David Karp Umur 26 Tahun Sudah Jadi Billionair - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

David Karp Umur 26 Tahun Sudah Jadi Billionair

David Karp

Muka macam bodoh ajer, rupanya pandai dan genius..hehehehhhe. Biar tak hensem tapi banyak duit sure awek beratur panjang..hahahahhaa.
Walau bagaimanpun mamat ini kit aboleh jadikan sebagai contoh idola anak-anak muda kerana ia sentiasa berusaha untuk maju.

Seorang pemuda berusia 26 tahun, David Karp bakal menjadi bilionair apabila syarikat Yahoo! bersetuju untuk membeli laman rangkaian sosial ciptaannya, Tumblr pada harga AS$1.1 bilion (RM3.31 bilion).
David Karp

Karp yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Tumblr dijangka mengekalkan sebahagian besar kawalannya ke atas syarikatnya itu selepas penjualan tersebut berlaku. Pemuda yang berasal dari New York itu sebelum ini merupakan pelajar sekolah tinggi yang tercicir. Karp mula mempelajari kod komputer semasa dia berumur 11 tahun.

Dia mencipta laman tersebut di sebuah unit apartmen kecil milik ibunya pada tahun 2007. Sebelum ini, laman tersebut dianggarkan bernilai AS$800 juta (RM2.4 bilion). Karp tinggal di sebuah apartmen yang sederhana bersama kekasihnya, Rachel Eakley yang merupakan seorang lulusan universiti dan chef. Dia kemudian berpindah ke sebuah apartmen mewah bernilai AS$1.6 juta (RM4.82 juta) di Williamsburg, Brooklyn.

Syarikat Yahoo! turut mendedahkan tentang urus niaga itu menerusi ketuanya, Marrisa Mayer semalam. Pada minggu lalu, kedua-dua buah syarikat itu mengesahkan spekulasi berhubung wujudnya perikatan melibatkan kedua-dua syarikat berkenaan.

Bagaimanapun, Tumblr dibenarkan untuk beroperasi sebagai sebuah syarikat yang bebas selepas penjualan tersebut. "Tumblr merupakan rangkaian media yang berkembang dengan pesat di dunia. "Ia memberikan sesuatu yang bermakna kepada para pengguna Yahoo!," kata Mayer.

11 comments:

Izzat Eshak said...

Muda2 dah jadi billionair =)

Fairul Azmi said...

Wow, pakcik kayo

dilla said...

ohhh david karp

Lelaki Ini said...

UNTUNG LAH kan..

amirul here said...

Kaya

baby comel said...

cepat2 awek tolong berbaris panjang isi borang dulu eh =) hehehhe

tenku butang said...

ho.. muda lagi pencipta Tumblr ni yea.. hemm.. dasyatt.. umo 26 dh kayo rayoo..

wantie said...

aduhai...kayo kayo kayo...

razif said...

Bijak menggunakan kelebihan ... salam bro haniff lama tk singgah sini

Eldy Voon said...

bukan semua org sampai umur 60 boleh tulis tumblr from scratch.. taniah KARP!

hainom OKje said...

Tulahkan...dah namanya pun rezeki...bertuahlah badan hang Karp