Teknik Google Adsense Approved - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Teknik Google Adsense Approved

Google Adsense
Google AdSense adalah program periklanan oleh Google dengan kerjasama blogger atau webmaster blog. Melalui program periklanan Google AdSense, pemilik laman web atau blog yang telah mendaftar dan mendapat akaun Google Adsense ini dibenarkan memasang unit iklan dalam beberapa bentuk pengiklanan.
Iklan yang terpapar pada blog atau laman web mereka berdasarkan kepada kandungan blog atau laman web mereka. Pemilik laman web atau blog akan mendapatkan bayaran dari Google untuk setiap iklan yang diklik oleh pengunjung blog dan laman web mereka yang dikenal sebagai sistem pay per click (PPC) atau bayar per klik. Yang bestnya ia dibayar dalam bentuk USD...hehehehe

So aku pun mulalah terpengaruh dengan asakan sedemikian, nak pasang Google Adsense. Kerana ikut logik aku kalau Nuffnang per-klik untuk iklan biasa-biasa pun hanya RM0.25 tetapi kalau Google Adsense pastinya lebih tinggi lagi!!!

Atas sifat sedemikian aku pun mulalah nak memohon Google Adsense tapi sebelum mula kenalah study teknik-teknik ini.. Tak sabar rasanya nak menjana pendapat beribu-ribu ini...hahahhahahaha..
Aku ada baca beberapa teknik yang disarankan oleh rakan-rakan blogger untuk mendapatkan Approval.

Teknik Mendapatkan Google Adsense Approved

Artikel Menggunakan Bahasa English
Sebab utama berkali-kali ditolak ialah artikel dalam Bahasa Malaysia.. Aku dah 3 kali hantar dan mereka balas dengan  ayat ” unsupported language” sebagai alasan menolak blog anda tu.  Bila aku check, dapati hanya bahasa yang terdekat pun hanyalah Bahasa Indonesia sahaja yang diterima.

Bahasa Malaysia/ Malay maaf yek...masih belum di iktiraf oleh Google...huhuhuhu

So aku tukar guna bahasa Indonesia..hehehehehe. Pun juga ditolak kerana location aku di Malaysia..hahahhaha. Sajer jer..
Aku juga terbaca kalau pilih language selain bahasa Inggeris kadar kuantiti iklan tidak seluas language Bahasa Inggeris.
So mahu tak mahu kena juga ambil Google Adsense Bahasa English.

Menggunakan Platform Pihak Ketiga
Nasihat kedua ialah menggunakan pihak ketiga iaitu Docstoc
Dimana kita harus submit artikel kepada laman web ini dan ia kebiasaannya akan meluluskan akaun Google Adsense.
Dan macam-macam petua aku dengar.
Kata suruh submit 30 artikel paling minimum dan sure kau akan dapat kelulusan Google Adsense.
Yang lain pula kata submit artikel 2 artikel selama 4 hari dan kau akan dapat kelulusan!!!

Daftar Di You Tube
Teknik terakhir ialah daftar Google Adsense guna You Tube melalui kolum monitize.
Monitize ialah pengiklanan di video anda oleh You Tube
Dimana pembayaran dilakukan akaun Google Adsense.
Ini cara adalah pintu belakang mendapatkan Google Adsense.

Kesimpulan
Melalui perbincangan dengan rakan-rakan blogger mereka mencadangkan buat yang tersenang dahulu.
Guna aplikasi pihak ketiga dengan meletakkan artikel -artikel di laman tersebut.

Kedua cuba buat approval di You Tube dengan enable Monitize yang tersedia di setting You Tube.
Tapi kalau nak dapatkan Monitize dari You Tube salah satu video kamu kena ada view 1000 orang rasanya.

Akhirnya kalau semua tak menjadi!!!
Rakan aku cadang buat blog baru dan tulis beberapa artikel dalam bahasa English.
Kalau English kau orang tahap tadika macam aku ini..hehehhhe, anda boleh copy paste artikel yang membenarkan share atau masa copy tukar sikit tajuk artikel tersebut...hehehhehehehe.

Apalagi rakan-rakan.....Jom menjana ribuan USD!!!!
Kena pasang angan-angan dahulu !!
Biar aku cuba semua teknik ini dan mana-mana yang berjaya dan mudah ...sudah pasti aku akan kongsikan dengan rakan-rakan blogger semua..



18 comments:

mama3heroo said...

hehe..tq share..setakat ni ade nuffnang je..tu pun x berapa nk masuk..biar je lah..

kopi pasta said...

dah apply banyak kali tp hampeh asyik ditolak jer. so give up dgn gugel adsense...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. nice sharing abg hanif. hehe sheila dah berjaya buat seo. hahaha. thanks tau :)

Bin Muhammad said...

Salam Tuan HI,
Lebih kurang sama jer experience ...berkali2 apply. Hampeh... Dah lupakan. Tp skrg tunggu Tuan pula, kalau berjaya jgn lupa share ye

Paly said...

yg youtube tu kbnyakan mnjadi... hoho

Nur Fahz said...

Gudluck bro Hanif.moga2 beriban2 la income lepas nie.heheh salam jumaat ye :)

inche hlovate said...

bahasa inggeris ye.. tangguh dulu la haha

my notes said...

assalamualaikum ... syarat apply mmg nak blog dlm english . tapi try jer la ... hahahaaa ... rejected . kalau pas jgn lupa syer yer ...

Budu Bilis said...

Assalamualaikum abg hanif. budu mai nk bgtau budu tag abg join GA http://dindamaisarra.blogspot.com/2013/04/giveaway-by-miss-bella-razali.html

mekasih!

CTK said...

eden kureng ckit ngan language ni..hehehe

itu Akhil said...

pernah try apply dlu tp pkai bahasa indon hehe..
ingtkn org google ni xleh bezakn huhu.
tp yg pkai youtube tu bru tahu..
tq bro gud info.

Shaiful Zaidi said...

salam..pernah apply 2 kali utk blog yg satu lg, tapi x lulus...huhuhu

Remy hazza said...

pernah apply tapi tak pernah berjaya.......

wantie said...

pernah jugak apply. ha.. cenggitulah jawapannya. hahahaha...

malas ar nak nulis dam omputeh semua. tulis dalam bahasa melayu pun dah kalang pukang..

cik amal said...

tengs bagitahu... amal mmg perlukan maklumat ni pun :)

Cik Fie said...

saya baru tawu hihi :)

$$ said...

sebenarnya google adsense itu sudah support bahasa melayu.

Anonymous said...

ok.dah approve dah monitize adsense dari youtube.. tapi untuk pasangkan adsense ad kat blogspot..camne caranya?