hanifidrus

Hari ini nak berbicara tentang teknik post yang sering digunakan oleh blogger.
Teknik ini dipanggil Re-Publish Post atau dipanggil juga Re-Schedule Post.

Apa itu teknik Re-Publish Post. Dimana seseorang blogger yang telah publishkan postnya dan kemudian re-publish semula postnya dengan mengubah semula tarikh atau waktu tersebut.

Sebagai contoh seorang blogger telah publish postnya pada 5.03.2013 dan kemudian re-publish  semula pada 6.03.2013.
Atau seorang blogger telah publishkan postnya pada pukul 7.00am dan kemudian pada pukul 1.00pm ia publishkan semula.

Sebabnya untuk aku hanya ada tiga, iaitu pertama ia nakkan traffic dari rakan bloglist dan kedua ia malas nak membuat entri.artikel.
Dan akhirnya sekali ia pergi bercuti dan terpaksa membuat re-publish post.
So dengan membuat re-schedule post ini, maka blognya dianggap sentiasa di updated!!

Kebaikan
Ini adalah sebahagian teknik blogging yang diamalkan oleh sesetengah blogger dengan harapan dapat meningkatkan traffic.
Kewajaran teknik ini amat berkesan setelah ujudnya bloglist semenjak 2 tahun kebelakangan ini  oleh blogspot.

URL anda di bahagian atas bloglist
Dimana rakan-rakan blogger akan bertukar URL sesama mereka dan kemudian URL anda diletakkan di widget bloglist yang tersedia di blogspot.
Dimana blogspot ini akan updated kedudukan URL ini berdasarkan yang paling awal updated.

Sebagai contoh di dalam bloglist tersebut terdapat 150 URL. Jika anda tidak updated apa-apa entri maka URL anda akan terletak di bahagian bawah sekali.

Dan jika anda baru updated entri, maka URL anda akan terletak dibahagian atas.
Jika anda membuat re-publish, maka URL anda akan sentiasa berada di atas dan mudah dikesan oleh rakan blogger anda.

Meningkatkan Pencapaian Traffic Di Kalangan Rakan Bloglist
Bayangkan jika anda telah exchange URL menggunakan bloglist seramai 200 orang blogger. Waktu seseorang blogger itu membuka blog mereka tidak tetap. Adakala waktu malam, kadang-kadang waktu petang atau pagi.

Sebagai contoh jika anda publish pada pukul 7.00am tetapi blogger tersebut membuka blognya pada pukul 3.00pm.
Secara automatik URL blog anda di bloglist akan menurun ke bawah. Apatah lagi jika blogger tersebut membuat widget spoiler di bloglist yang hanya senaraikan 5 bloglist terawal. Sudah tentu entri anda tidak akan dibaca walaupun ianya menarik!!!

Jika anda membuat re-publish berulang-ulang pada entri anda pada hari itu, entri anda sudah tentu dapat mencapai 90% rakan bloglist anda.
Sebagai contoh anda re-publish pukul 1.00pm...kemudian pukul 5.00pm dan kemudian pukul 8.00pm dan seterusnya hinggalah anda mempunyai entri baru untuk dipublishkan.

Dan untuk membuktikan ini saya telah membuat re-publish pada entri saya semalam bertajuk Alexa Hanif Idrus dan kelajuan entri saya dikesan oleh rakan bloglist semakin baik.

Keburukan
Ianya satu penipuan yang menyusahkan rakan dibloglist mereka.
Sebagai contoh rakan-rakan dibloglist akan pergi blog anda jika anda membuat entri terbaru.

Melalui teknik re-publish ini, rakan anda terpergi dua kali ke entri yang sama kerana mereka ingatkan anda buat entri baru.

Kalau aku, mesti marah kan kerana tertipu, dahlah masa blogwalking tu ciput , kau lak buat hal dengan re-publish post kau..hemmmm

Yang baiknya, si pelaku re-publish post akan mendapat traffic baik kerana berulang-ulang kali rakan bloglist ke blog anda untuk membuat post yang sama..hehehehhehe.

Kesimpulan
Secara peribadi aku rasa tidak menjadi masalah sangat kerana setiap blog yang aku pergi aku boleh ingat..
Cuma janganlah terlalu melampau seperti menggunakan entri yang sama membuat re-publish post setiap 2 jam  selama seminggu !!!!
Itu nak kena hempuk ngan bantal tu..hehehheehe

Nak marah pun tak boleh juga sebab ini merupakan satu kemudahan yang disediakan oleh blogspot.
Cuma kata rakan Perancis aku ialah " Don't abuse The Power"
Jangan melampau-lampau manipulasi kuasa aplikasi  re-schedule tersebut...pandai-pandai ler...

Entri ini dipost pada pukul 3.00pm (3.04.2013)
Sebelum tu aku nak beritahu, ini adalah re-publish post setiap 4 jam!!!!!!!!!
Jom kita lihat berkesanannya!!!!!!!!!