Etika Menolak Salam Bukan Muhrim

Etika Menolak Salam Bukan Muhrim
Sebagai sesama Islam kita faham bersentuhan bukan muhrim adalah haram. So kalau kita tak salam pun minah/bro tu tak kecik hati sangat ler. Cuma dia mengata kat belakang..hehehehhehe.
Biasalah pemikiran zaman moden sekularisme....

Tapi kalau bangsa lain semestinya kurang memahami perkara sebegini. Islam ini indah dan ada cara kita menolak salam mengikut standard Islam.

13 comments

buat b dengan c. aku sebenarnya dah lama dah rasa macam serba salah. kadang-kadang perempuan ni lebih advance. dorang kadang-kadang laju je hulurkan tangan untuk bersalam. kadang-kadang aku yang rasa serba salah. tak salam kang takut dia kecik hati, kadang-kadang rasa macam lepaskan peluang nak rasa kelembutan tangan awek tu. hahaha. tapi selebihnya aku rasa memang serba salah. tak tau macam mana cara nak tolak. sekarang dah tau dah. terima kasih banyak-banyak bro :)

betul tu bro...islam itu indah......ada cara yg paling berhemah

info yang bagus dan patut dipraktikkan termasuk kepada semua 'orang-orang besar' di Malaysia ni..main salam sesuka hati je kdg2 tu..huhu

Assalamualaikum abg hanif. nice sharing! insyallah. akan berusaha taknak org lain kecik hati masa nak bersalaman tu. hihi. kena kutuk? redha. kita tak dapat dosa pun. hehehe pahala lagi ada la :)

saya biasa buat yang cara C tu.. yg tu pun kalau dalam keadaan berdiri.. kalau duduk tu, biasanya buat cara A tu la ^__^

wah, perkongsian yg bagus. insyaALLAH akn diamalkan.

kalau kat majlis rasmi akan ada orang dok berdiri salam salam . Tapi kalau kat office ni, pepagi mai reja, hi hi sambil angkat tangan ke atas je..

kalau org cerdik pandai dia tak mengata kat belakang. dorang akan balik dan tanya kepada yang lebih arif kenapa kita bertinda demikian. tul tak?

terima kasih atas perkongsian ini..terima kasih abang hanif sebab selalu jenguk blog saya..saya je tiada masa nak BW kaswan2,blog pun jarang buka..

sesungguhnya islam itu indah kan ..


jom join MINI GA saya hari ni, nak.

hadiah nya tepung segera red velvet

http://lobaksusue.blogspot.com/2013/05/qr-mini-giveaway-pertama.html

saya x hulur salam kat lelaki terutama ketika berhari raya . mrk faham dan senyum . maka saya pun angguk jer . mudah kan !

selalunya bila kena tolak sebab sua nk salam kita akan rasa malu la skit..

tp konfem dh taw kan lelaki pompuan x leh sentuh so jgn nk memandai sua nk salam..=D

Islam itu indah...di Malaysia nie siapa pemimpin yang melakukan sedemikian.....?

Bagus jugak idea ni...sekurang2nya tak bopeng le org yg nak bersalaman tu hehe