca...Tanpa pembaca, tiada trafik, tiada ranking tiada Blog! hehe...

p/s: TQ krn bagi backlink, selain entri..komen juga penting, betul kan Tuan?

wantie said...

oo.. faham faham...

Sukma Haron said...

baru nak faham apa itu alexa & PR...
tq

fatin amalina husna said...

nak maintain dua2 bukan senang kan..huhu..

sudipVSsenduk said...

garu kepala yg tak gatal...

BUNDA a.k.a KN said...

bunda lagilah tak faham bende2 camni..

MyFreeMinded said...

dok pehe lah weh... hehehe...pening lah bab2 ni En Hanif..