Facebook Ubah Jadi Psikotik Dan Gila - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Facebook Ubah Jadi Psikotik Dan Gila

BENARKAH laman sosial Facebook mampu mengubah seseorang itu menjadi gila dan kuat berkhayal?

Menurut saintis Israel, seseorang itu akan menghidapi sejenis simptom psikotik yang mengundang ketagihan kepada penggunaan internet sekali gus menjadikan mereka kuat berkhayal akibat perhubungan maya dalam rangkaian laman sosial itu.

Ketua pengkaji dari Universiti Tel Aviv, Doktor Uri Nitzan berkata, hasil ujian awal mendapati majoriti pesakitnya mengalami masalah kemurungan sungguh pun mereka tidak memiliki sejarah gangguan mental.

"Apabila akses internet menjadi semakin meluas dan mudah, secara tidak langsung satu dimensi psikotik wujud membabitkan komunikasi berkomputer seperti Facebook dan laman sembang yang memudahkan penggunanya terjebak ke arah masalah mental," kata Nitzan yang juga pensyarah di Fakulti Perubatan dan Pusat Kesihatan Mental Shalvata.

Akibat daripada kemurungan juga, pesakit lebih selesa berkomunikasi secara virtual sekali gus mencetuskan masalah kuat berkhayal yang diciptakan sendiri oleh mereka.

TAPI BERBLOGGING TIDAK..KERANA IA MENCETUS IDEA ...hehehehhe

11 comments:

Kathy Rbain said...

bosan tengok fb sekarang..ntah apa2 je status di post kat sana..

wantie said...

Memang jarang masuk fb. Tambah time pru ni. Lagi meluat

Hasri Anis said...

bahaya jugak.. nasib baik tak minat sangat dengan pesbuk tu :D

zaza nizam said...

fb dh xmcm mula2 hehehe... zaza lgi suka layan blog ngeee

Bin Muhammad said...

Skrg guna FB hanya utk komunikasi sesama ahli keluarga shj.

Diari Si Froggie said...

Boleh jadi jugak.. FB nie kalau salah guna pun mendatangkan bahaya jugak.. mendatangkan dosa pun ea jugak. hiks.

TiranaAduka said...

ta amat jarang on fb

baby comel said...

kita xde fesbuk

Remy hazza said...

fb remy pun dah terabai.....

Nurhusnina ahmad jamaluddin said...

assalam...kalau nak d bandingkan fb ngan blog sy lg sk layan blog walaupun 1 ari sy dh mati kutu xtau ayat cmane lg nak karang tp sy cb terjah blog orang lain pulak utk kembangkan idea dlm kepala ni..tq ye for info..

Nurhusnina ahmad jamaluddin said...

lp lak nk tggal pesanan, nnti terjah sy punye blog jgak tau...huhu br blajar nk famous mlalui blog...ap2 ilmu leh tlg share skit ye..
http://www.zalinasyaslam.com