Header Ads

Lintah merah jambu terdapat di Australia

Lintah merah

Aku tertarik membaca artikel ini dimana terdapat lintah merah yang hanya terdapat di Australia sahaja. Aku dulu pengakap, selalu masuk hutan.

Kalau setakat pacat aku masih boleh tahan lagi sebab lepas kenyang dia jatuh!!
Tapi kalau lintah ..eweeeekkkkk. Geli aku apatah lagi kalau warna merah lendir-lendir macam ini...hahahahha.

Lintah-lintah berwarna merah jambu hanya terdapat di kawasan Gunung Kaputar di negeri New South Wales, Australia.

Sebelum ini, sejumlah penduduk tempatan telah melaporkan tentang penemuan lintah gergasi itu selepas hujan turun. Lintah tersebut boleh membesar sehingga 20 sentimeter panjang. Haiwan itu bersembunyi di sebalik daun-daun.

Beberapa pengkaji spesies haiwan baru-baru ini mengesahkan, haiwan tersebut merupakan spesies lintah merah yang dikenali secara rasmi sebagai Triboniophorus graeffi.

Lintah merah

Lintah merah



 

8 comments

Sheila Salim said...

Assalamualaikum abg hanif.. subhanallah.. warna dia cantikkkkk. hehe ohh geli ye? hikhik *gelak jahat*

AiSyA LiEzA said...

woww.... >.< mmg geli un.. ngee~~

Isabel Diaz said...

Ee, gelinya..

MyFreeMinded said...

arghhhh tidak.. kite pun geli lah kalau cakap pasal lintah2 ni..

hainom OKje said...

Eiiiii gelinya!!!
Peminat Pink mesti suka ni!

khairil said...

besar gila sampai 20cm panjang.

Normi Nieza said...

uwaa..gelinya...

husna zahidi said...

eyuckssss..so far x oernah jumpa lg makhluk gini depan2..mohon jgan dekat..