Borang Blogging Untuk Anda Sebelum Berhenti.

hanifidrus
Salam Satu Blogger. Hari ini tak nak cerita tentang politik...hehehehhee.
Tapi nak cerita tentang aktiviti blogging separuh jalan disebabkan tiada pelawat. Ini perkara biasalah sebagai blogger kadangkala pelbagai usaha yang kita buat tapi tiada pelawat.

Sebelum kita berhenti berblogging, tolong lihat check sheet berbloging ini. Adakah anda melakukan semua ini sebelum anda berhenti berblogging ?

a) Menulis Entri Yang Berkualiti   Ya/Tidak (Peratusan:     )

b) Kaji Tajuk Entri Yang Gempak    Ya/Tidak  (Peratusan:     )

c) Letakkan Meta tags.   Ya/Tidak  (Peratusan:     )

d) Komen di blog lain (blogwalking)    Ya/Tidak  (Peratusan:     )

e) Pilih keyword yang kompetetif   Ya/Tidak  (Peratusan:     )

f) Dapatkan subscribers dengan memberi sesuatu   Ya/Tidak  (Peratusan:     )

g) Branding blog anda    Ya/Tidak  (Peratusan:     )

h) Tingkatkan social networking.   Ya/Tidak  (Peratusan:     )

i) Membuat entri setiap hari    Ya/Tidak  (Peratusan:     )

j) Optimize blog anda untuk Engine Pencari   Ya/Tidak  (Peratusan:     )

k) Pilih SEO friendly Theme untuk blog anda   Ya/Tidak  (Peratusan:     )

l) Lajukan loading time blog anda   Ya/Tidak  (Peratusan:     )

m) Ajak rakan anda berkongsi dalam blog anda   Ya/Tidak  (Peratusan:     )

n) Submit blogs anda di sitemap    Ya/Tidak  (Peratusan:     )

o) Tingkat kenalan di kalangan rakan-rakan blogger    Ya/Tidak  (Peratusan:     )

p) Membuat perubahan dalam design blog    Ya/Tidak  (Peratusan:     )

q) Berusaha dapatkan komen    Ya/Tidak  (Peratusan:     )

r) Membuat analisis dan eksperimen   Ya/Tidak  (Peratusan:     )


Inilah entri terpendek aku tentang tips blogging. Tolong tickkan berapa banyak dah anda lakukan dan JIKA YA berapa peratusan usaha sudah anda lakukan untuk setiap perkara tersebut.

Jika belum ...maka anda tidak perlu berputus asa untuk berblogging.

Rasa macam pendek ajer entri ini tapi penuh persoalan kan?
Kalau anda kurang faham boleh tanya saya yekk... Saya jawab dalam komen entri ini..kikiki

Ayat yang aku pinjam tentang trafik:
No, we don’t need to get visitors, we don’t need to get more traffic to our blog; but we need highly targeted traffic or what we call is quality traffic. We need to get visitors who will become loyal readers one day, who will appreciate our work, spread it and celebrate success with us.

28 comments

Tq.
Nampaknya saya belum berputus asa

Tq.
Nampaknya saya masih belum berputus asa

betul jugak kan?kita selalu mengeluh takda pengunjung kat blog. tapi kita tak sedar mungkin kita sendiri tiada input yang menarik untuk di saji pada pembaca...(kathy antara yang selalu merungut..hehehe..)

good tips ni. hahaha... tunggu rasa boring kot, aku berenti menulis. hehe

saya pun sama lom berputus asa lagi..

sdg berusaha lebih sebab target yg diingini belum tercapi lagi..

sama lah kita bro.. akan terus berusaha untuk berblog hinggalah satu hari nanti nama boni kacak akan terpahat di hati setiap manusia di atas muka bumi ini termasuklah warga2 afrika.haahhaha

saya sudah buat semua ni, sebab tu blog saya boleh tahan visitor hahahaha...

- Admins blog 3 dalam 1
http://blog3dalam1.blogspot.com/

- Facebook fan page
https://www.facebook.com/MingHuiRaingerzAwesomeCollections

- Ping blog artikel @ Facebook
https://www.facebook.com/groups/kakipingdotcom/

Info yang amat berguna dari orang lama.. tapi apa katasetiap point tu abg Hanif buat tutorial 'HOW TO" (bagaimana untuk).. cthnya, a) Bagaimana Menulis Entri Berkualiti?.. b) Bagaimana untuk memilih tajuk entri yang gempak?.. hehe..

Tulis untuk orang lain, kalau syok sendiri memang orang tak datang. ;)

Assalamualaikum abg hanif, nice2. boleh difikirkan dan direnungkan sebelum berhenti blogging :)

yes!! setuju dgn ayat last tu.. loyal readr sgt penting! :)

Bagus la abg hanif.. Tp byk lg yg sy xde.. Owh masih jauh lg perjalanan hidup ni

Kebanyakan saya dah buat entri kot..
Boleh search..

Terima kasih tips ini.
Berguna untuk saya yang masih baru.

kena ambil pen n kertas ni jawab soalan..

tips yg berguna...
mcm yati dulu ms mula2 blogging sj2 je sbb suka share smthing... tak kisah pun ada pengunjung ke tak, tp lama2 bila dahde kwn sket2 baru rasa seronok blogging...

wah, bagus2!
trus jd bersemangat nk berblogging

Tq hanif..checklist yang tip top..nanti kalau dah nak stop, boleh guna this one..he..he

suka ayat yg last sekali tu.


michelle pentingkan reader sebenarnya bila buat entri.tp sy punya entri kebanyakkn peribadi jela takde isu2 ape ke..hehe.

Saya dah lakukan banyak usaha terutama blogwalking tapi nampaknya pageview saya semakin menurun (>_<)

panjang gak bila baca Haniff.... hehe... tengok tajuk tu hati jadi kecik aje.. hahahaha

ada satu atau dua lagi yang belum buat, tak sempat masa

nice tip bro..... kena review balik semua checklist tu...rasanya byk yg tertinggal......

bagus ni. ada listing gini. at least ada gak guideline

Nep...ko ni merapeklah malam-malam...nak baca pun tak fokus hehe
Yang penting Okje datang sini nak maintainkan top 5 tu hehe