Traffic Sesat Dan Halal

Traffik
Salam satu blogger. Hari ini nak bercerita tentang traffic blog kita.
Jika kita search di laman sesawang begitu banyak artikel berkaitan bagaimana meninggikan trafik anda.

Pelbagai teknik yang diajar sehinggakan sesetengah blogger menjadi keliru. Hinggakan apabila keliru, mereka mula membuat trafik sesat...hihihihi.
Dalam dunia blogging ini sebenarnya terdapat 2 jenis trafik. Trafik sesat dan halal...hahhahahaha.
Suka hati aku ajer nak kasi term traffic ini yek...

Trafik sesat ini ialah apabila sesuatu trafik yang diberi secara auto. Dimana anda perlu mendaftar di syarikat aplikasi yang membuat trafik auto dan masukkan URL blog anda.

Hintnya anda perlu mengutip kredit untuk dapatkan auto trafik anda dengan cara yang ditetapkan oleh pihak aplikai tersebut.

Bermulalah peningkatan trafik anda yang mengagumkan. Jika anda daftar lebih banyak aplikasi auto trafik ini maka trafik anda lagi mencanak  tinggi.

Syarikat yang menjalankan trafik sesat ini ialah seperti GlobalAuto, Autosurf, Trafficauto, Alexabooster dan macam-macam lagi.

Tapi apakah nilai blog anda. Dah namanya trafik sesat so tak der nilai ler. Cuma mengaburi mata pihak ramai pageview anda tinggi.

Malah lebih teruk, Pak Google akan anggap blog anda blog spam serta meninggikan bounce rate anda. Tetapi baik untuk Alexa anda..kikikiki.

Manakala trafik halal pula memerlukan usaha. Saya hanya percaya terdapat  dua cara sahaja dapat tinggikan trafik anda. Iaitu:
a) Blogwalking- trafik dan komen rakan-rakan blogger
b) Keyword entri.-utk dapatkan trafik dari carian enjin

Kalau kedua-duanya anda rajin maka trafik anda akan melonjak naik. Bahkan jumlah komen setiap entri pasti bertambah!!!

Teknik-teknik lain yang digembar- gembur seperti loading time, templates kemas, entri kualiti semuanya merupakan pemangkin trafik anda.

Disiplinkan diri anda dengan dua cara ni dahulu. Setelah maintain baru fikirkan yang lain.
Kalau yang dua cara  ni pun anda tak boleh buat terutama blogwalking. Jangan mimpilah nak trafik tinggi. Dua cara ni adalah asas blogging.

Itu semua secara perlahan anda buat. Yang penting.....blogwalking......blogwalking...blogwalking.......keyword.

Kesimpulannya apa yang anda baca beratus-ratus artikel tentang trafik blog ianya menjurus kepada 2 perkara blogwalking dan komen serta keyword yang baik.
Konsep trafik pula terbahagi dua iaitu sesat atau halal...hihihihi.
Senangkan nak capai trafik yang tinggi!!!!

Untuk pengetahuan, semasa saya mula-mula berblogging. ..trafik sesat ni aku sering dilakukan. Budak baru belajar...nak dapatkan hasil yang cepat!!!!

Akhirnya kesedaran sampai juga apabila melihat stat pageview aku penuh dengan trafik sesat. Tiada trafik unik..huhuhuhu.
Penghujung 2010 aku dah tak buat lagi...
Anda mahu trafik sesat atau halal...Itu pilihan anda!!!

Tags:

Share:

28 comments